Αυτή τη περίοδο συντονίζει την Παγκόσμια Εκστρατεία Συλλογής Υπογραφών της Παμμακεδονικής ΗΠΑ με σκοπό να ανακληθεί η προσωρινή αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από την αμερικάνικη κυβέρνηση.
Πάνω απ΄όλα, όμως, πρόκειται για μια μαχητική δημοσιογράφο που μέσα από τις δράσεις της και τους αγώνες της μας θυμίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελληνικής Ομογένειας και πως ενωμένοι οι ΄Ελληνες του εξωτερικού με τους πολίτες της χώρας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Ως δημοσιογράφος είχα τη χαρά για λογαριασμό του Geopolitics and Daily News να τις θέσω ερωτήματα για την παγκόσμια εκστρατεία που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις και τις δράσεις των ομογενών μας. Η κ. Μπίσκα μας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα και μας προτρέπει να μην θεωρούμε καμία προσπάθεια «τελειωμένη».
-Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο οι ομογενείς μας στις ΗΠΑ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, αρκετά χρόνια μετά την προσωρινή αναγνώριση από τις ΗΠΑ των Σκοπίων με το όνομα ως «Μακεδονία» αποφάσισαν να ξεκινήσουν την παγκοσμίως πλέον γνωστή εκστρατεία τους συλλογής υπογραφών ως μέσο πίεσης προς τον Λευκό Οίκο προκειμένου να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή τους;
Νάνσυ Μπίσκα: Είναι μία θαυμάσια ευκαιρία, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α., να υπενθυμίζουμε στον Μπαράκ Ομπάμα την προεκλογική του δέσμευση, το 2008, όταν συνυπέγραψε επιστολή με 39 άλλα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου με την οποία καλούσαν την FYROM να θέσει τέλος στην αρνητική εθνικιστική προπαγάνδα της.
Στην τελευταία συνάντηση του τ. προέδρου της Παμμακεδονικής και επικεφαλής της εκστρατείας μας, Δημήτρη Χατζή, με τον ειδικό μεσολαβητή του Ο.Η.Ε. για τη διαφορά του ονόματος με την FYROM, ο Μάθιου Νίμιτς παραδέχθηκε το λάθος του Τζωρτζ Μπους το 2004 να την αναγνωρίσουν με το όνομα «Μακεδονία». Το λάθος αυτό αναγνωρίζουν σήμερα πολλά κορυφαία στελέχη της Αμερικανικής πολιτικής δικαιολογώντας ότι είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα διευκολύνονταν μία συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών και θα διεσφαλίζε τη σταθερότητα στην περιοχή. Δώδεκα χρόνια μετά όλοι γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα είναι η αποσταθεροποίηση στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και η διαρκής κλιμάκωση του αλυτρωτισμού από την γείτονα.
Σήμερα μια περίοδο μεγάλων εντάσεων και διεκδικήσεων, πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των ζωτικών συμφερόντων της Αμερικής να επιδιωχθεί μια μόνιμη σταθερότητα στη Νοτιανατολική Ευρώπη, την Βαλκανική περιοχή και την Ανατολική Μεσόγειο σε γεωστρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό αλλά και ανθρωπογενές επίπεδο καθόσον οι ανθρωπογενείς σχέσεις είναι αυτές που διασφαλίζουν μακροβιότητα στους όποιους σχεδιασμούς.
Στην περιοχή αυτή η Ελλάδα διαδραματίζει, όπως διαδραμάτιζε πάντοτε, σημαντικότατο ρόλο λόγω της αναντικατάστατης γεωγραφικής της θέσης, αλλά κυρίως λόγω των τεράστιων ενεργειακών της αποθεμάτων και γενικότερα του πλούτου του υπεδάφους της. Τα πλεονεκτήματα αυτά αποτελούν βασικό άξονα των όποιων σχεδιασμών όχι μόνον των Η.Π.Α. αλλά όλων των άλλων εμπλεκομένων δυνάμεων στη μεγάλη και πολύπλοκη γεωστρατηγική ανακατάταξη που γνωρίζουμε ότι εξελίσσεται στην περιοχή.
