27 Απριλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

Γράφει η Μαίρη Καρά 

     Η Εθνική ή Λαϊκή ΠΑΡΑΔΟΣΗ είναι το σύνολο πολιτιστικών στοιχείων και ΑΞΙΩΝ του παρελθόντος ενός λαού ή μιας κοινωνίας, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και επιβιώνουν στο παρόν. Η Παράδοση καλύπτει όλο το φάσμα της πολιτιστικής δημιουργίας της Ανθρωπότητας. Μέσα της συνυπάρχουν πολλές και διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, όπως Γνώσεις, Ιδέες, Ήθη και Έθιμα και γενικότερα όλα εκείνα τα πνευματικά, καλλιτεχνικά και ιστορικά στοιχεία, που συγκροτούν την Πολιτιστική και Εθνική φυσιογνωμία ενός λαού. Επομένως αποτελεί την σπονδυλική στήλη κάθε ΕΘΝΟΥΣ. 
     Η λέξη προέρχεται απ' το ουσιαστικό του ρήματος "παραδίδωμι" που σημαίνει δίνω, εμπιστεύομαι κάτι σε κάποιον, μεταβιβάζω. Με τον όρο "παραδόσεις" νοείται ο λαϊκός πολιτισμός, του οποίου εκφραστής είναι ο λαός. Σε συνδυασμό δε με την ΙΣΤΟΡΙΑ τροφοδοτούν την Εθνική Συνείδηση και μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια του Έθνους. Ιδιαίτερα οι πνευματικές παραδόσεις είναι η ΜΝΗΜΗ των λαών.  Είναι κάθε συνήθεια καθολικού χαρακτήρα για μια κοινωνική ομάδα, που προέρχεται απ’ την παράδοση και τηρείται απ’ όλα τα μέλη της. 
     Η πολύτιμη γνώση της παράδοσής μας μπορεί να γίνει το σωστό στήριγμα στην εποχή της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας, αφού περιέχει την διαρκή πάλη για την διατήρηση και διάσωσή της και την προβολή του Έθνους. Στην αυστηρή έννοιά της είναι ένας ουδέτερος όρος, που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την «μετάβαση» συνήθως προφορική, με την οποία μεταφέρονται και διαιωνίζονται απ’ τη μια γενιά στην άλλη, τρόποι δραστηριότητας ή γούστα ή ΔΟΞΑΣΙΕΣ. 
     Στις κοινωνικές επιστήμες παράδοση είναι το «όχημα» διαμέσου του οποίου κάθε παιδί μαθαίνει τα ήθη και τα έθιμα κι απ' το απόθεμα των συσσωρευμένων γνώσεων, καθώς και τις προκαταλήψεις των προπατόρων. Τα στοιχεία εκείνα που ξεχωρίζουν και προσλαμβάνουν την ιδιότητα της παράδοσης, είναι συνήθως αξιολογημένα και υποδηλώνεται έντονα ότι ενέχει ιδιαίτερη ΑΞΙΑ η αποδοχή τους. Έτσι η παράδοση είναι ένας τρόπος συμπεριφοράς ή ένα πρότυπο, που έχει δημιουργηθεί από μια ομάδα κι όχι από ένα άτομο και χρησιμεύει στην τόνωση της ομαδικής συνειδητότητας και ΣΥΝΟΧΗΣ.
     Είναι σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη κατανόηση του παρόντος, γιατί ο τρόπος ζωής ενός λαού στο σήμερα έχει μεγάλη σχέση με τα κατάλοιπα και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος. Ο άνθρωπος μέσω της παράδοσης κατανοεί την ιστορική τροχιά, μέσα στην οποία κινείται κι έτσι μπορεί να αποκομίσει πλούσια ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ. Είναι σφάλμα να θεωρήσει κανείς τον εαυτό του αφαιρετικά ανεξάρτητο απ’ το παρελθόν, που βαραίνει στην διαμόρφωσή του, αφού η παράδοση οδηγεί στην συγκρότηση της Εθνικής ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. Η γνώση της παράδοσης οδηγεί τον άνθρωπο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του. 
     Ελεύθερος δεν είναι όποιος νομίζει ότι ανεξαρτητοποιήθηκε απ’ τις ρίζες του. Απ' την παράδοση προκύπτουν αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα, όπως ότι εμπνέει περηφάνια στους λαούς κι ενισχύει την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Ομορφαίνει την ζωή του παρόντος και γίνεται πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης (λαϊκή παράδοση). Επίσης συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο ατόμων και λαών, ιδιαίτερα εκείνων που διακρίνονται για το πλούσιο ιστορικό τους παρελθόν κι αυτό το εξαιρετικό προνόμιο ανήκει κυρίως στην ιστορική ελληνική ΠΑΡΑΔΟΣΗ.
     Η αναμφισβήτητη όμως αξία της παράδοσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε υπερβολές, γιατί δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε προτείνει λύσεις για όλα τα προβλήματα του παρόντος. Ανήκει στο παρελθόν κι αυτό σημαίνει ότι είναι δημιούργημα συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών. Η κοινωνία όμως δεν είναι στατική, αλλάζει, εξελίσσεται κι απομακρύνεται απ’ τα πρότυπα του παρελθόντος. Επομένως δεν είναι δημιούργημα της Ιστορίας. Μια τέτοια θεώρησή της θα είχε ως αποτέλεσμα την τελμάτωση, την οπισθοδρόμηση του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
      Με τον όρο παράδοση δε νοείται ο συντηρητισμός, η προσκόλληση στο παρελθόν και η άρνηση του δημιουργικού παρόντος. Αντίθετα, νοείται πως η αξιοποίηση του παρελθόντος είναι δυνατόν να γίνει η αφετηρία για ένα δημιουργικό παρόν και μέλλον. Τότε αποτελεί την βάση της πολιτιστικής δημιουργίας. Η παράδοση δεν πρέπει να οδηγεί στην υπερτίμηση ενός πολιτισμού, γεγονός βέβαια που δεν απέχει πάρα πολύ απ’ τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον φανατισμό. Η παράδοση είναι η παρουσία ενός λαού στον χρόνο και τελικά σημαίνει την επιλογή του καλού μέσα απ' την πορεία των ΑΙΩΝΩΝ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.