24 Ιανουαρίου 2014

¨ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.¨. Η Ευλογία του Καλόγερου. Μπάμπουρας- Άγιος Ιωάννης- Θάσος.

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Φώτο από spearfish.gr

Ενώ ο μακαρίτης Ανδρέας κατέβαινε στις προεκλογικές μάχες με το σύνθημα ¨η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες¨ δεν μπορούσε παρόλα αυτά να μας διαβεβαιώσει ότι και ¨τα πετρέλαια ανήκουν στους Έλληνες¨. 

Η παραλία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στην νοτιοανατολική Θάσο ανάμεσα από τα Κοίνυρα και τις Αλυκές. Το όνομα της το πήρε από το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Μπάμπουρας.Τι εστί Μπάμπουρας;

Το 1978, δηλαδή πριν μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε μια περιοχή για την οποία γινόταν πολύς λόγος. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία η Χούντα είχε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολύ πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα αλλά η προηγούμενη μελέτη είχε χαθεί!!! Η μελέτη ανέφερε ότι 10 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήριο ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ της Θάσου, υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμο, σε μικρό βάθος από την επιφάνεια και με κόστος εξόρυξης ίσο με αυτό των πηγαδιών που υπάρχουν στη Σ. Αραβία! Το κόστος εξόρυξης στη Σ. Αραβία ήταν 5 δολάρια το βαρέλι και η μελέτη καταδείκνυε ότι στην θαλάσσια περιοχή του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ το κόστος ήταν μόλις 4,8 δολάρια /βαρέλι γεγονός που την καθιστούσε ισότιμη με μια οποιαδήποτε εξόρυξη σε χερσαίο έδαφος. Αντίθετα, οι εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές είναι πάντοτε ακριβότερες όπως αυτές για παράδειγμα του πετρελαίου Μπρέντ. Στον ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ, το κοίτασμα ήταν «καθαρό» από θειάφι, γεγονός που έκανε την εκμετάλλευσή του πιο ελκυστική Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφερόταν για μια παραγωγή που μπορούσε να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως. Στον διπλωματικό πυρετό που ακολούθησε η ευρωπαίοι είχαν αρχίσει να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελληνική συμμετοχή στην ΕΟΚ αφού προσδοκούσε από την Ελλάδα πολλά στον τομέα της Ενεργειακής Πολιτικής.
ΕΔΩ
28 Ιουλίου 2012 

Αποκαλυπτικός είναι και ο λόγος του Νικολάου Ρούσσου, ειδικευμένου γεωλόγου στα πετρελαιοειδή: «Υπάρχουν δίδυμες λεκάνες ανατολικά και δυτικά της Θάσου. Υπάρχουν καλές σεισμικές ενδείξεις και δομές ανατολικά, ενώ τα θετικά αποτελέσματα από τη δυτική πλευρά αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη πετρελαίου και από την άλλη πλευρά». Τη δύσκολη...

Στην ανατολική πλευρά της Θάσου η Denison έκανε παλαιότερα έρευνες. Είχε κάνει γεώτρηση εντός των 6 μιλίων, όπου είχε βρει «βαρύ» πετρέλαιο, όχι καλής ποιότητας, το οποίο είναι και δύσκολο στην άντληση.

Ωστόσο η άλλη προσπάθεια της Denison, που επέμενε να κάνει γεώτρηση εκτός των 6 μιλίων ανατολικά της Θάσου, έφερε την αντίδραση της Τουρκίας, προκαλώντας το 1987 μεγάλη ένταση, καθώς το τουρκικό «Σισμίκ» επιχείρησε να κάνει έρευνα στην περιοχή του Μπάμπουρα επίσης, θέτοντας σε ετοιμότητα τις ελληνικές πολεμικές δυνάμεις.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τουργκούτ Οζάλ συμφώνησαν σε μορατόριουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με αποτέλεσμα να μη γίνουν άλλες προσπάθειες - τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς. Αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα πει «mea culpa». http://www.enet.gr/, Σάββατο 6 Απριλίου 2013 

Αυτός είναι ο Μπάμπουρας που οι ναυτικοί τον λένε και Καλόγερο από το Κολλυβάδικο Ασκηταριό που έχει σε μια μικρότερη απόληξη του γι αυτό και η πανέμορφη αμμούδα του σήμερα φέρνει την ονομασία Άγιος Ιωάννης. 

Σήμερα αυτό το έρημο μικρό εκκλησάκι, Παλαίστρα Ασκητικών αγώνων που διασώθηκε από την καταστροφική φωτιά της Θάσου- Δεκαπενταύγουστος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ του 1985,  ίσταται φρουρός  πάνω από αυτό τον Θησαυρό της Πατρίδας που τον εποφθαλμιούν ¨φίλοι¨ και εχθροί. 