Η Ελλάδα, αν καλλιεργηθούν οι κατάλληλες ανθρωπογενείς, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, είναι ο προνομιακός χώρος ο οποίος μπορεί να εξασφαλίζει τη μελλοντική ενεργειακή, άρα και οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας και ολόκληρης της Βαλκανικής περιοχής. Άρα την eιρήνη και την σταθερότητα της περιοχής. Συγχρόνως εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των Η.Π.Α. εφόσον η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία προσφέρει μια σημαντική προώθηση των Αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή. Είναι αναμφισβήτητο ότι ως Αμερικανοί πολίτες Ελληνικής καταγωγής, η πρωτοβουλία μας στοχεύει στο καλό και των δύο πατρίδων μας.
Έξω από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, είναι σε όλους αποδεκτό ότι η γεωγραφική περιοχή της FΥROM δεν αποτελεί μια εθνολογική και κρατική οντότητα, αλλά ένα γεωγραφικά πολιτικό μόρφωμα με στόχο την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών στόχων μιας περασμένης περιόδου. Το μόρφωμα αυτό γεννήθηκε από τον Τίτο προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συμφωνίες της Γιάλτας και πιο πρόσφατα στηρίζεται από τη Δύση προκειμένου να εξυπηρετεί τις συμφωνίες της Μάλτας.
Για όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέρω αναμένουμε και προσβλέπουμε στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας και σταθερότητας στην περιοχή σε γεωστρατηγικό, ενεργειακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με κάθε πρόσφορο μέσο. Η πρώτη κίνηση που αναμένουμε από τις Η.Π.Α. είναι να να αναιρέσουν άμεσα την αναγνώριση της FYROM με το όνομα "Μακεδονία" και να απαλλαχθούν από τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό το κράτος-μόρφωμα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Στο στόχο μας αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά η παγκόσμια εκστρατεία της Παμμακεδονικής, συλλογής υπογραφών προκειμένου να υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο Ομπάμα, τόσο τις υποσχέσεις του, όσο και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της παγκόσμιας σταθερότητας..
-Πολλοί, δυστυχώς, θεωρούν το θέμα ήδη «τελειωμένο» και προδικάζουν την αποτυχία αυτής της προσπάθειας ενώ, ταυτόχρονα, προτρέπουν για «ηπιότερους τόνους» καθώς ισχυρίζονται πώς θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά θα τα λύσει. Ποια είναι η απάντηση σας σ΄αυτή την τακτική;
Νάνσυ Μπίσκα: Κανένα θέμα δεν είναι «τελειωμένο». Άλλωστε να υπενθυμίσουμε ότι και η ίδια η αναγνώριση της FYROM από την Αμερικανική Κυβέρνηση ήταν «προσωρινή». Η απόφαση αυτή, όπως κι άλλες αποφάσεις της Αμερικής, αν δεν υπήρξαν εσφαλμένες, αποτελούσαν γεγονότα τα οποία εξυπηρετούσαν άλλες εποχές οι οποίες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και σήμερα όλοι το αναγνωρίζουν.
-Οι Έλληνες ομογενείς, ειδικά όσοι ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ, αποτελούσαν πάντοτε την δύναμη που παραδοσιακά στρέφεται ο Ελληνισμός προκειμένου να ζητήσει την βοήθειά της. Αντίθετα, όμως, πολλά από τα αιτήματα των Ομογενών (όπως για παράδειγμα η δυνατότητα ψήφου στις Ελληνικές εκλογές) παραμένουν στα «αζήτητα». Ποια η γνώμη σας;
Νάνσυ Μπίσκα: Έχετε δίκιο όταν αναφέρεσθε στις ελπίδες που εναποθέτουν οι συμπατριώτες μας στον Ελληνισμό της Αμερικής καθώς είναι ο πιο πολυπληθής και ισχυρός Ελληνισμός του Εξωτερικού ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά στις δομές της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.
