23 Ιανουαρίου 2016

Ελληνική Παραλλαγή.

ellhnikh_parallagh_01
Όλοι μπορούμε γρήγορα να αναγνωρίσουμε το μοτίβο της Ελληνικής παραλλαγής, λίγοι όμως γνωρίζουμε με ακρίβεια την ιστορία της και την εξέλιξη της. Στο παρόν άρθρο θα δούμε πως δημιουργήθηκε και πως έχει εξελιχθεί μέχρι και σήμερα. Επίσης, θα αναφέρουμε και ξένες παραλλαγές που χρησιμοποιούνται κατά περιπτώσεις από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τη θερινή στρατιωτική εκπαίδευση των σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) που έλαβε χώρα κατά το διάστημα 28 Ιουνίου με 25 Ιουλίου 2014 και διεξήχθη πεδίο ασκήσεων Λιτοχώρου Πιερίας.

Κατά το τέλος της δεκαετίας του 1970 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις η παραλλαγή «σαύρα» που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν μία ξεχωριστή παραλλαγή βασισμένη στη Γαλλική «tenue leopard» αλλά και τη Πορτογαλική M1963 ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον της Ελλάδας. Πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να υιοθετηθεί από όλες τις μονάδες και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν μικρές μεταβολές που είχαν όμως κυρίως να κάνουν με τις αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων αλλά όχι με το σχέδιο της καθαυτό. Ακόμα και σήμερα αρκετές φορές συναντάμε Ελληνικές παραλλαγές με πιο έντονο πράσινο ή χακί χρώμα σε κάποιες περιπτώσεις.

ellhnikh_parallagh_02
Εδώ βλέπετε μία φωτογραφία με Έλληνες στρατιώτες με τη παραλλαγή που μόλις περιγράψαμε εμπρός από ένα Ρωσικής κατασκευής δίδυμο αντιαεροπορικό (A/A) πυροβόλο 23 χιλιοστών ZU-23 για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη παλαιότερη δημοσίευση μας «Α/Α ZU-23».

Αυτά στο μεγαλύτερο αριθμό των Ελλήνων είναι γενικά γνωστά. Ωστόσο, τη δεκεατία του 1980 δύο νέα σχέδια παρουσιάστηκαν που όμως δεν είχαν μεγάλη επιτυχία. Ήταν δύο διαφορετικές παραλλαγές για τις Δυνάμεις Πεζοναυτών και τους άντρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) που της βλέπετε αριστερά και δεξιά αντίστοιχα εδώ.

ellhnikh_parallagh_03
Όπως θα δούμε στη συνέχεια λόγω της επιθετικής φύσης των ειδικών επιχειρήσεων αργότερα και οι δύο αυτές δυνάμεις ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν άλλες, πιο εξειδικευμένες παραλλαγές. Ταυτόχρονα, μέχρι τότε στη Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιούνταν μονόχρωμες μπλε στολές. Ήταν μόλις στις αρχές του 1990 που ξεκίνησε η υιοθέτηση του ίδιου σχέδιου της Ελληνικής παραλλαγής αλλά στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Δηλαδή σε μπλε, χακί και γκρι που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

ellhnikh_parallagh_04
Λίγο αργότερα, η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού άρχισε να χρησιμοποιεί την Αμερικάνικη M81 (woodland, δηλαδή δάσους) παραλλαγή. Όπως βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία από τη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2011 όπου ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Γεώργιος Στ. Γεωργίου παραβρέθηκε σε άσκηση της ΔΥΚ στη νησίδα Φλέβες Αργοσαρωνικού. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Γεώργιο Στ. Γεωργίου αριστερά να κάνει χειραψία με τον Πλωτάρχη Πολεμικού Ναυτικού, κύριο Σ.Χ. που φοράει την Αμερικανική παραλλαγή M81 (woodland) που μόλις περιγράψαμε.

