Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποτελείται από τους κ.κ.
Πρόεδρος : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιπρόεδρος: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗΣ,
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στην στάση των τότε κυβερνώντων, κατά τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, το 1974. Η στάση τους ήταν απροκάλυπτα εχθρική απέναντι στους Έλληνες μαχητές που πολεμούσαν τον Τούρκο και κράτησαν το 63% της Κύπρου ελεύθερο. Ακόμα και σήμερα προσπαθούν να αλώσουν ΚΑΙ αυτό και όχι να διεκδικήσουν το υπόλοιπο 37%, όπως θα ήταν το αναμενόμενο.
Ο ρόλος των βετεράνων του 1974 σήμερα είναι να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη, να αναδείξουν τις αλήθειες που τις έκρυψαν ντόπια και ξένα εχθρικά προς την Ελλάδα συμφέροντα, να αποκαλύψουν όλα αυτά που συγκροτούν το περίφημο φάντασμα του Φακέλου της Κύπρου, για να μάθουν την αλήθεια οι επόμενες γενιές. Καταγράφουν τα γεγονότα που έζησαν, και που υπάρχουν καλά κρυμμένα και, σιγά –σιγά, τα βγάζουν στο φως. Για αυτό τώρα αντιμετωπίζουν τον πόλεμο των εχθρών του ανθρώπου και της πατρίδας μας , αλλά οι βετεράνοι μας τους αγνοούν και συνεχίζουν απτόητοι.
Σε επίπεδο της τότε πολιτικής ηγεσίας, υπήρξαν και φωτεινές εξαιρέσεις, όπως ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και καλός φίλος κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, Βουλευτής Μεσσηνίας, ο οποίος έδωσε μάχες με αυτούς που ήσαν άκαπνοι, στις καρέκλες τους, για να απονείμουν στους βετεράνους τα μετάλλια που κέρδισαν στο πεδίο της τιμής και να χορηγήσουν σε όλους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τις μάχες αυτές τις πλήρωσε με την θέση που κατείχε . Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Σύλλογος τον τίμησε, δίνοντάς του την εικόνα Της Παναγίας – Αγίας Σκέπης, προστάτιδας του Συλλόγου.
Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συλλόγου και είπε ότι αυτοί οι μαχητές κάνανε το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα, δίνοντας την ζωή τους και την σωματική τους ακεραιότητα. Και τις μάχες που ο ίδιος έδωσε για αυτούς στην πολιτική του καριέρα ήταν κάτι που όφειλε να το κάνει, για να αναγνωρισθεί η θυσία τους. Αυτοί είναι οι τελευταίοι εν ζωή ήρωες που τίμησαν την πατρίδα, την ιστορία, τις παραδόσεις και τους άξιζε ένα μετάλλιο, να το έχουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Μίλησε μάλιστα για την εκδήλωση απονομής μεταλλίων, που είχε προγραμματιστεί να γίνει ημέρα Δευτέρα, 16-7-2007, και την Πέμπτη που προηγήθηκε, του έδωσαν εντολή να μην γίνει, αλλά αυτός αρνήθηκε και είπε: «Ἡ εκδήλωση θα γίνει !!!» και πρόσθεσε ότι έχει την παραίτησή του έτοιμη, αν συμβεί οποιοδήποτε ‘στραβό’. Η εκδήλωση, στην οποίαν παρέστη και ο τότε Υπουργός, κ. Ευάγγελος ΜεΪμαράκης, έγινε και όλα πήγαν καλά.
Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος έδωσε επίσης μάχες με το ανάλγητο κράτος για να δοθούν βαθμοί στους πεσόντες, ανάλογες συντάξεις στις οικογένειές τους και τιμητικές εκδηλώσεις στην μνήμη τους. Όταν, εκ των πραγμάτων, υποχρεώθηκε να φύγει, σταμάτησαν τα πάντα και τα πήραν πίσω όλα. Ο ίδιος έκανε αυτές τις ενέργειες γιατί είχε μεγαλώσει με τις ιστορίες του παππού του, που πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και του ενέπνευσε την αγάπη προς την Πατρίδα. Είναι σίγουρος ότι θα επικρατήσουν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, αυτοί που πράγματι αγαπάνε την πατρίδα, για την σωτηρία της χώρας μας.
Στην συνέχεια, ο κ. Νίκος Αργυρόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού/Τεθωρακισμένων, Αντιστράτηγο κ. ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ, να απευθύνει έναν χαιρετισμό. Ο κ. Χρήστος Παπαδογεωργόπουλος. ανέφερε ένα περιστατικό που συνέβη στην Κύπρο το 1974:
Στην συνέχεια, κλήθηκε να απευθύνει ένα χαιρετισμό ο Διοικητής της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως (21 ΕΑΝ. στην οποία ο κ. Νίκος Αργυρόπουλος ήταν λοχίας), τότε Επίλαρχος και σήμερα Αντιστράτηγος ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΚΟΝΤΖΕΛΟΣ , ο οποίος τόνισε ότι οι στρατιώτες του έδειξαν θάρρος, αυτοθυσία και προπαντός καρτερικότητα και έμειναν στο πεδίο της τιμής καθ’ όλη την διάρκεια των μαχών (Ιούλιος – Οκτώβριος 1974), και τους ευχαριστεί για αυτό.
