26 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η… ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η τουρκική και όχι ελληνική, είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας και με τον λεκτικό θησαυρό της τουρκικής γλώσσας, μπορούμε να φιλοσοφήσουμε σε… πολύ υψηλά πνευματικά επίπεδα. Αυτά τα πρωτοφανή δεν την υποστηρίζει κάποιος Τούρκος διανοούμενος, ή ακαδημαϊκός, ή επιστήμονας, αλλά… μια Ελληνίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου. Αυτή είναι η κύρια Ελένη Κουτσουραδή, διευθυντήρια του Κέντρου Ανθρωπινών Δικαιωμάτων του πανεπιστήμιου του Maltepe, μέλος κάποιου Ιδρύματος Τούρκων Φιλοσόφων και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσόφων. 

Η Ελληνίδα αυτή καθηγήτρια σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο, ενστερνίστηκε την προσφάτως διατυπωθείσα άποψη του νέου πρόεδρου της Τουρκίας, Ταΐπ Ερντογάν, ότι τα τουρκικά είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας και ότι ο λεκτικός πλούτος της τουρκικής γλώσσας προσφέρει την δυνατότητα να διατυπωθούν οι πιο περίπλοκες φιλοσοφικές έννοιες Το εντυπωσιακό είναι, ότι η άποψη αυτή του Τούρκου προέδρου και νέου επίδοξου χαλίφη της Τουρκιάς, Ταΐπ Ερντογάν, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ υπήρξαν και επικρίσεις στο πολιτικό πεδίο.

Και ενώ ακόμα και πολλοί Τούρκοι θεώρησαν σαν υπερβολικές αυτές τις απόψεις του Ερντογάν, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε διατυπώσει την άποψη ότι την Αμερική δεν… την ανακάλυψε ο Κολόμβος αλλά μουσουλμάνοι ερευνητές, ήρθε η κύρια Ιωάννα Κουτσουραδή να τις στηρίξει, ισχυριζόμενη ότι πραγματικά τα τουρκικά είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας και των επιστημών. 

Αυτά από μια Ελληνίδα, της οποίας η μητρική γλώσσα είναι τα ελληνικά, η γλώσσα με την οποία διδάχτηκε η φιλοσοφία και οι επιστήμες, η γλώσσα με την οποία γράφτηκε η Βίβλος και διδάχτηκε ο χριστιανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, η γλώσσα μέσω της οποίας διαδόθηκε ο πολιτισμός και έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Μάλιστα η κυρία Ελένη Κουτσουραδή δεν αρκέστηκε σε αυτές τις απόψεις, τις οποίες διακήρυξε και δημόσια. Συνεχίζοντας το πρωτότυπο αυτό φιλοτουρκικό κήρυγμα, κατέκρινε έντονα όσους μέσα στην Τουρκία αντιτίθενται στην τελευταία απόφαση του Ερντογάν να διδάσκονται τα οθωμανικά, δηλαδή στην ουσία μια γλώσσα μείγμα από τουρκομανικά, περσικά, αραβικά και με πολλές ελληνικές λέξεις, στην τουρκική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την κυρία Κουτσουραδή, τα οθωμανικά είναι τα γνωστά τουρκικά, μια άποψη που καν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Ακόμα και στην οθωμανική αυλή γίνονταν σαφής διαχωρισμός μεταξύ των οθωμανικών από την λαϊκή τουρκική, δηλαδή την τουρκομανική γλώσσα που μιλιόνταν από νομάδες στην Ανατολία και στην κεντρική Ασία. Σύμφωνα λοιπόν με την κυρία Κουτσουραδή η γνώση και των οθωμανικών είναι… φιλοσοφική γνώση.

