29 Ιανουαρίου 2014

Πως αντιλαμβάνεται και ζει τον σεισμό της Κεφαλονιάς ο κάτοικος του χωριού που ήταν το επίκεντρο!!!!!

«Στο Λιβάδι ζούμε στιγμές τρομακτικές. Συνεχές βουητό από παντού. Δεν σταματά στιγμή.

Απίστευτο βουητό. Μικρές εκρήξεις έρχονται από τον βάλτο, με ή χωρίς δόνηση. Εκρήξεις όμως. Όχι σύρσιμο ή σάλαγος. Μικρές υπόγειες εκρήξεις. Κάθε δυο με τρία λεπτά. Οι μετασεισμοί που λέει η τηλεόραση πως είναι 100 – 130 στην πραγματικότητα ξεπερνούν τους 1.000. Έτσι τους αντιλαμβανόμαστε εμείς εκεί. Κάτω από τα πόδια μας βράζει η γη.

Εδώ που ήλθα τώρα, στο Αργοστόλι, αυτήν την κατάσταση κάτω από τα πόδια μου δεν την αισθάνομαι. Εδώ δεν βράζει η γη. Κουνιέται, συνεχώς μεν, αλλά δεν βράζει. Εδώ μόνο τους μικροσεισμούς «πιάνω». Λες και είναι άλλος κόσμος. Αυτοί οι θόρυβοι σαν συνεχείς εκρήξεις δεν υπάρχουν στο Αργοστόλι. Μόνο στο Λιβάδι. Τα σπίτια εκεί έγιναν σμπαράλια.

Και όσα ήταν σπίτια της αρωγής, ξεκεραμώθηκαν. Αμέσως μετά τον σεισμό –που στην
ουσία δεν σταμάταγε καθόλου- άκουγες το βουητό τρομακτικά, ουρλιαχτά ανθρώπων, το βράσιμο της γης… Πανικός.


Το σπίτι του ιδιοκτήτη του λατομείου σμπαράρισε. Είναι 50 μ. από τον κεντρικό δρόμο. Κι έχει χρησιμοποιήσει τα καλύτερα και περισσότερα υλικά για την κατασκευή του που είναι σχετικά πρόσφατη.

Το σπίτι του ξαδέλφου μου, αυτό που δείχνει η τηλεόραση πως ισοπεδώθηκε ένας όροφος, τρίζει και όσο περνά η ώρα και συνεχίζεται το κακό, ο τρίτος όροφος –που έχει γίνει ένα με τον δεύτερο- πιέζει τον πρώτο. Αυτή η οικοδομή δεν ήταν παλιά. Κτίσθηκε το 2003 και τώρα, υποχωρούν σιγά σιγά οι τοίχοι.

Σε σπίτι γειτονικό, άλλου συγγενή μου, η λεκάνη της τουαλέτας στον δεύτερο όροφο πετάχτηκε τη στιγμή του σεισμού στον αέρα. Σαν να την έβγαλε μια δύναμη μέσα από τη γη, από κάτω. Της ξαδέλφης μου της ξηλώθηκε το τζάκι. Και το σπίτι της αδελφής μου έπαθε μεγάλη ζημιά και το νερό της βροχής την κάνει ακόμη μεγαλύτερη.

Τα σπίτια εκεί, νέα και παλιά, είναι σαν να έχουν πυροβοληθεί από παντού. Ζούμε στιγμές μαρτυρίου. Όλοι μας. Κάθε που νιώθουμε κούνημα, φοβόμαστε για τα χειρότερα –κι ας είμαστε σε χώρους εξωτερικούς. Ο μεγάλος μετασεισμός που έγινε χθες έριξε την αδελφή μου κάτω και την χτύπησε στο χέρι.

Φυσικά δεν χρειάζεται να πω πως όλα, μα όλα μέσα στα σπίτια έχουν γίνει θρύψαλα. Οι άνθρωποι κάθονται το βράδυ γύρω από τη φωτιά σε ένα βαρέλι στην πλατεία του χωριού στο Λιβάδι. Ζούμε έναν εφιάλτη που δεν έχει τελειωμό. Τέτοιο φόβο δεν τον έχω νοιώσει ποτέ. Και ας έχω ζήσει και όλους τους τελευταίους προηγούμενους σεισμούς που έφτασαν και τα 7 και R. Kaι το βουητό… αυτό το απίστευτο βουήτο που έρχεται από τον βάλτο όπου κι οι εκρήξεις.