ellhnikh_parallagh_05
Με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές στη Μέση Ανατολή η ανάγκη για μία παραλλαγή ερήμου έγινε έντονη. Το αποτέλεσμα ήταν η χρήση του σχεδίου της αρχικής Ελληνικής παραλλαγής αλλά στα χρώματα της ερήμου. Παράδειγμα από αυτό βλέπετε παρακάτω όπου ένας Έλληνας στρατιώτης από το Όπλο του Μηχανικού εκπαιδεύει άντρες του νέου στρατού του Αφγανιστάν στη Καμπούλ στα σύγχρονα τυφέκια μάχης.

ellhnikh_parallagh_06
Περίπου κατά την ίδια χρονική περίοδο είδαμε τους άντρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού και τους άντρες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) να χρησιμοποιούν τη DCU (Desert Camouflage Uniform – Φόρμα Παραλλαγής Ερήμου) Tri-Color των ΗΠΑ μαζί με το Αμερικάνικο 8-point (8 γωνίες) καπέλο.

ellhnikh_parallagh_07
Ωστόσο, η 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας πολύ σύντομα υιοθέτησε ως βασική παραλλαγή της τη DPM (Disruptive Pattern Material, δηλαδή, Υλικό Διεσπαρμένων Μοτίβων) των Βρετανικών δυνάμεων που χρησιμοποιούνταν τη δεκεατία του 1960. Παρακάτω βλέπετε μερικούς άντρες της 31 ΜΕΕΔ σε εκπαίδευση βολών ταχείας αντίδρασης φορώντας την παραλλαγή DPM που τους κάνει να ξεχωρίζουν άμεσως από τις υπόλοιπες Ελληνικές μονάδες.

ellhnikh_parallagh_08
Τα τελευταία χρόνια διακρίνουμε όλο και περισσότερες χρήσεις ξένων σχεδίων από πολλές Ελληνικές δυνάμεις. Οι Δυνάμεις Καταδρομών στη Κύπρο χρησιμοποιούν την Αμερικάνικη ψηφιακή παραλλαγή ACUPAT (Army Combat Uniform Pattern – Μοτίβο Στρατιωτικής Στολής Μάχης) γνωστή και ως UCP (Universal Camouflage Pattern – Γενικής Χρήσης Παραλλαγή) όπως βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία με τον καταδρομέα που φέρει ένα FN P90 για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας «FN P90».

ellhnikh_parallagh_09
Αντίστοιχα, σε περιορισμένη χρήση έχουμε δει την παραλλαγή MARPAT (Marine Pattern – Παραλλαγή Πεζοναυτών) των Αμερικανών Πεζοναυτών να χρησιμοποιείται από άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Στρατού Ξηράς.

ellhnikh_parallagh_10

Όπως φαίνεται και στην επόμενη φωτογραφία από τη τελετή απονομής πράσινου μπερέ της 2013Β’ ΕΣΣΟ στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο Σταυροβούνι Κύπρου στη 35 Μοίρα Καταδρομών (35ΜΚ).

ellhnikh_parallagh_11
Αλλά και πιο σπάνια άλλες παραλλαγές όπως η παραλλαγή MultiCam που φοράνε, σε διαφορετικά σχέδια, οι δύο άντρες της ΔΥΚ αριστερά στη παρακάτω φωτογραφία που είναι από τη Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 όταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), Αντιναύαρχος κύριος Ε. Αποστολάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ για ενημέρωση.

ellhnikh_parallagh_12
Το 2012 επίσης, ήταν η πρώτη χρονιά που είδαμε τη ψηφιακή έκδοση της Ελληνικής παραλλαγής και πάλι κυρίως από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Παρ’όλα αυτά δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως ακόμα. Τη παραλλαγή αυτή μπορείτε να τη δειτε και στην επόμενη φωτογραφία από τον Ιούλιο του 2013 κατά την επίδειξη Ειδικών Δυνάμεων προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του Ιρακινού Υπουργείου Άμυνας, Στρατηγού Mohan Hafith Fahad Al-Frage που βρίσκονταν στην Ελλάδα συνοδευόμενος από την τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κυρία Φώφη Γεννηματά και τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), Αντιστράτηγο κύριο Αθανάσιο Τσέλιο στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).