Όμως, οι διαδοχικές Ελληνικές κυβερνήσεις, από τις αρχές του ’90 όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία του παγκοσμίου θεσμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αυτή την γιγαντιαία Ελληνιστική δυναμική όχι μόνον δεν την αξιοποίησαν, αλλά αντιθέτως την απαξίωσαν και σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις επεχείρησαν να την διχάσουν. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε κορυφαίο στέλεχος προηγούμενης Ελληνικής Κυβέρνησης οι πολιτικοί της γενέτειρας δεν ήθελαν ποτέ, λόγω μικρόψυχων επιδιώξεων, ένα ισχυρό Ελληνικό λόμπυ στην Ουάσινγκτον.
Σε αυτή την ευμετάβλητη και γεμάτη προκλήσεις εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ελληνισμός έχει ανάγκη, όσο ποτέ, ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο άμεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας με τη γενέτειρα. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενό μας. Για το λόγο αυτό το κοινό αίσθημα των αποδήμων δεν αναφέρεται μόνο στην απλή παροχή ψήφου, αλλά στην δυνατότητα εκλογής απόδημων βουλευτών από την ίδια την απανταχού Ομογένεια.
Το βασικό ζητούμενο όμως αυτής της πρότασης είναι η ομογένεια να μείνει ακομμάτιστη διασφαλίζοντας την ενότητά της. Το κόμμα της Ομογένειας είναι η Ελλάδα και μόνο η Ελλάδα .
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόταση που προετοίμαζε να καταθέσει ο Συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας Η.Π.Α. αείμνηστος Θ. Γ. Σπυρόπουλος με τον οποίο συνεργαζόμουν μαζί με άλλα γνωστά ηγετικά στελέχη της Ομογένειας οι οποίοι και θα την επαναφέρουν.
Η πρότασή τους αφορούσε την ανάδειξη πέντε προσωπικοτήτων από τον Ελληνισμό του εξωτερικού από την ίδια την ομογένεια και οι οποίοι θα εκλέγονται ως ανεξάρτητοι βουλευτές. Η φωνή τους θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από κομματικές γραμμές ή συμφέροντα και οι θέσεις τους θα πρέπει να υπηρετούν μόνο το καλό της Ελλάδας και του παγκόσμιου Ελληνισμού με ανιδιοτέλεια και αγνό πατριωτισμό. Διαφορετικά θα διαιωνισθεί το τραγικό λάθος των κομματικών -διχαστικών- παρεμβάσεων και πελατειακών σχέσεων σε βάρος τόσο του Ελληνισμού του εξωτερικού όσο και της γενέτειρας που ξεκίνησε το 1990.
-Ποια είναι η αίσθηση του μέσου Αμερικανού πολίτη απέναντι στον Έλληνα που βρέθηκε στις ΗΠΑ να παλέψει για την επιβίωση του, και τι ακριβώς θα συμβουλεύατε να πράξει κάποιος Έλληνας πριν προσπαθήσει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ ως μελλοντικό προορισμό εγκατάστασης;
Νάνσυ Μπίσκα: Οι Έλληνες της Αμερικής χαίρουν της εκτιμήσεως του μέσου Αμερικανού για όσα έχουν προσφέρει στην χώρα του. Ο Ελληνισμός της Αμερικής είναι η δεύτερη υψηλή σε μορφωτικό επίπεδο εθνικότητα και έχει διεισδύσει σ’ όλους τους νευραλγικούς τομείς της Αμερικανικής κοινωνίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους και επίσης έχει να επιδείξει σημαντικότατο φιλανθρωπικό έργο.
