2 Νοεμβρίου 2010

Περιέργα πράγματα συμβαίνουν σε μερικά ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής....

Το είδαμε στο Αλλη Οψις και σας το παραθέτουμε με έντονη ανησυχία:

Ο λόγος για τα ιδρύματα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», «ΚΕ.Σ.Ο.» («Κέντρο Στήριξης Οικογένειας») και «Ι.Π.Ε.» («Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως»).

Το ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» δραστηριοποιείται στην πρωτογενή πρόληψη και πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κληρικούς και κατηχητές. Πολλές από τις ομιλίες από τους ψυχολόγους του ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» έχουν θέμα την «αξία της αυτοεκτίμησης» και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού. Στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής, στα κείμενα που έχει αναρτήσει η «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», διαβάζουμε συμβουλές των ψυχολόγων προς τους νέους και τους κατηχητές : «Αγαπώ τον εαυτό μου…Ανακαλύπτω τις δυνάμεις που κρύβω μέσα μου, εκτιμώ τα επιτεύγματά μου, νιώθω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Αγαπώ τον εαυτό μου, είναι μοναδικός!!!».[1] Η Ιερά Αρχιεπισκοπή φιλοξενεί, επίσης, κείμενο ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή[2], ο οποίος διεξάγει «ομάδες αυτογνωσίας» και «βιωματικά εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης», ενώ μέσα από διάφορες ιστοσελίδες και έντυπα συμβουλεύει ότι για το στρες «μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία»[3].

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του εν λόγω ψυχοθεραπευτή τα κάτωθι τα οποία, τουλάχιστον στους ειδικούς μελετητές, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα βουδιστικό υπόβαθρο: «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε σένα και τον Θεό. Όπως ακριβώς και σε μια λίμνη, μετά από την ανατάραξη του λασπώδους βυθού της, τα νερά γίνονται πάλι διάφανα. Δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να κάνεις. Μόνο να είσαι. Για να θρέψεις την ψυχή σου πρέπει να αφεθείς, να εμπιστευτείς την ύπαρξή σου. Όταν όμως αναφέρομαι στην τροφή της ψυχής, οι άνθρωποι ρωτούν “πώς γίνεται αυτό; Με διαλογισμό; Με τον χορό, με την προσφορά στους άλλους ανθρώπους;“ Η απάντηση είναι ναι, αν όλα αυτά τρέφουν το πνεύμα σας»[4].

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής την προτεινόμενη βιβλιογραφία που έχει αναρτήσει το ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ». Αρκετά από τα βιβλία, τα οποία -να σημειωθεί ότι- προτείνονται σε χριστιανούς, έχουν έναν κοσμικό, «ψυχοθεραπευτικό» προσανατολισμό ή ασχολούνται με την οικογενειακή «ψυχοθεραπεία». Μεταξύ άλλων, μέσα από τις σελίδες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προτείνεται και βιβλίο των γνωστών εκδόσεων «Δυναμική της Επιτυχίας»[5], οι οποίες εκδίδουν βιβλία εσωτερισμού. Η συγγραφέας του εν λόγω -αντίθετου προς το χριστιανισμό- βιβλίου[6] προέρχεται από το χώρο του Υπερβατικού Διαλογισμού, υπήρξε μαθήτρια του γκουρού Μαχαρίσι, διδάσκει τη «θετική σκέψη» και το διαλογισμό και είναι εκδότρια βιβλίων γνωστών γκουρού και «αγγελοθεραπευτών». Επιτρέπονται όλα αυτά; Οι αρμόδιοι πού βρίσκονται; Επιτρέπεται να ακούμε στο σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος καλεσμένη ψυχολόγο να μας λέει ότι «για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης υπάρχουν και οι εναλλακτικές θεραπείες, οι ενεργειακές θεραπείες, υπάρχουν και οι διαλογισμοί.»[7]; Και η παρουσιάστρια να συμφωνεί και να δηλώνει ότι, για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη λόγω οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να προσφεύγουμε στους ειδικούς ψυχικής υγείας;

Επιτρέπεται, στο ίδρυμα «ΚΕ.Σ.Ο.» της Αρχιεπισκοπής και παρά τις διαμαρτυρίες επί σειρά ετών, να παραμένει στα σεμινάρια[8] η κυρία Ιωάννα Μαρή, πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής», η οποία, ως γνωστόν, έχει χαρακτηριστεί από Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη «ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη πίστη»; Να υπενθυμίσουμε ότι το 2008 η κ. Ιωάννα Μαρή διαφήμιζε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» το μέντιουμ Edgar Cayce και το πνευματιστικό κέντρο «Edgar Cayce», του οποίου τις διδασκαλίες και επικαλείτο. Επίσης, συνιστούσε στους γονείς «να διαλογίζονται» κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, για «να δημιουργούν ένα διανοητικό περιβάλλον, στο οποίο να μπορούν να προσελκυσθούν ανώτερες ψυχές»[9]!

Το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Αρχιεπισκοπής («Ι.Π.Ε.») ξεκινά από τον Οκτώβριο επιμορφωτικά σεμινάρια για κληρικούς και λαϊκά στελέχη, ένα μεγάλο μέρος των οποίων φαίνονται ενδιαφέροντα και σημαντικά. Ο Αρχιεπίσκοπός μας δείχνει ευαισθησία στην «ποιμαντική των ποιμένων», η οποία αποτελεί και το κύριο έργο του «Ι.Π.Ε.».

Προβληματισμό ωστόσο δημιουργούν κάποια από τα σεμινάρια του «Ι.Π.Ε.» που έχουν χαρακτήρα «ψυχοθεραπευτικό», με την έννοια ότι προσιδιάζουν σε χώρους εξω-εκκλησιαστικούς, όπου απουσιάζει η θεραπευτική της Εκκλησίας και κυριαρχούν οι ανθρώπινες, πεπερασμένες προσπάθειες και ερμηνείες. Πέραν τούτου, στους ομιλητές των σεμιναρίων που απευθύνονται στους κληρικούς έχει εισχωρήσει και ψυχολόγος, η οποία αρθρογραφεί στο αποκρυφιστικό περιοδικό “REIKI TIME”, καταθέτοντας σαφώς εξωχριστιανικές θέσεις. Άλλη ψυχολόγος στο πρόγραμμα ποιμαντικής επιμορφώσεως είναι ψυχοθεραπεύτρια της Νεοποχίτικης ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ[10] και ιδρύτρια Κέντρου Γκεστάλτ και, από όσο γνωρίζουμε, ανήκε παλαιότερα σε χώρο που συνδύαζε την αντλεριανή ψυχολογία με πρακτικές ανατολικο-θρησκευτικού τύπου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2010 στο αφιέρωμα που είχε η τηλεοπτική εκπομπή «Αρχονταρίκι» σε Σύλλογο καρκινοπαθών, εμφανίστηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου, οι οποίοι διαφήμισαν εκτενώς Κέντρο Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ, όπου εκπαιδεύονται οι εθελοντές του Συλλόγου καρκινοπαθών. Ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος δήλωσε ότι το Κέντρο Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ θα πρέπει να αναλάβει συστηματικά την επιμόρφωση των εθελοντών.

Έχουν γνώση οι φύλακες; Αναμένουμε απαντήσεις και διορθωτικές κινήσεις. «Οι καιροί ου μενετοί».

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΟΨΕΩΣ

Παραπομπές
[1] http://www.archdiocese.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=26%3A-qq&id=276%3A2009-12-14-08-54-31&Itemid=254

[2] http://www.archdiocese.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=26%3A-qq&id=271%3A2009-12-14-08-52-00&Itemid=254

[3] σε πολλές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και σε εναλλακτικά έντυπα.

[4] http://www.aftognosia.gr/2010-07-20-21-41-08/88-oi-trofes-tis-psychis-aplotita-syghoresi-kai-agapi.html

[5] http://www.archdiocese.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=26%3A-qq&id=289%3A2009-12-14-09-38-12&Itemid=254

[6] Louise Hay

[7] 89,5. Στις 8 Οκτωβρίου 2010, εκπομπή «Ανθρώπινες σχέσεις».

[8] http://www.archdiocese.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=27%3A2009-12-14-09-54-35&id=296%3A2009-12-14-10-16-56&Itemid=256 (παραμένει στην ιστοσελίδα έως τον Οκτώβριο 2010)

[9] «Πελοπόννησος», 9 Απριλίου 2008.

[10] Πρόκειται για «ολιστική» μέθοδο που βασίζεται στο βουδισμό, την ψυχολογία του Γιουνγκ, το ψυχόδραμα κλπ

ΣΧΟΛΙΟ
Ελπίζουμε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ο Αρχιεπίσκοπος ώστε να αποκατασταθεί ο Ορθόδοξος λόγος και η έξωθεν καλή μαρτυρία των ιδρυμάτων.



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό όμως πρέπει να το διαβάσουν και οι υπεύθυνοι της εκκλησίας, καθώς και να ενημερωθούν ότι έχει δημοσιευτεί και ότι ο κόσμος το διάβασε (έχει ενημερωθεί επί των παρατράγουδων της εκκλησίας). Το να ενημερωνόμαστε μεταξύ μας είναι άκρως απαραίτητο, όμως δεν αρκεί. Πρέπει να δημιουργηθεί μεγαλύτερος ντόρος. Στείλτε το παντού, καλέστε και για συνέντευξη κάποιο κληρικό, και ανεβάστε το βίντεο της συνέντευξης στο youtube! Αν αρθηθούν τη συνέντευξη, δημοσιοποιείστε την άρνησή τους!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Η δημοσιοποίηση αδερφέ μου μας αφορά όλους. Και τον ντόρο πρέπει να τον κάνουμε όλοι μαζί.
Απο πλεύρας μας ότι μπορούσαμε το καναμε.....

Ας επλίσουμε πως θα εχουμε κάποια υγιή αντίδραση από την Ιεραρχία.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.