ellhnikh_parallagh_13
Τέλος, έχουμε μία διαφορετική έκδοση της Ελληνικής ψηφιακής παραλλαγής που την είδαμε πρώτη φορά στους άντρες της 31 ΜΕΕΔ κατά τη Διεθνή Εβδομάδα Αλμάτων (International Jump Week – IJW) που διεξήχθη από την Κυριακή 4 έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 στη Ζώνη Ρίψεως (ΖΡ) Alzey της Ο.Δ. Γερμανίας και διοργανώθηκε από την ομάδα 435th CRG (Contingency Response Group) των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.


ellhnikh_parallagh_14
Η στολή παραλλαγής είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ειδικά για τα επιθετικά τμήματα (κυρίως Ειδικές Δυνάμεις) που βασίζουν σε αυτή μέρος των τακτικών απόκρυψης τους σε εχθρικές περιοχές. Στο μέλλον θα κάνουμε πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις για τις επιμέρους παραλλαγές, τη χρήση και το σχεδιασμό τους.

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ
Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί "κι εμάς τι μας νοιάζει τι στολές θα φοράει ο ελληνικός στρατός;"....
Είμαστε πολίτες.... αυτά είναι για τους στρατιωτικούς...

Μην ξεχνάμε όμως ανά πάσα στιγμή ότι αν παραστεί η ανάγκη η πατρίδα μας μπορεί να μας καλέσει να την υπερασπιστούμε με επιστράτευση....
Και τότε θα κληθούμε να φορέσουμε αυτές τις στολές.... 

Επίσης και μία υπόδειξη που φαίνεται ότι οι επιτελείς του στρατού ξηράς κυρίως δεν λαμβάνουν υπόψη.... πλέον.
Παλίοτερα η παράλλαγη που είχε επιιλεγεί η παραλλαγή "σαύρα" βασισμένη στη Γαλλική «tenue leopard» αλλά και τη Πορτογαλική M1963 ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον της Ελλάδας. Η παραλλαγή αυτή έκανε τις στολές των Ελλήνων στρατιωτών αρκετά διαφορετικές από τις αντίστοιχες τουρκικές....
Ο τουρκικός στρατός επί πολλά χρόνια επέλεγε πάντα την παραλλαγή αμερικανικού τύπου κι έτσι υπήρχε σημαντική διαφορά με τις αντίστοιχες του ελληνικού....

Κι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο, καθώς σε περίπτωση μερικής ή γενικής σύρραξης που μπορεί όλοι να απευχόμαστε, αλλά που δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν οι στρατιώτες (και ειδικά οι μη επαγγελματίες έφεδροι που θα αποτελούν και τον κύριο κορμό του Ελληνικού Στρατού) να ξεχωρίζουν τις φίλιες από τις εχθρικές δυνάμεις ώστε να αποφεύγεται η αλληλοεξόντωση....

Μέχρι λοιπόν πριν λίγα χρόνια αυτό ήταν ευκολα διακριτό...
Εδώ όμως και λίγα χρόνια το πράγμα αρχίζει να περιπλέκεται καθώς και οι Τούρκοι έχουν επιλέξει παραλλαγές που μοιάζουν στις παλιότερες ελληνικές, αλλά και οι Ελληνες υιοθετούν όλο και περισσότερο στολές του αμερικανικού στρατού που χρησιμοποιούνται κι από τους Τούρκους.....

Τελικώς αυτή η πανσπερμία στολών παραλλαγής σε συνδυασμό με τα low visibility διακριτικά, μπορεί να γίνει σοβαρή αιτία ολέθριων λαθών....

Διά του λόγου το αληθές δείτε παρακάτω δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες τούρκων στρατιωτών στις οποίες νομίζω ότι η ομοιότητες με τις ελληνικές στολές είναι χαρακτηριστική....




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.