26 Ιανουαρίου 2016

Ποια είναι η διαδικασία με την οποία μπορεί να μείνει η Ελλάδα εκτός Σένγκεν

Κανένα σενάριο δεν υφίσταται περί ευθείας αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, αλλά και τον Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Αβραμόπουλο, από το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στο Άμστερνταμ. 
 
Στην άτυπη Σύνοδο Εσωτερικών στο Άμστερνταμ τέθηκαν τρεις παράμετροι, που αποτελούν τους κύριους άξονες προβληματισμού των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το φλέγον ζήτημα του λαθρομεταναστευτικού.  
 
Πρωτίστως, υπάρχει το ζήτημα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας, δηλαδή η αποτροπή των άτακτων ροών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το δεύτερο θέμα, που αποτελεί την κεντρική συζήτηση των υπουργών Εσωτερικών στην Ολλανδία, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών για τους λαθρομετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ -κυρίως μέσω Ελλάδας- κάτι στο οποίο εστίασαν και οι υπουργοί της Αυστρίας και της Γαλλίας. 
 
Το τρίτο και κυριότερο ζήτημα είναι η συζήτηση που διεξάγεται για τη δυνατότητα επέκτασης του χρονικού περιθωρίου των ελέγχων στα σύνορα μέχρι και δύο χρόνια για τις χώρες της Ευρώπης που αποφάσισαν να αναστείλουν τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Φεβρουαρίου.  
 
Στο πλαίσιο προετοιμασίας της άτυπης Συνόδου, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών πάνω στο ζήτημα της ανταλλαγής πληρρροφοριών, οργανώθηκε μια οκταμερής συνάντηση μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ, Σλοβενίας, Ελλάδας, μαζί με την ολλανδική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
Επέκταση ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια εάν δεν προστατεύσει η Ελλάδα τα σύνορά της
 
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια έρευνά της, η οποία θα καταγράφει τις αδυναμίες κρατών-μελών στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Έπειτα από την παρουσίασή της στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την επικύρωσή της από το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που παρεκκλίνουν και θα δώσει τρεις μήνες για τη συμμόρφωσή τους.  
 
Στη περίπτωση που, έπειτα από τρεις μήνες, δεν έχουν διορθωθεί οι παρατυπίες, τότε η Επιτροπή θα δώσει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των άρθρων 19 και 26 της Συνθήκης του Σένγκεν, έτσι ώστε να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους τους μέχρι και δύο χρόνια.  
 
Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, τη σημασία εφαρμογής των συμφωνηθέντων τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που δήλωσε πως «θέλουμε να δούμε τα κέντρα υποδοχής (hot spots) να λειτουργούν όπως μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση», έτσι ώστε να ολοκληρώνεται χωρίς καθυστέρηση η ταυτοποίηση των λαθρομεταναστών και να ελέγχονται οι ροές. 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν συμπλήρωσε επίσης πως «όλα τα εργαλεία βρίσκονται στο τραπέζι και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πρόοδος. Το σύστημα δουλεύει και μπορεί να παράγει πρόοδο». 
 
Σημαντικό είναι επίσης πως ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 4 ως τις 6 Φεβρουαρίου, πρότεινε την δημιουργία μιας ομάδας εποπτείας των κέντρων υποδοχής (hot spots), την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Οργανισμών όπως η Europol με την Τουρκία για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο πληροφοριών των λαθρομεταναστών.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.