Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» εκδήλωση προς τιμή του Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Απολογισμός και Στοχασμοί για το παρόν», σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, στις 2 Μαρτίου 2010. Την εκδήλωση άνοιξε ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου, ο οποίος διάβασε με τον μοναδικό δικό του τρόπο, αποσπάσπατα από την αυτοβιογραφία του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου
Τον ευπατρίδη διανοούμενο καλωσόρισε, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Χρίστος Γούδης, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε: σήμερα θα παρουσιάσουμε την «σκιαγραφία ενός φιλοσόφου» και αναφέρθηκε στις ανθρώπινες ευαισθησίες του διακεκριμένου ακαδημαϊκού τονίζοντας ότι πορεύτηκε στη ζωή «με την ορμή της αυτοπεποίθησης και την αυτοπεποίθηση της ορμής, συναισθανόμενος όμως πάντοτε ότι υπόκειται στους ριπτασμούς της μοίρας»
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην βιωματική εμπειρία του μεγάλου Ακαδημαϊκού για την καταστροφή της Σμύρνης και αναρωτήθηκε, γιατί στα διάφορα σχολικά βιβλία, υπάρχουν για παράδειγμα αποσπάσματα από βιβλία του Σημίτη και όχι ένα τέτοιο αποσπάσπα του Ακαδημαϊκού μας, ο οποίος έζησε τα γεγονότα και υπήρξε αυτόπτης μάρτυς της δραματικής καταστροφής της Σμύρνης..
Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του, από το ιστορικό συγραφέα Δημοσθένη Κούκουνα , τον καθηγητή Φιλοσοφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ανδρέα Μάνο και τον Δικηγόρο Φώτη Χαρίτο. Την παρουσίαση συντόνισε με δημιουργικότητα ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λιάκος .
Συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος , ο οποίος καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο με την ζωντάνια του και τον γλαφυρό ποιητικό αλλά και στοχαστικό του λόγο.
Ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ινστιτούτου που είχε την πρωτοβουλία να είναι αυτός το τιμώμενο πρόσωπο και όλους τους ομιλητές για όσα καλά ανέφεραν στις ομιλίες τους.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μνήμες του στην σχολική του ηλικία στην Πλάκα, στην αποφοίτησή του από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Πλάκας με το ακέραιο βαθμό άριστα, ο δεύτερος μαθητής μετά τον Χαρίλαο Τρικούπη που αποφοίτησε με τον ίδιο βαθμό.
Εγραψε 40 βιβλία, «απόσταγμα της όποιας νοητικής μου ρώμης» όπως ανέφερε, και τόνισε πως νοιώθει υπερήφανος που συνέβαλε με τον αείμνηστο Μαγκάκη να καταργηθεί η θανατική ποινή , ενώ πιστεύει ότι ο όρκος στο δικαστήριο εξευτελίζει τον άνθρωπο, γιατί το ναι πρέπει να είναι ναι, και αυτό είναι αρκετό σύμφωνα και με την διδασκαλία του Χριστού. Αναπόλησε την παληά Αθήνα, μια ωραία πόλη, η οποία σήμερα είναι τερατώδης με την αστυφιλία και είπε με συγκίνηση ότι νοιώθει ευγνώμων σε όσους υστέρησαν για να διαπρέψει αυτός. Επίσης τόνισε ότι σήμερα έχει απολιχανωθεί η επιστημονική έρευνα και απαιτείται κάποιος κοινωνικός έλεγχος για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου