27 Φεβρουαρίου 2016

Δύο άρθρα του Νίκου Λυγερού για την Κυπριακή ΑΟΖ.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Νέα ανακάλυψη στο θαλάσσιο οικόπεδο 11

Όσοι μιλούν αποκλειστικά για το κοίτασμα Αφροδίτη λες και δεν υπάρχει τίποτα άλλο είναι είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δίνουν την εντύπωση ότι η Κύπρος δεν έχει πολλές δυνατότητες και αυτό είναι λάθος. Η νέα ανακάλυψη που αφορά το θαλάσσιο οικόπεδο 11 θα αλλάξει όλα τα δεδομένα για τον κυπριακό λαό. Όσοι αναρωτιούνται αν η Κύπρος μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο κι αν μπορεί να είναι εμπορεύσιμα τα κοιτάσματά της, θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα μίζερα επιχειρήματά τους. 

Σε αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο υπάρχει ένα κοίτασμα που από μόνο του μετατρέπει την Κύπρο από απλό καταναλωτή σε δυναμικό εξαγωγέα φυσικού αερίου. Και αυτό σημαίνει ότι όλες οι συζητήσεις περί βιωσιμότητας ενός αγωγού φυσικού αερίου θα είναι πλέον άσκοπες. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό το κοίτασμα ενισχύει και τον αγωγό EastMed, αφού πλέον αποδεικνύεται όχι μόνο ότι αποτελούσε μία στρατηγική ιδέα αλλά και μια ενεργειακή. Με αυτό το κοίτασμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να έχει πια ερωτήματα για την αξία της Κύπρου και μπορεί πλέον να χαίρεται που εντάχθηκε αυτή η χώρα το 2004. 

Το γεγονός ότι ανήκει στο Eurogroup από το 2008 κι έρχεται τώρα να ενισχύσει αυτό το πεδίο δράσης λόγω της στρατηγικής και της ενέργειας, αφήνει πίσω κάθε παρατήρηση για το οικονομικό στάδιο που πέρασε και τώρα ξεπερνά. Το μέγεθος αυτής της ανακάλυψης προσφέρει προοπτικές και για την επίλυση του κυπριακού μ' ένα τρόπο ριζικά διαφορετικό από ό,τι παρουσιάζεται έως τώρα. Γι' αυτόν τον λόγο οι πολιτικοί όλων των κομμάτων θα ήταν καλό να ενημερωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, γιατί αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει την πορεία του κυπριακού.

πηγή

Ομοιότητες μεταξύ αιγυπτιακών και κυπριακών κοιτασμάτων

Η συγκριτική ανάλυση σεισμικών δεδομένων πάνω σ’ έναν άξονα που περνά από το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ και του νέου κοιτάσματος που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ στο θαλάσσιο οικόπεδο 11, παρουσιάζουν θεαματικές ιδιότητες. Πρόκειται για κοιτάσματα φυσικού αερίου κι όχι μόνο, που βρίσκονται σε πλαίσιο καρστικού ασβεστόλιθου στο επίπεδο του κατώτερου ορίζοντα ροζέττας, γύρω τους έχουν ολιγομειοκαινικούς τουρβιδίτες και από πάνω τους έχουν τους εβαπορίτες. 

Τα δύο κοιτάσματα βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους που είναι μόνο μερικών χιλιομέτρων και καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό το δεδομένο με όλες τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ τους για την αναλογική γεωλογία. Όλα αυτά τα δεδομένα εξηγούν γιατί η TOTAL δεν έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μας ανακοίνωναν πολλοί, γιατί πλήρωσε τη ρήτρα για την ανανέωση του συμβολαίου έρευνας για το θαλάσσιο οικόπεδο 11 και γιατί θέλει να κάνει γεώτρηση εντός του 2016. Όταν λοιπόν έχουμε στο μυαλό μας όλα αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα, αναρωτιόμαστε γιατί άλλοι μας πιέζουν από παντού για να βρούμε σύντομα μια λύση, που μας εξηγούν ότι δεν μπορεί να είναι δίκαιη, διότι δεν έχουμε πολλές δυνατότητες στις διαπραγματεύσεις.

Πριν ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες κράτος-μέλος δεχτήκαμε αφόρητες πιέσεις για να δημιουργήσουμε εξαιρέσεις, αλλά αντισταθήκαμε και τα καταφέραμε. Τώρα λίγο πριν να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά και πρακτικά την κυπριακή ΑΟΖ δεχόμαστε και πάλι ανεξήγητες πιέσεις για να βιαστούμε. Όμως τώρα έχουμε δεδομένα και μπορούμε και μπορούμε ν’ αντισταθούμε αποτελεσματικά για να δείξουμε τις πραγματικές προοπτικές της Κύπρου.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.