27 Απριλίου 2016

Τσερνομπίλ: Σε 20.000 χρόνια θα είναι ασφαλής η περιοχή για να κατοικηθεί ξανά

Ξημερώματα Σαββάτου, 26 Απριλίου 1986, ώρα Μόσχας 01.26. Στον πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ βρίσκονται περίπου 200 εργαζόμενοι η ενασχόληση των οποίων σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων 1, 2 και 3 καθώς και με το πρόγραμμα ελέγχου που λαμβάνει χώρα στον αντιδραστήρα 4.

Ξαφνικά δύο εκρήξεις, σημειώνονται στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο4 τινάζοντας στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα βάρους χιλίων τόνων.

Την ίδια στιγμή, τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίζονται στον αέρα μέσω του οποίου μεταφέρονται με αστραπιαίους ρυθμούς στις γύρω περιοχές. Επί δέκα ημέρες τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας ενώ ραδιενεργός σκόνη απλώνεται πάνω από την Ευρώπη και μέχρι το Βόρειο Πόλο. 

Τριάντα ένας άνθρωποι χάνουν, επισήμως, την ζωή τους λίγο μετά την έκρηξη ενώ την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ, η πρώην Σοβιετική Ένωση δαπάνα 18 εκατομμύρια ρούβλια (σ.σ. αναλογούν σε 18 εκατομμύρια δολάρια) προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση. Μέσα στα χρόνια που ακολουθούν, οι συνέπειες καταγράφονται ως ανυπολόγιστες τόσο σε χρήμα όσο και σε ανθρώπινες ζωές... Ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να περάσουν 20.000 χρόνια για να γίνει η περιοχή ξανά κατοικήσιμη από ανθρώπους. 

Τρόμος παντού...  

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, περισσότεροι από είκοσι πέντε χιλιάδες στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, την Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι οποίοι στέλνονται στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού χάνουν την ζωή τους ενώ το επιβαρυμένο με ραδιενέργεια περιβάλλον επηρεάζει την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμία συνδέονται με το ατύχημα, η χλωρίδα και η πανίδα επηρεάζονται ανεπανόρθωτα, αναφορές για μεταλλάξεις σε ζώα σκορπούν τον πανικό. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση τρόμου με μελέτες να σημειώνουν την αύξηση της παιδικής λευχαιμίας σε Δυτική Γερμανία, Ελλάδα και Λευκορωσία και την τραγική διαπίστωση ότι τα περισσότερα είδη καρκίνου χρειάζονται 20 με 60 χρόνια μεταξύ της έκθεσης στο αίτιο και της εκδήλωσης της ασθένειας κάνοντας σαφές ότι ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά, είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων του εν λόγω ατυχήματος.

Τα επιστημονικά πορίσματα για τον ακριβή αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από το ατύχημα διαφέρουν. Έρευνα του «Φόρουμ του Τσερνομπίλ» του Ο.Η.Ε. εκτιμά τους θανάτους σε 4.000, έναν αριθμό τον οποίο η Greenpeace ανεβάζει στους 93.000, υπολογίζοντας τα στοιχεία της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Λευκορωσίας. Η Ρώσικη Ακαδημία Επιστημών, υπολογίζοντας και τη ραγδαία ποσοστιαία αύξηση των ατόμων που υπέστησαν καρκίνο ή λευχαιμία, αυξάνει αυτό τον αριθμό στις 140.000.

Ωστόσο, για ένα πράγμα συμφωνούν όλοι: το δυστύχημα επηρέασε την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, σε ένα φάσμα δεκαετιών. Το μοιραίο εργοστάσιο κλείνει οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000 ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, η περιοχή θυμίζει κρανίου τόπο, όπως αποτυπώθηκε από την κάμερα του φωτογράφου του Reuters, Gleb Garanich: νεκροταφεία οχημάτων, ρημαγμένα σπίτια, εγκαταλειμμένα κτήρια και «μεταλλαγμένα παιχνίδια», απομεινάρια της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία της ανθρωπότητας... 

Οι επιζήσαντες 

Την εποχή εκείνη η πρώην Σοβιετική Ένωση κηρύσσει την περιοχή μη κατοικήσιμη με 116.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους ανάμεσα στους οποίους και οι γονείς της διάσημης τενίστριας Μαρίας Σαράποβα η οποία έρχεται στον κόσμο σχεδόν ένα χρόνο μετά στην Σιβηρία. 

Λίγα χρόνια αργότερα 1200 από τους ανθρώπους αυτούς επιστρέφουν στην καμμένη γη. Από αυτούς, ζούνε σήμερα μερικές δεκάδες, όλες γυναίκες. Η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών πέθαναν είτε από αλκοολισμό είτε από καρκίνο. Δίπλα τους, «κατοικούν» και 7000 εργάτες οι οποίοι δουλεύουν στον πυρηνικό αντιδραστήρα. Τριάντα χρόνια μετά, ο εφιάλτης του Τσερνομπίλ είναι ακόμη εδώ. Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως πως το Τσερνομπίλ δεν αποτελεί απλώς μία θλιβερή -και καθόλου μακρινή- ανάμνηση αλλά έναν αστάθμητο παράγοντα τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Φανταστείτε τι θάνατο θα προκαλέσει ακόμα κι ένας περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος....
Αν χρειάζονται 20.000 χρόνια για ένα πυρηνικό ατύχημα στο οποίο η ραδιενέργεια ήταν 200 φορές ισχυρότερη από την βόμβα της Χιροσίμα, πόσα χρόνια άραγε χρειάζονται να επανέλθει το περιβάλλον αν εκραγούν οι σύγχρονες πανίσχυρες ατομικές βόμβες....
Η βόμβα στην Χιροσίμα είχε ισχύ 13 κιλοτόνων και στο Ναγκασάκι 21 κιλοτόνων...(δηλαδή είχαν ισχύ που μετριέται σε δεκάδες χιλιάδες τόννους ΤΝΤ)
Οι σημερινές πυρηνικές βόμβες είναι της τάξης των μεγατόνων... που σημαίνει δεκάδων εκατομμυρίων τόννων!!!!

Φανταστείτε ότι η ισχυρότερη θερμοπυρηνική βόμβα που έχει δοκιμαστεί ήταν μια βόμβα υδρογόνου από την Σοβιετική Ενωση που ανατινάχθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1961 πάνω από το νησί Νοβάγια Ζέμλια στον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό. Η βόμβα ανατινάχθηκε σε ύψος 4 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος και είχε ισχύ 57 μεγατόνων!!! Η ακτινοβολία και η θερμότητά της μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ και η δόνηση της έκρηξης έγινε αισθητή στην Φινλανδία!!!!

Οι σύγχρονες βόμβες είναι ισχυρότερες ακόμα και από αυτήν και μετριούνται σε εκατοντάδες μεγατόνους!!!!!

Συνεπώς είναι αστείο να λέμε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε πολεμικές συγκρούσεις.....
Οι επιπτώσεις τους θα είναι θανατηφόρες και παγκόσμιες....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.