Ένα εγχείρημα που στους περισσότερους θα φαινόταν υπερβολικό ακόμη κι αν το παρακολουθούσαν σε παιδικό cartoon έκανε πραγματικότητα ο 43χρονος Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ.
Λίγο μετά τις εννέα χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αφού έφτασε με ειδική κάψουλα στη... στρατόσφαιρα, έκανε τα τελευταία check στον εξοπλισμό του και πήδηξε στο κενό από ύψος 38 χιλιομέτρων! Εφ' όσον τα κατάφερνε, θα είχε πετύχει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης. Αδιανόητο για εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούσαν σε ζωντανή μετάδοση το εγχείρημά του.
Με το απίστευτο άλμα του, ο 43χρονος Αυστριακός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σε ελεύθερη πτώση ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου.
Ο παράτολμος Αυστριακός, φορώντας ειδική διαστημική στολή για την πίεση και το ψύχος, πήδηξε στο κενό από το αερόστατο ηλίου που τον μετέφερε ως την στρατόσφαιρα.
Η ελεύθερη πτώση του αλεξιπτωτιστή διήρκεσε 4 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα με τελική ταχύτητα τα 1.137 χλμ. την ώρα!
Ο Μπάουμγκαρτνερ για να πετύχει το ρεκόρ προετοιμαζόταν σκληρά για μια πενταετία καθώς όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ο Αυστριακός κινδύνευε από «απώλεια συνείδησης κατά την πτώση, πιθανόν μοιραία για την ίδια του την ζωή».
Το άλμα του 43χρονου κατέγραφαν τριάντα πέντε κάμερες, στο έδαφος και από ελικόπτερο, μία πάνω στη στολή του, απαθανατίζοντας το ιστορικό εγχείρημα, που μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube.
Ο Αυστριακός στην προσπάθειά του να σπάσει το ρεκόρ είχε στην διάθεσή του εκατό συνεργάτες ενώ το ιστορικό άλμα που πέτυχε θα μελετηθεί τώρα από τη σκοπιά της ιατρικής και της αεροναυτικής και εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί «χρήσιμο» για τους αστροναύτες.
Άλμα από την στρατόσφαιρα σε ζωντανή μετάδοση
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν με αγωνία και θαυμασμό το θεαματικό άλμα του Aυστριακού αλεξιπτωτιστή, Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ.
Μόνο από το You Tube τον παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια μηνύματα στάλθηκαν μέσω Facebook και Twitter.
Το βίντεο του άλματος μεταδόθηκε με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων για να προλάβουν τα τηλεοπτικά δίκτυα να κόψουν τις εικόνες σε περίπτωση καταστροφής...
Ειδικά στην Αυστρία, το επίτευγμα του Μπάουμγκαρτνερ έγινε δεκτό με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό.
Ο Αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Σε συγχαίρω Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ για την τεράστια επιτυχία σου, για το θάρρος και την επιμονή σου που προκάλεσαν την προσοχή όλου του κόσμου».
Ο αρθρογράφος της τεχνολογικής ιστοσελίδας Gizmodo, Χεσούς Ντιάζ έγραψε πως «έκλαψε» όταν είδε το επιτυχημένο τέλος τού άλματος.
Ορισμένοι παρομοίασαν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το άλμα του Αυστριακού αλεξιπτωτιστή με τα πρώτα βήματα του Λούις Άρμστρονγκ στη Σελήνη.
Το προηγούμενο ρεκόρ
Το ρεκόρ του Μπάουμγκαρτνερ που στροβιλιζόταν σαν να βρίσκεται σε περιδίνηση, σημειώθηκε 65 ολόκληρα χρόνια μετά το ιστορικό σπάσιμο του φράγματος του ήχου από τον Αμερικανό πιλότο Τσακ Γέγκερ.
Ο αμερικανός σμηναγός Τζο Κίτινγκερ το 1960 είχε πηδήξει με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο, όμως από μικρότερο του Μπάουμγκαρτνερ ύψος (περίπου 31 χιλιάδων μέτρων), κατέχοντας έως τώρα το ρεκόρ κατηγορίας.
πηγή Πρωτό Θέμα
Παρότι η Red Bull, που χρηματοδότησε το όλο εγχείρημα, δεν αποκάλυψε επισήμως ποιο ήταν ακριβώς το κόστος του, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το ποσό για τον εξοπλισμό και την οργάνωση που απαιτήθηκε για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Μπαουμγκάρτνερ πιθανότατα φτάνει τα 23 εκατομμύρια ευρώ (30 εκατομμύρια δολάρια).
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν τα επόμενα 24ωρα μετά τη μεγάλη επιτυχία, υπολογίζεται ότι η στολή του ατρόμητου Αυστριακού (που εκτός από την πρωτότυπη υπάρχει μόνο άλλη μία) κοστίζει περίπου 153.300 ευρώ (200.000 δολάρια), ενώ για το αερόστατο που χρησιμοποιήθηκε υπολογίζεται ότι δόθηκαν συνολικά 191.600 ευρώ (250.000 δολάρια).
Ο δείκτης για το συνολικό κόστος της αποστολής προέρχεται από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του άλματος στο κενό του Μπαουμγκάρτνερ. Πρόκειται για την τιμή του ηλίου που χρησιμοποιήθηκε για να σηκωθεί από το έδαφος το πανάκριβο αερόστατο και η οποία έφτασε τα 53.656 ευρώ (70.000 δολάρια).
Επίσης σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του εγχειρήματος είχε διάρκεια 7 χρόνων.
1 σχόλιο:
Ανατρίχιασα...τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, αν έχει στόχο και πίστη στο σκοπό του....
Δημοσίευση σχολίου