Αρχές της δεκαετίας του 80 εφησύχαζα στις διακοπές μου με την ενασχόληση της μελέτης και συλλογής βοτάνων από την Ελληνική γη. 

Δίχως να γνωρίζω τίποτα από τα παραπάνω καθότι πληροφορίες  έρχονται μόλις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σκόρπιες για τον ενεργειακό   πλούτο της πατρίδας, βρέθηκα μέσω ενός αδιάβατου επικλινούς μονοπατιού στην μαγευτική τοποθεσία αυτή της απάτητης σχεδόν αμμουδιάς του Αγίου Ιωάννη. 

Ο πυκνός  Πευκοβολώνας της χερσονήσου του Μπάμπουρα δεν είχε καεί ακόμα. 

Σας θυμίζει τίποτε το παρακάτω; 

Σάλο προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ περί εμπλοκής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Δημοσίευση: 26/12/2011  
http://www.skai.gr/news/politics/ 

Η πυκνότητα των πανύψηλων πεύκων και  το κλείσιμο παλαιών μονοπατιών από πουρνάρια  έκαναν την πεζοπορία πάνω στο ακρωτήρι πολύ επίπονη. Όμως κάτι μου έλεγε να φτάσω μέχρι την άκρη και  μόλις έφτασα αποζημιώθηκα από την έκπληξη που αισθάνθηκα όταν αντίκρισα αυτό το ερημοκκλήσι που το κάλυπταν οι φτέρες και τα πεύκα.

Μόνο τα χαλάσματα του κολλυβάδικου ναίσκου υπήρχαν και  κάποιο κελλίον Μοναχού. Αισθάνθηκα Ιερό δέος και έκανα τον Σταυρό μου. Το όλον περιβάλλον με μετέφερε στα ασκηταριά της ερήμου του Aγίου Όρους που μπορεί κάποιος να το ατενίσει εύκολα  στον ορίζοντα από εκεί και προς τα Δυτικά. 

Κατάκοπος επέστρεψα στην γειτονική αμμουδιά που σήμερα φέρει την ονομασία του Αγίου Ιωάννη. 

Κάτι ψαράδες από το ψαροκάικο που βγήκε σιμά στον ορμίσκο τακτοποιούσαν τα δίκτυα τους. 

Θεώρησα ευκαιρία να τους ρωτήσω για το ερειπωμένο τότε ασκηταριό και αυτοί καλοπροαίρετα μου είπαν αυτά που ξέρανε από τους παλαιότερους. 

Ότι τον προηγούμενο αιώνα εκεί ησύχαζε ένας σεβάσμιος ερημίτης . Η μόνη παρουσία του γινόταν φανερή  την νύκτα από το φώς  της κανδήλας. Οι ψαράδες αισθανόταν την ευλογία του από μακριά και  απέδιδαν τις καλές ψαριές  που κάνανε  στο Ακρωτήρι του Μπάμπουρα στις προσευχές του ¨Αγίου Καλόγερου¨. Και όπως έλεγαν ο Γέροντας  αυτός  τους έδινε¨ καλό μεροκάματο¨. 

Γι αυτό και ονομάτισαν το μέρος αυτό και Καλόγερο και το μεροκάματο τους ¨μεροκάματο του Καλόγερου¨. 

Την ώρα που μου έλεγαν αυτά πρόσεξα ότι  τα χέρια και τα δίκτυα τους ήταν γεμάτα με κάτι που έμοιαζε με ρευστή πίσσα. 

Στην  εύλογη ερώτηση μου που βρέθηκε η μαύρη αυτή γλίτσα. 
Μου είπαν… 

- Πολλές φορές σε αυτό το μέρος όταν τραβάμε τα δίκτυα βγάζουμε και αυτό το πράγμα που μυρίζει σαν πετρέλαιο. 
- Σίγουρα κάτω από την φυκιάδα πρέπει να υπάρχει πετρέλαιο. 
- Πολλές φορές και ανάλογα τα ρεύματα η Θάλασσα λαδώνει. 

Οι ψαράδες ήδη είχαν κάνει την δική τους ¨γεώτρηση¨ και κατάλαβαν ότι ο Καλόγερος ( Μπάμπουρας ) έδινε και άλλη Ευλογία!!! 

Τα επόμενα χρόνια ποιος δεν ήθελε τον πολυπληθή στόλο από τα Ελληνικά ψαροκάικα  να περιδιαβαίνει καμαρωτός στις  Θαλάσσιες αλάνες του Αρχιπελάγους που κρύβανε εκτός από τις καλές ψαριές και υποθαλάσσιους θησαυρούς; 

Ποιος επιδότησε την κοπή των καικιών μας και την απαξίωση του δυναμικού του αλιευτικού μας  στόλου; 

Φαίνεται ότι σε κάποιους πείραζε που οι Ρωμαίικες Ανεμότρατες οριοθετούσαν δίχως να το καταλαβαίνουν το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας και της Εθνικής ΑΟΖ. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.