Τα τηλέφωνα του ΟΤΕ δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τα κινητά –που δεν «πιάνουν» κι αυτά πολλές φορές. Ορισμένοι είναι αποκλεισμένοι επικοινωνιακά εντελώς. Παρακαλούμε τον ΟΤΕ να μεριμνήσει άμεσα γιατί μέχρι και σήμερα (28.1.) δεν έχει γίνει τίποτα. (Βέβαια, πού να πρωτοπάνε κι αυτοί…).

Στο κοιμητήριο στο Λιβάδι οι τάφοι είναι σαν να έχουν βομβαρδιστεί. Στο μνήμα της γιαγιάς μου έχουν βγει τα οστά έξω. Φεύγοντας κλείσαμε το πορτόνι για να μην μπούνε τα σκυλιά.

Στην Κρινοτού κόπηκε ο δρόμος και κατέβηκε 20 εκατοστά κάνοντας την διάβαση αδύνατη. Στο Σκαβδολίτη δεν ξέρουμε τι γίνεται. Στο Βαρυκό μέχρι και τον Άγιο Δημήτρη ο δρόμος έχει πάθει καθίζηση. 
Στον Άγιο Δημήτρη χαμός. Σπίτια, αποθήκες… Οι μάντρες επί του δρόμου του κεντρικού είναι έτοιμες να κρεπάρουν και να καταρρεύσουν.
Στους Πετανούς, μετά από κατολίσθηση του δρόμου, άτομα που βρίσκονταν κάτω αποκλείσθηκαν και ανέβηκαν με τα πόδια. Σε Χαβριάτα και Χαβδάτα το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Το ίδιο και στο Βουνί. Έπεσαν σπίτια και σμπαραλιάστηκαν στέγες.


Στο Ληξούρι ο δρόμος στο λιμάνι έχει υποστεί καθίζηση. Κι εκεί προς το ποτάμι κοντά έχει σηκωθεί η άσφαλτος. Όλες οι εργατικές κατοικίες είναι προβληματικές. Οι περισσότερες σχεδόν είναι μη κατοικήσιμες. Παντού βλέπεις ρωγμές και κομμένες κολώνες. Ένα καθεστώς τρόμου γενικά. Ο κόσμος τρομοκρατείται με την παραμικρή κίνηση, το παραμικρό σκούντημα. Κι οι σεισμοί δεν έχουν σταματημό.

Επικοινώνησα με τον αδελφό μου στην Ουάσιγκτον και μου είπε πως η ΝΑΣΑ έδωσε τον σεισμό μας 6,3. Το ίδιο μου είπε και φίλη μου από το Σικάγο.

Θέλω να ευχαριστήσω την Κοινοπραξία των F/B Ληξουρίου που είχαν την ευαισθησία και δεν χρέωσαν ούτε αυτοκίνητα, ούτε επιβάτες. Μπράβο τους για άλλη μια φορά».

Η παραπάνω μαρτυρία είναι κατοίκου της περιοχής Λιβαδίου (οικισμός Ματζουραίϊκα), της κ. Αναστασίας Ματζουράτου- Αναλυτή, ιδιοκτήτριας του κομμωτηρίου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ στο Αργοστόλι. Το Λιβάδι –για όσους δεν γνωρίζουν- είναι επάνω από το επίκεντρο του πρώτου μεγάλου σεισμού. Όσοι δε, έχουν δει τις ειδήσεις στην τηλεόραση, στην περιοχή αυτή είναι το σπίτι του οποίου ο πρώτος όροφος ισοπεδώθηκε από τον δεύτερο. Εκεί βρίσκονται και άλλα συγγενικά σπίτια της κ. Αναστασίας Ματζουράτου-Αναλυτή.

Ευρυδίκη Λειβαδά

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.