Οι απόψεις αυτές, όπως ήταν επόμενο ενθουσίασαν πολλούς Τούρκους καθηγητές οπαδούς της νεοοθωμανικής «αυτοκρατορίας» του Ερντογάν, όπως ο Ahmet Inam, πρόεδρος του Ιδρύματος Τουρκικής Φιλοσοφίας, ο οποίος έσπευσε να επαινέσει την κυρία Κουτσουραδή για τις απόψεις της. Ο Ahmet Inam ανέφερε πως σύμφωνα με την κυρία Κουτσουραδή, είναι τελείως λάθος η άποψη ότι με τα τουρκικά δεν μπορείς να κάνεις φιλοσοφία και ανέφερε ότι η κυρία Ελένη Κουτσουραδή υποστηρίζει ότι με τη γνώση των τουρκικών ανεβαίνει το… φιλοσοφικό σου επίπεδο.

Μετά από όλα αυτά τα εκπληκτικά σε λίγο καιρό δεν μένει παρά να ακούσουμε πως και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, όπως άλλωστε το υποστηρίζουν επίσημα οι τουρκικές ιστορικές θεωρίες, είναι… τουρκικής προέλευσης. Ότι ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Αρχιμήδης, o Ιπποκράτης, όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, μιλούσαν… τουρκικά ή οθωμανικά. Ότι όλη η αρχαιοελληνική φιλοσοφία είχε… τουρκική ταυτότητα. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγα χρόνια, εκείνη η ανεκδιήγητη υπουργός της, «Δια βίου μάθησης», είχε υποστηρίξει πως η μητρική γλώσσα των Ελλήνων θα πρέπει να είναι η…αγγλική.

Το άλλο έχουμε να πάθουμε και μάλιστα από υποτίθεται Έλληνες-ίδες το γένος!!!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος



Share

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δουλοπρεπείς όλοι οι Φαναριώτες Έλληνες!
Ο άρχων της Πατριάς των Ελλήνων, ύβρις γιά τον Ελληνισμό, αντάλλαξε την υπηκοότητα και την υποτέλεια των Ελλήνων το Γένος με την αυτοκρατορική των Βυζαντινών την στολή, την ράβδο και την Μίτρα και 600 τόσα χρόνια, αντιπρόσωπος του Θεού επί της γης, οικουμενικός, ευλογάει τους Οθωμανούς Κυρίους του!
Από το 146 π.Χ., με μικρές αναλαμπές, μετά το 1821, υπόδουλοι οι Έλληνες!
Τώρα δε, σιγά! Κάτι μας είπε κι αυτή η κυρία...

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Κανεις σοβαρο ιστορικο λαθος...
Διαβασε λιγο τις αποψεις του Σερ Στηβεν Ρανσιμαν του κορυφαιου ιστορικου βυζαντινολογου για να δεις ποσο Ελληνες ήταν οι Βυζαντινοι πρόγονοι μας...
Και γιατι ολοκληρος ο ελληνισμός πανηγυρισε οταν ο Μιχαηλ Παλαιολόγος απελευθερωσε το 1261 την Πόλη μας από τους Λατινους και γιατι εκλαψε ο Ελληνισμός οταν επεσε η Πολη μας και γιατι ο Κολοκοτρωνης ελεγε εχουμε πρωτευουσα και εχουμε αυτοκρατορα...

Yannis54 είπε...

Η
Μ
Α
Ρ
Τ
Ο
Ν...
... δεν εχομε αναγκη απο την όποια κα Κουτσουραδη να μας "φωτισει" (σκοτισει στην πραγματικότητα) το μυαλο !!
Ενα λεω :
Σε οποιοδηποτε Φιλοσοφικο Συμποσιο, ήθελε διενεργηθει παγκοσμίως, δημιουργηθει προβληματισμός περι καποιας εννοιας, η πρωτη προσεγγυση ειναι:
1) η ανασυρση της (αρχαιο-) Ελληνικης λέξεως που ΟΡΙΖΕΙ την εννοια αυτη, και
2) η μελετη (αρχαιο-) Ελληνικων αναφορων αυτης της λεξεως-εννοίας.
Αληθεια... ποτε γιορταζουν οι τουρκοι τα 100 χρονια της "γλωσσας" τους;;

