Ο Θανάσης Ζαφειρίου νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αφού μετά τον τραυματισμό του το 1974 είχε μείνει ανάπηρος.
Το 1974 είχε γλυτώσει τον θάνατο, όταν πήδηξε χωρίς αλεξίπτωτο από το αεροσκάφος το οποίο δεχόταν πυρά κατά την επιχείρηση προσγείωσής του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, καθώς λόγω της σύγχυσης εξελήφθη ως τουρκικό.
Ο Καταδρομέας Ζαφειρίου βρέθηκε 24 ώρες μετά το σωτήριο άλμα του βαριά τραυματισμένος σε ένα χωράφι δίπλα από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, τον Ιούλιο του 1974.
Ειδικοί εμπειρογνώμονες υπολόγισαν- με βάση το σημείο συντριβής του πολεμικού αεροπλάνου και το σημείο όπου βρέθηκε ότι η πτώση του έγινε από ύψος τουλάχιστον 75 μέτρων.
Ο Θανάσης Ζαφειρίου επέζησε από θαύμα. «Δεν θυμάμαι τίποτα από τον εντοπισμό μου. Θυμάμαι καθαρά πως έπεφτα σαν μολύβι στο χώμα. Για εφτά μήνες δεν είχα τις αισθήσεις μου και δεν θυμάμαι παρά ελάχιστα από τη νοσηλεία μου στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401. Τότε είχαν πει οι γιατροί πως έπρεπε να μου κόψουν το πόδι. Δεν τους άφησα και σήμερα στέκομαι όρθιος- αν και κουτσαίνω λίγο καθώς περπατώ».
πηγή zougla.gr
Ο Ζαφειρίου επέβαινε σε ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη, στο ΝΟΡΑΤΛΑΣ 4, που λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» η οποία διεξήχθη την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.
Ειδικότερα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου του 1974 δεκαπέντε μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη NORATLAS απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σούδας με προορισμό την Κύπρο. Τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής προωθούνταν προς τα ενδότερα της νήσου και η στρατιωτική χούντα της Αθήνας αποφάσισε να στείλει δυνάμεις καταδρομών για να υπερασπιστούν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
Στην επιχείρηση δόθηκε η κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ» και εντολή να πετούν με «σιγή ασυρμάτου», απόλυτης σιωπής δηλαδή, ενώ με το που απογειώθηκαν τα αεροσκάφη μεταφέροντας περισσότερους από τετρακόσιους καταδρομείς, από το αρχηγείο αεροπορίας στην Αθήνα εστάλη στην εθνοφρουρά στην Κύπρο κωδικοποιημένο μήνυμα ότι «έρχονται δεκαπέντε πορτοκάλια».
Φτάνοντας στην Λευκωσία το σμήνος, και ξεκινώντας τη διαδικασία προσέγγισης και προσγείωσης, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν ενημερωθεί όλες οι φρουρές για το σχέδιο, με αποτέλεσμα να περάσουν ταν αερισκάφη για τουρκικά και να τα υποδεχθούν με πολυβολισμούς. Από τα φίλια πυρά τα δυο πρώτα NORATLAS θα καταφέρουν να προσγειωθούν, το τρίτο, όμως, στο οποίο επέβαινε και ο Ζαφειρίου, θα δεχθεί συντριπτικά πλήγματα και ακυβέρνητο θα καρφωθεί και θα συντριβεί στο λόφο της Μακεδονίτισσας, λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης.
Ο Ζαφειρίου θα πηδήσει από το αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο και ως εκ θαύματοςθα επιζήσει. Οι άλλοι 28 Έλληνες καταδρομείς και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος θα σκοτωθούν κατά τη συντριβή.
Ο Ζαφειρίου έκτοτε είχε προβλήματα αναπηρίας.
Όσον αφορά στις σωρούς των συντρόφων του, αυτές χρειάστηκε να περάσουν σαράντα ένα χρόνια και να καταβληθούν ιδιαίτερα προσεκτικές προσπάθειες, ώστε να ανασκαφούν τα συντρίμμια και να ανασυρθούν τα ανθρώπινα οστά. Η όλη διαδικασία, που περιλάμβανε ταυτοποίηση και ενταφιασμό με μεγάλες τιμές, στον παρακείμενο Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Με το θάνατο του Θανάση Ζαφειρίου έπεσε η αυλαία αυτής της τραγικής υπόθεσης.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με γραπτή δήλωσή του, εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Θανάση Ζαφειρίου, ο οποίος ήταν ο μόνος που επέζησε από την κατάρριψη του αεροσκάφους Noratlas της επιχείρησης «Νίκη 4» το 1974.
Όπως σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης, ο Θανάσης Ζαφειρίου μετέβαινε στην Κύπρο μαζί με άλλους 31 ήρωες για να προασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητά της.
«Εκ μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά, εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του ήρωα», αναφέρεται στη δήλωση.
Αύριο το πρωί, αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, προκειμένου να εκπροσωπήσει τον πρόεδρο του Σώματος, Δημήτρη Συλλούρη, στην κηδεία του Έλληνα πρώην καταδρομέα, Θανάση Ζαφειρίου. Η κηδεία θα τελεστεί αύριο, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 12:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φίλυρον του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.
Διαβάστε επίσης ένα σύντομο χρονικό της εισβολής ΕΔΩ
Για την ανασκαφή του αεροσκάφους στην Μακεδονίτισσα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου