3 Ιουνίου 2016

Στιλέτο από μετεωρίτη βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών.

Ένα στιλέτο που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών κατασκευάστηκε από μέταλλο που προέρχεται από μετεωρίτη σύμφωνα με νέα, επιστημονική ανάλυση. 

 Το 1925, ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ βρήκε δύο στιλέτα, ένα σιδερένιο και ένα με χρυσή λεπίδα, στο περιτύλιγμα της μούμιας του έφηβου βασιλιά, που βρισκόταν εκεί για 3.300 χρόνια. 

Η σιδερένια λεπίδα, που διαθέτει χρυσή λαβή και θήκη από ορυκτό κρύσταλλο (σ.σ. ενώ είναι διακοσμημένη με κρίνα και μορφές τσακαλιών), αποτελούσε αίνιγμα για τους ερευνητές επί δεκαετίες μετά την ανακάλυψη του Κάρτερ: οι σιδηροκατασκευές ήταν σπάνιες στην Αρχαία Αίγυπτο και το μέταλλο του μαχαιριού δεν είχε σκουριάσει από το πέρασμα του χρόνου. Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές ανέλυσαν το μέταλλο με ένα φασματογράφο φθορισμού ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της χημικής του σύνθεσης και διαπιστώθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, που σε συνδυασμό με τα επίπεδα του κοβαλτίου, «υποδηλώνουν σαφώς την εξωγήινη προέλευσή του». 

Οι επιστήμονες συνέκριναν τη χημική σύνθεση του στιλέτου με γνωστούς μετεωρίτες σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου, και βρήκαν παρόμοια επίπεδα περιεκτικότητας σε έναν από αυτούς. Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης, που ονομάζεται Kharga, βρέθηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο λιμάνι της πόλης Μάρσα Ματρούχ, που στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν γνωστή ως Αμωνία. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Τρίτη στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science. Αν και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δούλευαν χαλκό, μπρούτζο και χρυσό από το 4.000 π.Χ., οι σιδηροκατασκευές ήρθαν πολύ αργότερα και ήταν αρκετά σπάνιες στην Αρχαία Αίγυπτο. Το 2013, εννέα χάντρες σιδήρου, που είχαν ανασκαφεί από ένα νεκροταφείο κοντά στο Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο, βρέθηκαν να έχουν σφυρηλατηθεί από θραύσματα μετεωριτών, καθώς επίσης και από ένα κράμα νικελίου – σιδήρου. Οι χάντρες είναι πολύ παλαιότερες από την ηλικία του Τουταγχαμών, που χρονολογείται στο 3.200 π.Χ.

«Καθώς τα μόνα δύο πολύτιμα αντικείμενα σιδήρου από την Αρχαία Αίγυπτο που έχουν αναλυθεί μέχρι στιγμής προέρχονται από μετεωρίτες» έγραψε η ομάδα που μελέτησε το στιλέτο, «πιστεύουμε πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη σημασία στο μέταλλο των μετεωριτών για την παραγωγή εξαιρετικών διακοσμητικών ή τελετουργικών αντικειμένων». 


Οι επιστήμονες στάθηκαν επίσης στην υπόθεση πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απέδιδαν μεγάλη σημασία στους «βράχους που έπεφταν από τον ουρανό». Πρόσθεσαν επίσης πως η εύρεση ενός στιλέτου κατασκευασμένου από μετεωρίτη, προσθέτει νέο νόημα στη χρήση του όρου «σίδηρος» στα αρχαία κείμενα και σημείωσαν πως γύρω στον 13ο αιώνα π.Χ. ένας όρος που «κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "σίδηρος από τον ουρανό" άρχισε να χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των τύπων σιδήρου». «Η εισαγωγή του νέου αυτού όρου δείχνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν ήδη από τον 13ο αιώνα π.Χ ότι αυτά τα μεγάλα κομμάτια σιδήρου έπεφταν από τον ουρανό, ξεπερνώντας τον Δυτικό πολιτισμό κατά τουλάχιστον 2 χιλιάδες χρόνια» γράφουν οι ερευνητές. 

Η Joyce Tyldesley από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ , υποστήριξε επίσης ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδεινα μεγάλο σεβασμό για τα αντικείμενα που έπεφταν στη Γη. «Ο ουρανός ήταν πολύ σημαντικός για τους αρχαίους Αιγυπτίους» τόνισε στο Nature και πρόσθεσε: «Κάτι που έπεφτε από τον ουρανό θεωρούνταν δώρο από τους Θεούς». Η υψηλή ποιότητα του στιλέτου καταδεικνύει ότι ο Τουταγχαμών, που έζησε κατά την ύστερη περίοδο της εποχής του Χαλκού, είχε στη διάθεσή του τεχνίτες σιδήρου που μπορούσαν να χειριστούν το μέταλλο των μετεωριτών παρά τη σπανιότητα του. Το στιλέτο μπορεί και να μην είναι το μόνο αντικείμενο που προέρχεται από μετεωρίτες στον τάφο του Τουταγχαμών. 

Με στοιχεία από Guardian 

Πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.