Η συμβουλή μου προς όσους έχουν την πρόθεση να έρθουν στις Η.Π.Α. είναι πρώτον να αντιληφθούν ότι η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και όχι μόνον Ελληνικό φαινόμενο. Το κόστος διαβίωσης στην Αμερική είναι πολύ υψηλό. Η δεύτερη συμβουλή μου είναι να διασφαλίσουν την έναρξη διαδικασίας νόμιμης άδειας εργασίας πριν το επιχειρήσουν. Οι Νόμοι είναι πολύ αυστηροί στον τομέα αυτόν και θα πρέπει πρώτα να επισκέπτονται την Αμερικανική Πρεσβεία για σχετική καθοδήγηση. Οι Αμερικανοί ή η ομογένεια μπορούν να τους βοηθήσουν στη συνέχεια εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
-Είναι γεγονός πως η γενικότερη εικόνα που λαμβάνει ο μέσος πολίτης για την κατάσταση σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο για την χώρα του, στην Ελλάδα, θεωρείται αλλοιωμένη και κατευθυνόμενη για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς, οι Ομογενείς, για την Ελλάδα από τα ΜΜΕ του εξωτερικού σχετικά με όσα συμβαίνουν στην χώρα μας;
Νάνσυ Μπίσκα: Παρατηρώ με ιδιαίτερη χαρά μία στροφή στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον των οποίων η αρθρογραφία στην πλειοψηφία της είναι ευνοϊκή και θερμή για την Ελλάδα τόσο ως ιδανικού τουριστικού προορισμού όσο και σε θέματα πολιτισμού με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες εκθέσεις στο Ωνάσειο και στο μουσείο του National Geographic αναγνωρίζοντας έμμεσα την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Επιτρέψτε μου όπως να σημειώσω ότι τα θετικά δημοσιεύματα του Αμερικανικού Τύπου δεν προβάλλονται στα ελληνικά ΜΜΕ όσο τα αρνητικά.
-Παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα παραμένει ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους ξένους. Όμως παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν την ίδια παρουσία όπως είχαν στο παρελθόν. Τι νομίζετε ότι φταίει για αυτό και πως θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιωθεί;
Νάνσυ Μπίσκα: Όπως προείπα η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και έχει επηρεάσει και τον μέσο Αμερικανό. Οι διακοπές στην Ελλάδα αποτελούν το όνειρο πολλών Αμερικανών συμπατριωτών μου αλλά ταυτοχρόνως είναι ακριβές για την οικονομική τους κατάσταση. Οι ομογενείς στο ζήτημα αυτό αποτελούμε πρεσβευτές της Ελλάδας και συμπαρασύρουμε τους φίλους και συγγενείς Αμερικανούςνα έρθουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εξαίρω την συνεπή προσπάθεια για 7η συνεχή χρονιά για τον Ελληνικό τουρισμό του εκδότη της Greek News Απόστολο Ζουπανιώτη της εκστρατείας του με τίτλο «Φέτος το καλοκαίρι πάμε Ελλάδα».
Οι Έλληνες του Εξωτερικού αποτέλεσαν και αποτελούν στην πορεία του έθνους μας ζωντανές εστίες Ελληνισμού στην οικουμένη. Η ιστορία της πατρίδας μας είναι συνυφασμένη με το φαινόμενο της Διασποράς. Πιστεύω πως με τη δική σας συμβολή και όσων άλλων πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τον Ελληνισμό και την ανθρωπότητα ο Ελληνισμός του Εξωτερικού θα ανταπεξέλθει στον ιστορικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην εποχή μας
Καλούμε όλους τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μας να ανταποκριθούν στην έκκλησή μας και να υπογράψουν το αίτημά μας με τίτλο: «The F.Y.R.O.M. is not Macedonia; U.S. restore the truth! στον σύνδεσμο»:
https://www.gopetition.com/petitions/restoration-of-historical-truth-about-macedonia.html
-Εμείς σας ευχαριστούμε κ. Μπίσκα για την ευκαιρία που μας δώσατε να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε.
Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου