30 Ιανουαρίου 2016

«Πως η Ρωσία έσωσε τον Άσαντ»

Η ζώνη με το μεγάλο κόκκινο Ύψιλον (Υ) στο χάρτη, ήταν το σχέδιο που έπρεπε να υλοποιηθεί άμεσα.
 
Ιανουάριος 28, 2016.
 
Στα μέσα του καλοκαιριού του 2015, οι διοικητής των Ιρανικών ειδικών δυνάμεων- της δύναμης Αλ Κούντς, Κασέμ Σολεϊμανί, πέταξε στη Μόσχα με ένα αιχμηρό μήνυμα.
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ θα πέσει,  εάν όλα συνεχισθούν όπως πριν και οι Ιρανοί δεν είχαν τις δυνατότητες για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.
 
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξακολουθούσε να παραπαίει από την απώλεια της Λιβύης και ήταν αποφασισμένος και έτοιμος με οποιοδήποτε κόστος να σταματήσει την πτώση της Συρίας.
 
Για την επιβίωση του  καθεστώτος του Άσαντ,  ήταν υποχρεωμένος να δημιουργήσει μια ζώνη κλειδί, που το σχήμα της μοιάζει με ένα μεγάλο ελληνικό Ύψιλον που ακολουθούσε το σύστημα των δρόμων και των επικοινωνιών. 
 
Οι απειλές για τη Δαμασκό 
 
Στη βάση του Υ, ήταν η πρωτεύουσα η Δαμασκός. Σε αυτήν την μητρόπολη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή μετακίνηση του πληθυσμού, είναι το σπίτι περίπου 5 εκατομμυρίων Σύριων, οι οποίοι φοβούνται την επιτυχία των δύο κύριων δυνάμεων του αγώνα κατά του καθεστώτος, της ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’ και το ‘Ντάες’.
 
Ο κορμός του Υ φθάνει στη Χομς και στη συνέχεια εκτρέπεται προς τα αριστερά, στο σημαντικής σημασίας λιμάνι της Λαττάκειας. Ο δεξιός κλάδος του Υ, πηγαίνει στη Χαμ και στο Χαλέπι- μια πόλη με προπολεμικό πληθυσμό 4.000.000 ανθρώπων. Τώρα είναι χωρισμένη από τον πόλεμο, το δυτικό τμήμα ελέγχεται από την κυβέρνηση.
 
Τον έλεγχο αυτού του γιγαντιαίου Υ, στο οποίο ζει το 70% των Σύριων, ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο. Το Υ, ήταν ευάλωτο σε μερικά βασικά σημεία και οι αντάρτες είχαν επανειλημμένα προσπαθήσει να επωφεληθούν από αυτό. 
 
Τι θα μπορούσε να είχε γίνει
 
Η επαρχία Ντεράα, νότια της Δαμασκού, κατοικείται κυρίως από σουνίτες και η περιοχή έχει έντονο γεωργικό χαρακτήρα. Οι φυλές που κατοικούν με την υποστήριξη των Αμερικανών, των Ιορδανών και των Σαουδαράβων, είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν ξαφνικά την πρωτεύουσα Δαμασκό - το παιχνίδι θα είχε …τελειώσει.
 
Β. Ο Στρατός του Ισλάμ, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, έχει μια ισχυρή παρουσία στα βόρεια της Δαμασκού. Αν πετύχαινε με αρκετό δυναμισμό να χτυπήσει τη Δαμασκό- το παιχνίδι θα είχε …τελειώσει.
 
Γ. Εάν οι αντάρτες μπορούσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους στη Χομς και στο αλ Ξεΐρ- στη μέση του Υ- θα έκοβαν την πρόσβαση της Δαμασκού προς τη Λαττάκεια.
 
Δ. Αν οι αντάρτες οι οποίοι κατέλαβαν την επαρχία Ιντλίμπ στα βορειδυτικά τον Απρίλιο, προχωρούσαν δυτικά προς τη Λαττάκεια, η Δαμασκός θα είχε χάσει το κύριο λιμάνι από το οποίο γίνεται η παροχή προμηθειών όπλων και πυρομαχικών, ακόμη και τροφίμων- το παιχνίδι θα είχε τελειώσει.
 
Ε. Εάν οι αντάρτες μετακινούνταν από το Χαλέπι και έκοβαν το δρόμο προς την Χομ, θα μπορούσαν  να ελέγξουν  όλο το Χαλέπι και θα γινόντουσαν κυρίαρχοι της μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Χωρίς το Χαλέπι, η επιβίωση της Συρίας είναι προβληματική. 
 
Οι ομάδες 
 
Κατά μήκος των δρόμων της ζώνης Υ,  η πιο βίαιη ομάδα ήταν η Αλ Κάιντα στη Συρία που αναφέρεται απευθείας στον αρχηγό της τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
 
Αυτή η ομάδα, δηλαδή η ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’ [Μέτωπο της Νίκης] έχει κάνει τυπικά συμμαχία με άλλες σαλαφιστικές ομάδες όπως η Τζάις αλ Φατέχ καθώς και με πολλές μικρές ομάδες του λεγόμενου ‘απελευθερωτικού στρατού’.
 
Η CIA τροφοδότησε αυτές τις «αξιόπιστες» ομάδες  με αντιαρματικούς πυραύλους TOW 30, μέσω  της Σαουδικής Αραβίας. Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά έπεσαν τελικά στα χέρια της Αλ Κάιντα, που τα έριχναν κατά  των τεθωρακισμένων οχημάτων του συριακού στρατού.
 
Η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Εάν δεν υπήρχε παρέμβαση, η πτώση του Άσαντ ήταν δεδομένη.
 
Έτσι, ο Πούτιν αποφάσισε να στείλει αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν  στην προστασία της ζώνης Υ.
 
Η ρωσική αεροπορία χτύπησε κυρίως την Αλ Κάιντα, που ήταν η κύρια απειλή για το καθεστώς και για τον έλεγχο της ζώνης Υ, αλλά επίσης βομβάρδισε  και ομάδες του ελεύθερου συριακού στρατού, που υποστηρίζονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Οι ομάδες αυτές είχαν συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα.
 
Οι δράσεις αυτές θεωρήθηκαν απαραίτητες για την προστασία της ζώνης Υ. 
 
Διαμαρτυρίες των δυνάμεων που υποστήριζαν την Αλ Κάιντα 
 
Αυτό οδήγησε σε κραυγές διαμαρτυρίας και αγανάκτησης από την πλευρά της Ουάσιγκτον, του Ριάντ και της Άγκυρας, οι οποίες  διέδιδαν στην κοινή γνώμη ότι η ρωσική αεροπορία δεν βομβαρδίζει το ISIS.
 
Στην πραγματικότητα το ISIS δεν απειλούσε την πτώση του Άσαντ, αλλά οι ομάδες της Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί τους και ο Πούτιν επικεντρώθηκε σε αυτές.
 
Η ρωσική αεροπορική συνδρομή ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για τις χερσαίες δυνάμεις που έγιναν πολύ αποτελεσματικές. 
 
 Το σύστημα είχε αποδειχθεί καλό 
 
Το σύστημα αυτό δούλεψε για τον Κλίντον στο Κοσσυφοπέδιο. Δούλεψε για τον Μπους στο Αφγανιστάν το 2001,  όταν η Βόρεια Συμμαχία με το πρόσχημα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ νίκησε γρήγορα τους Ταλιμπάν. Δούλεψε πάλι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2003 όταν η αμερικανική υποστήριξη στους πεσμεργκά τους επέτρεψε να νικήσουν το Μπάαθ στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.
 
Ομοίως, αυτή η στρατηγική λειτουργεί για τον Πούτιν. Αυτός έδωσε  κουράγιο και ακτινοβολία στον Συριακό Αραβικό Στρατό.
 
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο στρατός δείχνει πνεύμα αδελφοσύνης και οι στρατιωτικοί σημειώνουν σημαντική πρόοδο.
 
Σίγουρα σε αυτό βοηθάει και η «Χεζμπολάχ» μαζί με τους 2.000 Ιρανούς των ειδικών δυνάμεων ( οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στην πραγματικότητα Αφγανοί). 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.