9 Σεπτεμβρίου 2011

"ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΑΒΙΑ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ".

Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής

Ο λαός μας χρησιμοποιεί την φράση «Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες», η οποία στην προκείμενη περίπτωση αντανακλά τις νέο-οθωμανικές ναυτικές επιδιώξεις και αξιώσεις για κυριαρχία και έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο. Πόσο «μεγάλα» όμως είναι τα τουρκικά καράβια και σε πόσο ισχυρές «φουρτούνες» μπορούν να αντέξουν; Μήπως η τουρκική «ναυτοσύνη» δεν είναι κατάλληλη για τις ιστορικά ταραγμένες θάλασσες της περιοχής;

Η αποκαλυπτική ώρα ανάδειξης ή συντριβής του νέο-οθωμανικού ναυτικού μεγαλείου φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών, καθώς μετά και από τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν, το Τουρκικό Ναυτικό θα συνοδεύει τα πλοία που θα επιχειρήσουν να διασπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Επίσης όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες ενημερώθηκαν ότι η Τουρκία θεωρεί κάτι σαν «ναυτική αυλή» την Ανατολική Μεσόγειο, οπότε η παρουσία πολεμικών πλοίων που θα φέρουν την ημισέληνο θεωρείται απόρροια της νταβουτογλιανής έμπνευσης νέο-οθωμανικής στρατηγικής. Συνεπώς οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ στοχοποιούνται καθώς η Άγκυρα «δεν εγκρίνει» τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ.

Το ερώτημα που πλανάται αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες πάνω από την λεκάνη της Μεσογείου και απασχολεί εκτός από τα ΜΜΕ και τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων που θίγονται από τις μεγαλόσχημες τουρκικές διακηρύξεις, επικεντρώνεται στο αν και κατά πόσον η Άγκυρα μπορεί να υλοποιήσει τις απειλές της. Σήμερα η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων (ΤDK) υλοποιεί ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα εξοπλισμών, το οποίο όταν ολοκληρωθεί στο τέλος της παρούσης δεκαετίας (2011-2020) θα έχει αποδώσει ένα ισχυρότατο μέσο προβολής ισχύος στη θάλασσα, καθιστώντας την Τουρκία περιφερειακή δύναμη. Όμως σήμερα ο στόχος αυτός απέχει αρκετά από το να γίνει πραγματικός, καθώς μόλις το τελευταίο έτος έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπό οι σχεδιασμοί και βρισκόμαστε στην αρχή παραδόσεων και δοκιμών των νέων κλάσεων πολεμικών πλοίων (π.χ. κορβέτες Milgem, περιπολικά P-1200, εκσυγχρονισμός O. H. Perry, αποβατικών και υποβρυχίων Type 209). Συνεπώς ο τουρκικός στόλος αποτελεί εύκολη λεία για έναν αντίπαλο που έχει επενδύσει πρώτος σε μαχητικά αεροσκάφη και διαθέτει αεροπορική υπεροχή (δηλαδή η Ισραηλινή Αεροπορία) εναντίον της ευρισκόμενης – επίσης – σε φάση αναβάθμισης, Τουρκικής Αεροπορίας, που θα κληθεί να υποστηρίξει τις ναυτικές επιχειρήσεις στην Μεσόγειο.

Εάν ο Ερντογάν μέσω του προέδρου Γκιούλ διατάξει την αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην Μεσόγειο με σκοπό την επιβολή – και όχι την απλή παρουσία – των τουρκικών θέσεων και προώθησης των εθνικών τους συμφερόντων, τότε θα τεθεί υπό την Δαμόκλειο Σπάθη των περιφερειακών αντιπάλων, η οποία με μια κίνηση απλά θα συντρίψει τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες, βυθίζοντας τα πλοία. Τα δυνητικά συμπεράσματα που απορρέουν από την τουρκική στάση είναι πέντε: α) πρόκειται για προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων – μπλόφα δηλαδή – θετικού επηρεασμού της αραβο-μουσουλμανογενούς κοινής γνώμης, β) ανιχνεύεται κρυφή πρόθεση της Άγκυρας να προκαλέσει μια «κρίση τύπου Κούβας», εκτοξεύοντας πολεμικές δηλώσεις, ώστε να επιτύχει μια διεθνή διάσκεψη, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα-ζητήματα της περιοχής (Κυπριακό, ΑΟΖ, ενεργειακό, παλαιστινιακό) με συν-ηγεμονεύουσα την Τουρκία, γ) πιθανολογείται πλέον σοβαρά η εμπλοκή τρίτης χώρας (Ρωσία, Ιράν), η οποία μέσω της τουρκικής στάσης επιθυμεί να προκαλέσει ευρύτερη αναστάτωση, ή να προωθήσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα θερμαίνοντας την ήδη εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δ) επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία βαδίζει σταθερά τον δρόμο πλαγιομετωπικής σύγκρουσης με το Ισραήλ, από το οποίο στοχεύει να αφαιρέσει την πρωτοκαθεδρία στην Μέση Ανατολή και ε) προβληματίζει το γεγονός του επιπέδου «στρατηγικής σιγουριάς» που εμφανίζει η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς αφού η Τουρκία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, απειλεί με στρατιωτικές κυρώσεις μια χώρα που κατέχει τέτοιες δυνατότητες.

Τα «καράβια» που θα αρμενίσουν ωθούμενα από την πνοή των ανέμων του δόγματος Νταβούτογλου, κινδυνεύουν να πέσουν σε μια «φουρτούνα», που θα είναι τόσο μεγάλη, όσο και τα σουλτανικά, νέο-χαλιφατικά όνειρα των καθοδηγητών τους. Ιδού λοιπόν η Ρόδος (… η Κύπρος, η Γάζα…) ιδού και το πήδημα, γιατί αλλιώς «Μεσόγειος γιόκ»!

πηγή Περί Αλός



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.