16 Νοεμβρίου 2010

Δημιουργικότητα & Δημιουργικές Βιομηχανίες

Του Πάνου Γ. Πιπερόπουλου, Ph.D.
Λέκτορα του Πανεπιστημίου του Newcastle, U.K.


Δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και το όνομα του παιχνιδιού φαίνεται να συνοψίζεται με επιτυχία στο τρίπτυχο «μαθαίνουμε από το παρελθόν, ζούμε στο παρόν, δημιουργούμε για το μέλλον».

Καθώς η παγκοσμιοποίηση των αγορών συνεχίζεται και αυξάνεται ο ανταγωνισμός, οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν το χθεσινό «modus operandi» στην άκρη, φροντίζοντας να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους ώστε να διαχειριστούν με επιτυχία τις τρέχουσες ανάγκες και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.

Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, οι δημιουργικοί άνθρωποι, ως εργαζόμενοι, γίνονται πιο πολύτιμοι και επιθυμητοί για τις επιχειρήσεις σε σύγκριση με τα άτομα που εργάζονται με, κατασκευάζουν ή διαθέτουν τα δικά τους μηχανήματα.
Η αξία της δημιουργικότητας - η ικανότητα να δημιουργήσουμε κάτι νέο και δυνητικά χρήσιμο - για τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για την επιχείρηση έχει γίνει το σημείο εστίασης της προσοχής και του ενδιαφέροντος για επιχειρήσεις και Έθνη στον 21ο αιώνα.

Εδώ θέλω να σας υπενθυμίσω την παροιμιακή φράση του Henry Ford ο οποίος, ξεκινώντας την ιστορική του πλέον αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς έψαχνε για στελέχη και παραγωγικό δυναμικό είχε πει «Θα ήθελα να είχα 100 ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την λέξη…αδύνατον».

Με καθημερινά αυξανόμενη ένταση και συχνότητα, ακούμε το επιχείρημα ότι οι «ιδέες» έχουν γίνει πλέον ο πιο σημαντικός οικονομικός πόρος για άτομα, επιχειρήσεις και Έθνη. Σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζει να αναδύεται ευδιάκριτα και εντυπωσιακά μια «δημιουργική τάξη» προσώπων που διαθέτουν σύνθετες διανοητικές δεξιότητες και συναισθηματικά ώριμες (νοήμονες και ευφυείς) προσωπικότητες.
Επακόλουθο αυτών των ιστορικών αλλαγών είναι η διαπίστωση ότι ενώ μέχρι πρόσφατα η έμφαση δινόταν στη γνώση, το επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος πλέον στρέφεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της δημιουργικότητας.

Μάνατζερ και επιχειρηματίες που καταστρώνουν διοικητικές στρατηγικές αναμφίβολα επιθυμούν να είναι δημιουργικοί, αλλά διαπιστώνεται ότι πολύ συχνά δεν είχαν την δυνατότητα και την ευχέρεια στο παρελθόν να μελετήσουν και να σπουδάσουν τα θέματα της δημιουργικότητας και ως εκ τούτου, δυστυχώς, παρά τη θέληση τους, αδυνατούν να κατανοήσουν βασικά συστατικά της έννοιας της δημιουργικότητας.

Η δημιουργικότητα περιλαμβάνει ειδικές δεξιότητες και πνευματικές ικανότητες, που μέσα από την διαδικασία της κληρονομικότητας είναι εμφανή σε κάποια άτομα, αλλά μπορεί να διδαχθεί και να αναπτυχθεί, εφόσον δοθούν στο άτομο οι κατάλληλες γνώσεις και υποστηριχθεί με την σχετική συστηματική εφαρμογή επίσημων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ακαδημαϊκό περιβάλλον και υποκινηθεί με την κατάλληλη στρατηγική μέσα σε ψυχοκοινωνικά θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, οι δημιουργικές βιομηχανίες και μέσα σε αυτές ο τομέας των δημιουργικών επιχειρήσεων αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ότι είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση και την οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.

Στις δημιουργικές βιομηχανίες συγκαταλέγονται «Διαφήμιση, Αρχιτεκτονική, Τέχνη, Χειροτεχνία, Σχέδιο, Μόδα, Κινηματογράφος, Μουσική, Εφημερίδες, Εκδόσεις, Ραδιόφωνο, λογισμικό πληροφοριακών συστημάτων, Τηλεόραση, Παιχνίδια, και Video Games».

Στο σημείο αυτό σας προτρέπω να επισκεφθείτε το http://arts-business-creativity.blogspot.com/. Αυτό το Blog αποτελεί την διαδικτυακή αιχμή του επικοινωνιακού δόρατος του προγράμματος Μάστερ Τεχνών, Επιχειρήσεων και Δημιουργικότητας, το οποίο έχω την τιμή να διευθύνω και το οποίο προσφέρεται στο Business School του Πανεπιστημίου του Newcastle upon Tyne και θα καλωσορίσει (εφόσον είναι γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα) άρθρα και απόψεις σχετικά με τη δημιουργικότητα, τα δημιουργικά άτομα και τις δημιουργικές ομάδες, τις δημιουργικές βιομηχανίες, καθώς και την δημιουργική κουλτούρα και πολιτισμό αλλά και το κοινωνικό σύστημα και την κοινωνία, ως ένα γενικότερο πλαίσιο αναφοράς.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.