7 Φεβρουαρίου 2016

Δέντρα και φύλλα 18 εκατομμυρίων ετών στην Αθήνα.

Κάτω από το δρόμο μπορεί και να «περνάει» ένα δάσος. Με μια μικρή μετακίνηση, μέχρι το Ευγενίδειο Πλανητάριο της λεωφόρου Συγγρού θα το δείτε κι εσείς. Εκεί παρουσιάζεται τμήμα ενός δάσους 18 εκατομμυρίων ετών, που βρισκόταν κάτω από έναν επαρχιακό δρόμο της Λέσβου. Φύλλα και κορμοί που έχουν «πετρώσει», τμήμα του περίφημου Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, περιμένουν τους επισκέπτες το Σαββατοκύριακο, αλλά και κάποιες καθημερινές. Μεγάλους αλλά και μικρότερους.

Oι απολιθωμένοι κορμοί που παρουσιάζονται, ήρθαν στο φως πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια εργασιών στον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Μυτιλήνη, εξ ου και ο τίτλος τη έκθεσης είναι «Το Δάσος κάτω από τον δρόμο». Ηταν η  μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι  σήμερα στην Ελλάδα. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να «μεταφέρουν» το εργοτάξιο των ανασκαφών στην Αθήνα, ώστε οι θεατές να βιώσουν την ατμόσφαιρα του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο εντοπίστηκαν.

Τι μας δείχνει η έκθεση; Οτι η Λέσβος πριν από 17- 18 εκατομμύρια χρόνια είχε εκτεταμένα υποτροπικά δάση με φοίνικες, δαφνίδες, πευκίδες, βελανιδιές σεκόιες, καρυδιές κανελόδεντρα κ.α. Τα οποία καταστράφηκαν όχι μια αλλά πολλές φορές κατά τη διάρκεια βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων εξ αιτίας των οποίων σκεπάστηκαν με τέφρα. Αυτό όμως, διατήρησε στοιχεία τους μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται:

- Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων των υποτροπικών δασών που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές που ακολούθησαν. Περιλαμβάνουν σπάνια και ενδιαφέροντα ευρήματα όπως ριζικά συστήματα, κορμούς, κλαδιά, ρίζες και φύλλα δένδρων.

- Μαρτυρίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που κατέστρεψαν τα υποτροπικά δάση και οδήγησαν στη δημιουργία του διατηρητέου μνημείου της φύσης, όπως ο κορμός που φέρει τα τεκμήρια της βίαιης θραύσης του από το ωστικό κύμα της ηφαιστειακής έκρηξης ή για τη διαδικασία της απολίθωσης όπως το κατώτερο τμήμα κορμού και το ριζικό σύστημα που απέμεινε στη φυσική του θέση,  σκεπάστηκε από ηφαιστειακή στάχτη και απολιθώθηκε από την κυκλοφορία ρευστών πλούσιων σε πυρίτιο.

- Πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων που διατηρούνται κατά μήκος του οδικού άξονα.

Οι νεώτερες ανασκαφές έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι πως δεν υπήρχε ένα δάσος, αλλά πολλά επάλληλα που καταστράφηκαν επανειλημμένα στη διάρκεια πέντε εκατομμυρίων ετών.

«Είδαμε πως οι νεώτεροι ορίζοντες περιλαμβάνουν πολλά καρποφόρα δένδρα, όπως βαλανιδιές, καρυδιές, κανελόδενδρα και δαφνίδες, ενώ στους κατώτερους ορίζοντες επικρατούν τα κωνοφόρα όπως σεκόιες, πευκίδες, κυπαρισσίδες», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιμελητής της έκθεσης κ. Νίκος Ζούρος.

«Συλλέξαμε επομένως πολύτιμα στοιχεία για τη σύσταση της χλωρίδας και τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Αιγαίο πριν από εκατομμύρια χρόνια. Εχουμε, επίσης, εικόνες της εξέλιξης του οικοσυστήματος και της ζωής στο Αιγαίο για όλη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο των  5 εκατομμυρίων ετών με τις βίαιες εκρήξεις».

Από αυτό τον φυλλοφόρο ορίζοντα προέρχονται τα πλέον εντυπωσιακά εκθέματα. Αποτυπώματα φύλλων από δέντρα που γνωρίζουμε και σήμερα αλλά και άλλα, με πιο πρωτόγονο σχήμα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλη ισχύ είχε η έκρηξη των ηφαιστείων. Ο κ. Ζούρος τονίζει πως τεράστιοι κορμοί βελανιδιάς έσπασαν σαν σπιρτόξυλα τη στιγμή της ηφαιστειακής δράσης.

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο, ένα «παράθυρο» στη γεωϊστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου. Πρόκειται για ένα από τα δύο που έχουν αποκαλυφθεί παγκοσμίως- το άλλο βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Το Απολιθωμένο Δάσος κηρύχτηκε διατηρητέο το 1985, και από πέρσι ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unescο και έχει το δικό του, ονομαστό, μουσείο στο νησί. 

*Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Λειτουργεί από Τετάρτη έως και Παρασκευή ώρες 17.30-20.30, καθώς και τα Σαββατοκύριακα 11.00-20.00. Τις εργάσιμες ημέρες οργανώνονται μαθητικές ξεναγήσεις με διαδραστικά παιχνίδια και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ιδρυμα στο τηλέφωνο 2109469600 ή να μπουν στην ιστοσελίδα www.eugenfound.edu.gr

Αντιγόνη Καρατάσου
πηγή Liberal



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.