Στην συνέχεια εκλήθη ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, Γ.Γ. της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας , ο οποίος το 1974 πολέμησε με την δύναμη των Ελληνοκυπρίων και ξέρει ότι οι πολιτικοί μας δεν αναγνωρίζουν τους αγωνιστές της Κύπρου ενάντια στον Αττίλα. Στους ανάπηρους πολέμου του 1974,οι οποίοι γεννήθηκαν το 1953, έχουν δώσει ταυτότητες αναπήρου πολέμου του 1940 (!). Οι πολιτικοί της Κύπρου και της Ελλάδας ‘παραπληροφορούν’ εν γνώσει τους για τα γεγονότα, για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους , αδιαφορώντας για το δράμα των οικογενειών τους. Και ο αγώνας για την αναγνώριση του Κυπριακού έπους αυτών των μαχητών και των οικογενειών τους συνεχίζεται, και για αυτούς που έπεσαν και για αυτούς που γύρισαν, σωματικά ή ψυχολογικά τραυματισμένοι. Η Κύπρος είναι και αυτή ένα κομμάτι της Ελλάδας, όπως είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, μόνο που δεν κατάφερε, μέχρι τώρα, να ενσωματωθεί στον Ελληνικό κορμό χάνοντας , σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, τις ευκαιρίες που υπήρξαν κατά καιρούς.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου της Αγίας Παρασκευής, κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΗΣΑΪΑΣ, Δημοτικός Σύμβουλος, ο οποίος είπε ότι υποκλίνεται στις ηρωικές πράξεις των αγωνιστών, που ανήκουν στις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου. Η γενιά των ανθρώπων που ήσαν τότε παιδιά και σήμερα είναι ενεργοί πολίτες, τους έχει σαν πρότυπα. Οι αγωνιστές του 1974 στην Κύπρο είναι οι σύγχρονοι ήρωες, που έχουν αναγνωρισθεί από έντιμους ανθρώπους και ηγέτες και όχι από πολιτικούς που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό.
Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ , ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά σε ανθρώπους που έδωσαν με προθυμία την ζωή τους και μέλη του σώματός τους στους εθνικούς αγώνες. Δήλωσε ότι είναι, ως εκ της θέσεώς του, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στους βετεράνους μαχητές και πως ο,τιδήποτε προκύψει στην πορεία τους για την δικαίωση, θα είναι μαζί τους.
Ακολούθησε η ευλογία της βασιλόπιτας από τον Πανοσιολογιότατο Στρατιωτικό Αρχιμανδρίτη, κ. ΘΕΟΔΩΡΗΤΟ, π. Διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ. Η ανταμοιβή για εκείνον που θα εύρισκε το ‘φλουρί’ ήταν τα εξής τρία βιβλία, προσφορά του Εκδοτικού Οίκου ‘ΠΕΛΑΣΓΟΣ’ του ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ:
1) ΚΥΠΡΟΣ 1974 – Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ του Κωνσταντίνου Δημητριάδη
Ο κ. Νίκος Αργυρόπουλος, ανήγγειλε την παρουσία του Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΕΜΑ, και πρόσθεσε ότι οι λεγόμενοι ‘αγνοούμενοι’ είναι στην πραγματικότητα αιχμάλωτοι πολέμου της Τουρκίας, με όλα τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Παρούσα ήταν και η χήρα του Ταγματάρχη Γεωργίου Μπούτου, Διοικητή του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, ο οποίος έπεσε ηρωικώς μαχόμενος στην Κύπρο, . Επίσης παρούσα ήταν και η κ. Αμαλία Χανδρινού, χήρα του ήρωα, πλωτάρχη τότε, ΛΕΥΤΕΡΗ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ, κυβερνήτη του αρματαγωγού ‘’Λέσβος’’, τον Ιούλιο του 1974.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΚΑΜΑΡΙΝΟΥ, ο οποίος κυνηγήθηκε από το πολιτικό κατεστημένο, επειδή τόλμησε, ως Πρόξενος στην Κορυτσά, να πει ότι εκεί είναι Βόρειος Ήπειρος. Μάλιστα, στις 17 Φεβρουαρίου 2014 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, που ανεγνώριζε την Ελληνικότητά της Βορείου Ηπείρου και της έδινε καθεστώς ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ, ασχέτως αν αυτό αγνοήθηκε από τους πάντες.
Κλήθηκε, επίσης για έναν χαιρετισμό ο Καθηγητής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, ο οποίος παρέδωσε στον Νίκο Αργυρόπουλο μία μελέτη σχετική με την Κύπρο, με στοιχεία από τα αρχεία του Foreign Office. Σε αυτήν, o Sir Robert Anthony Eden, Υπουργός των Εξωτερικών της Αγγλίας, αναφέρει ότι το 1944, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Γεώργιος Παπανδρέου (παππούς) εισέπραξε από τους Άγγλους 7000 χρυσές λίρες με σκοπό διπλό:
α) να διαλύσει το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και
β) να προωθήσει το Κυπριακό, για το οποίο οι ‘Άγγλοι, ήδη από το 1941(λέει ο Ήντεν) είχαν κάνει μυστική συμφωνία να παραδώσουν την Κύπρο στην Τουρκία.
Έγινε επίσης αναφορά στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Αυξεντίου (3/3/1957).
Και η εκδήλωση, η οποία άρχισε με τον Ακάθιστο Ύμνο (Τῆ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῶ), έκλεισε με τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.
ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου