1 Οκτωβρίου 2012

Η νέα φοροκαταιγίδα χτυπά τους φτωχούς βιοπαλαιστές και ευνοεί τους πλουσίους...

Φορολογικές επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως για τους μισθωτούς με παιδιά φέρνει από την 1-1-2013 το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά και των αλλαγών στα κλιμάκια και στους συντελεστές. Απώλειες θα έχουν και οι καταθέτες, καθώς το καθαρό ποσό των τόκων θα μειωθεί εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αύξησης του συντελεστή στο 15% από 10% που είναι σήμερα. 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για καύσιμο υγραέριο, αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εξομοιώνεται με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η λιανική τιμή του υγραερίου να αυξηθεί σε περίπου 1,40 ευρώ το λίτρο από 0,90 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τις φορολογικές ανατροπές, πέραν των ελεύθερων επαγγελματιών που θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με ενιαίο συντελεστή 30%-35%, είναι οι μισθωτοί με παιδιά και μηνιαίες αποδοχές άνω των 500 ευρώ. Κι αυτό γιατί:

H νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει μόνο τέσσερις φορολογικούς συντελεστές. Δηλαδή για εισόδημα μηδέν έως 5.000 ευρώ ο συντελεστής είναι μηδέν, για εισόδημα από 5.000 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 10% ή 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 16.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 18% και για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ θα είναι 35%.

Kαταργείται το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω.
Οι παραπάνω αλλαγές θα προκαλέσουν αύξηση του φόρου για εισόδημα από 5.000 έως 60.000 ευρώ, η οποία θα φανεί στην παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2013. Μάλιστα οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά με παιδιά.

Ετσι μισθωτός με δύο παιδιά και εισόδημα από 9.000 μέχρι 16.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 400 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται κατά 800 ευρώ και για εισόδημα 30.000 ευρώ ο πρόσθετος φόρος φθάνει τα 1.400 ευρώ.

Αντίθετα ελαφρύνσεις θα έχουν όσοι δηλώσουν εισόδημα από 70.000 ευρώ και άνω.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 90.000 ευρώ θα έχει όφελος 1.100 ευρώ.
Επίσης στο κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνεται αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα καθώς και των συντελεστών της αυτοτελούς φορολόγησης για ναυτικούς και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή τέλους για το ελεύθερο κάπνισμα στους χώρους εστίασης.

• ΕΩΣ 1.000 ΕΥΡΩ
Αγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 100 ευρώ. Για εισόδημα 22.000 ευρώ ο πρόσθετος φόρος θα είναι 600 ευρώ και για εισόδημα 30.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.

• ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ δεν κατέβαλλε φόρο εισοδήματος, ενώ με το νέο σύστημα θα πληρώνει 1.500 ευρώ.

6,5 δισ. περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Επειδή το πρόγραμμα των περικοπών έπειτα και από την απαίτηση της τρόικας θα είναι εμπροσθοβαρές το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.

Στα 6,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο… λογαριασμός των περικοπών για μισθωτούς και συνταξιούχους στο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών για τη διετία 2013 – 2014.

Αν τώρα ληφθεί υπόψη η κατά την κυβέρνηση «διαρθρωτική αλλαγή» της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) η συνεισφορά τους αυξάνεται στα 7,5 δισ. ευρώ περίπου. Επειδή το πρόγραμμα των περικοπών έπειτα και από την απαίτηση της τρόικας θα είναι εμπροσθοβαρές το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα περιέχονται μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ περίπου. Εξ αυτών τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις σε συντάξεις, 1 δισ. ευρώ εξοικονόμηση στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και 800 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για την καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

1. Κατάργηση δώρων δημοσίων υπαλλήλων. Οι απώλειες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 10%. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας ανέρχονται σε 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο. Για τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου (νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ο μηνιαίος μισθός είναι 780 ευρώ και οι ετήσιες απολαβές 10.360 ευρώ περιλαμβανομένων των δώρων. Οι απώλειες σε ετήσια βάση φθάνουν στο 9,6%.

2. Ειδικά μισθολόγια. Οι μειώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012.Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπή 6% με 7,5% στους ενστόλους. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μείωση της τάξης του 13,5%, για τους πανεπιστημιακούς 17,5% και για τους δικαστικούς περί το 23%.

3. Δημόσιο – θέσεις ευθύνης.
Μειώνονται κατά 50% οι πρόσθετες αποδοχές που λαμβάνουν οι τμηματάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί και η χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης για όσους το λαμβάνουν.

4. ΔΕΚΟ. Θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Ως αποτέλεσμα οι μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων κατά περίπτωση θα φθάσουν το 20% ή και το 30%. Μάλιστα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των συγκοινωνιών προβλέπεται αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 25% από το α’ τρίμηνο του 2013.

5. Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεκινά νέος γύρος περικοπών στις συμπληρωματικές αμοιβές (υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) των εργαζομένων.

6. Σώματα Ασφαλείας. Καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή για όσους είναι σε Σώματα Ασφαλείας.

Κόβονται τα δώρα
Σύνταξη στα 67 για εξοικονόμηση 1 δισ.

1. Περικοπή των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο αναμένεται να εξαιρεθεί ο ΟΓΑ, όπου συζητήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30 ευρώ.

2. Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

3. Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως το γενικό όριο θα πάει από τα 65 στα 67, ενώ θα επηρεαστούν και τα «ενδιάμεσα» όρια (π.χ. μειωμένη σύνταξη).

4. Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20, ενώ συζητείται η δυνατότητα αναγνώρισης και πλασματικών ετών.

5. Μείωση του εφάπαξ, κατά μέσο όρο από 20% έως 30%, σε 22 Ταμεία που χορηγούσαν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές.

6. Επιβολή ειδικής εισφοράς. Οσοι συνταξιούχοι έχουν πάρει υψηλό εφάπαξ, θα κληθούν να πληρώσουν μία ειδική εισφορά (τουλάχιστον 1%, ενώ μπορεί να κλιμακώνεται έως και το 3%).

7. Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 έτη.

8. Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.

9. Θέσπιση πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων.

10. Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.

«Ψαλίδι» σε Παιδεία και Υγεία

Στην ΥΓΕΙΑ προβλέπεται: 
• Αύξηση εισφορών για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
• Δραματική μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Συνολικά από Ταμεία και νοσοκομεία εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν πάνω από 900 εκατ. ευρώ.

Στην ΠΑΙΔΕΙΑ προβλέπονται:
• Συγχωνεύσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τμημάτων αλλά και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με στόχο έσοδα 65 εκατ. ευρώ.
• Αύξηση ωρών διδασκαλίας ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ανάγκες για αναπληρωτές καθηγητές.
• Μείωση δαπάνης για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Οι φοιτητές θα επωμιστούν μέρος των εξόδων για τα συγγράμματα.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr
από το olympia.gr 

ΣΧΟΛΙΟ
Καλά απορώ δεν το βλέπετε όλοι καθαρά;
Τα μέτρα είναι αναπτυξιακά.... και σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα των κυβερνώντων κομμάτων.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.