ΥΓ : παρακαλώ σε Θανο, και σε τυχαίε "ανωνυμε", τηρηστε το ΘΕΜΑ της αναρτησης.
Αλλα ας υποκυψω στον πειρασμο :
Δεν εχω, ουτε θα συμβει συντομα -αν ποτε- μελετησει το φαινόμενο "φαναριωτες". Υπηρξαν αρκετοι εξ αυτων που φερονται ως ευεργετες του Εθνους, με διαφορους τρόπους, ΟΜΩΣ...
... γενικα μου εχει δημιουργηθει η εντύπωση οτι στην πλειονοτητα τους ήσαν οι "κοτζαμπασηδες" σε επιπεδο ΥΨΗΛΗΣ ΠΥΛΗΣ.
Κανω λαθος θανο;;

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Καλε μου φιλε Γιαννη οι Φαναριωτες εκμεταλλευθηκαν την αμορφωσια των Τουρκων και σε αυτο δεν τους αδικώ....
Ο καθενας θα το εκανε...
Οταν ομως ξεσπασε η επανασταση οσοι παρεμειναν στην υπηρεσια των Τουρκων χωρίς να βοηθουν απο πισω κρυφα τους επαναστατες ειναι προδοτες... χωρις καμια περιστροφη...

Το θεμα ειναι οτι δεν μπορουμε να τους καταδικασουμε συληβδην...
Κάποιοι έφυγαν και ηρθαν να πολεμησουν... καποιοι εμειναν να προσφερουν υπηρεσίες ακομα κι απο ενα τετοιο ποστο... και φυσικα καποιοι προδωσαν...

Αυτη ειναι η μοιρα του γενους μας...
καποιοι ειναι ηρωες και καποιοι προδοτες.

Κατα τα λοιπα η εν λογω κυρια για μενα κατασσεται απλα στους προδοτες.... χωρις καμια περιστροφη.

Κριμα την ηλικια της...

θα αφησω μονο για λογους δικαιοσυνης μια μικρη περιπτωση να μας δικαιολησει η ιδια γιατι το εκανε αυτο...

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Πέρα από την άποψη σας η οποία καταγραφεται στο σχολιο σας και και είναι σεβαστή και επαφίεται στο καθε αναγνωστη κατα ποσο ειναι αληθινή θα σταθώ μόνο σε ένα θέμα που εκ του σχολίου σας μου εκανε ιδιαίτερη εντύπωση...

Ειναι δυνατόν εφόσον εισαι Ελληνας (αν εισαι) να αποκαλείς μια ελληνιδα İoanna Kuçuradi;
Αυτόι ειναι απαραδεκτο αίσχος...
Μηπως αποκαλείς και την Κωνσταντινούπολη Istabul...;
Νομίζω ότι δεν δικαιούται κανείς Ελληνας να αποκαλεί εναν άλλο στην τουρκομογγολική γλωσσα...

Και επισης μου φαινεται αρκετά υποπτη η συνεχής αναφορά σου σε Ρωμιά και ρωμαίικη καταγωγη...
Οχι γιατι φυσικά δεν είναι Ελληνες οι Ρωμιοί της Πολής μας αλλα περισσότερο διοτι πλεον εχει επικρατήσει ο ορος Ελληνες....

Η κ Ιωαννα Κουτσουραδη ειναι ελληνιδα και ως τετοια κρινεται εκ των λογων της....

Unknown είπε...

Κατ'αρχήν Καλή Χρονιά με υγεία σε σας και στους αναγνώστες σας.
Ευχαριστώ για την απάντησή σας και πρώτα να σας πω οτι είμαι Έλληνας και αποκαλώ την καθηγήτρια με το όνομα που αναφέρεται στο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας:

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27844167.asp

και διότι η συγκεκριμένη είναι σύζυγος Τούρκου πολίτη(άρα δεν το μεταφράζω στα Ελληνικά διότι δεν ξέρω αν μεταφράζεται).
Όμως με βάλατε σε σκέψη και ψάχνοντας στο site της ομογένειας στην Τουρκία

http://omogeneia-turkey.com/arsiv.html

βρήκα το βιογραφικό της όπου αναφέρεται ως κ. Ιωάννα Κουτσουράδη

http://omogeneia-turkey.com/id/id/kucuradi.html

(αυτό νομίζω με αποκαθιστά Έλληνα μπροστά σας, άρα το <> περισσεύει, καθώς και στο λεξιλόγιό μου υπάρχει μόνον η λέξη Κωνσταντινούπολη).
Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ξενίζει που την αποκαλώ Ρωμιά αφού την προσδιορίζω και έτσι ακριβώς ως Ελληνίδα....(ελληνίδα δεν θα χαρακτηρίζαμε και μία Αρμένισσα με Ελληνική καταγωγή;....όχι όμως Ρωμιά...)μην ταράσσεστε λοιπόν δεν είμαι ύποπτος γι΄αυτό.
Ας πάμε στην ουσία τώρα για την οποία και σας έγραψα:
1.Ο κ Χειλαδάκης ΔΕΝ μου απάντησε όταν του έγραψα στην ιστοσελίδα του να παραθέσει την μετάφραση του άρθρου απο την Χουριέτ
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27844167.asp
καθότι είναι και Τουρκολόγος όπως λέει ο ίδιος.
2.Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται στις δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλου και τις διαστρέφει και αυτές παρόλο που τον παρέμπεψα στις πραγματικές δηλώσεις της

http://anorthografies.blogspot.gr/2006/09/blog-post.html
3.Σας τιμά που λέτε οτι είναι συνεργάτης σας ο κ Χειλαδάκης πλην όμως εφόσον ΔΕΝ απαντά (σε εμένα) επιτρέψτε μου να τον θεωρώ αναξιόπιστο και να μου δημιουργεί ερωτήματα για την άρνησή του να μεταφράσει το άρθρο της Χουριέτ για να μας λύσει τις απορίες μας.
4.Συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω ότι η κ Κουτσουράδη πρέπει να κρίνεται <> όμως θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι λέει και τότε να κρίνουμε αμερόληπτα (και όχι βρίζοντας όπως ορισμένοι).
Επιμένω πως αν προσέξετε την δική μου απόδοση (μετά από βοήθεια φίλου που γνωρίζει την τουρκική γλώσσα διότι εγώ δεν την ξέρω)θα καταλάβετε ότι δεν ορίζει την τουρκική σαν γλώσσα της φιλοσοφίας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την φιλοξενία σας και εύχομε καλή δύναμη!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Ευχαριστω πολυ για ολες τις διευκρινησεις που δωσατε.
Και χαίρομαι που ειδατε κι εσείς ότι είχα δικιο σε ορισμένα θέματα (πχ το όνομα της κ Κουτσουραδη και το οτι ειναι ελληνιδα) αλλα και χαίρομαι διότι εφόσον δεν ξερω κι εγω τουρκικά μου δίνεται όπως και όλων οι ευκαιρία μέσα από το σχόλιο σας να το ψάξουμε περαιτέρω...

Ελπιζω να είστε τουλαχιστον ικανοποιημένος με το οτι οι αποψεις σας μπήκαν στο ακεραιο στο ιστολογιό μας και παντοτε θα βρίσκονται στην διάθεση των αναγνωστών κάτω από το συγκεκριμένο άρθρο...

Ο κ Χειλαδακης ειναι συνεργαζόμενος αρθρογραφος στο ιστολογιό μας και γράφει τις απόψεις του επωνυμως.
Ειναι δε στην δική του ευχέρεια να απαντα σε ότι θεωρεί ότι πρέπει να απαντήσει.

Οι απόψεις του όπως και οποιουδήποτε άλλου (και οι δικές μου φυσικά) κρίνονται από τους αναγνωστες κι ετσι υπαρχει επικοινωνία και διάλογος γόνιμος.
Που ειναι και ο σκοπός υπάρξεως του ιστολογιου.

Καλη χρονια και καλη δύναμη σας αντευχομαι.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.