12 Φεβρουαρίου 2010

Πώς να αποφύγετε τα SΜS που «φουσκώνουν» το λογαριασμό.

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις παγίδευσης συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από εταιρείες με πενταψήφια νούμερα.

Η περιπέτεια του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας Γ.Κ. ξεκίνησε όταν έστειλε από το κινητό του SΜS (γραπτό μήνυμα) σε έναν πενταψήφιο αριθμό, προκειμένου να μετάσχει στην κλήρωση μιας τηλεόρασης που είδε σε τηλεοπτική εκπομπή. Αμέσως μετά το μήνυμα που έστειλε στον πενταψήφιο αριθμό, άρχισε να δέχεται «βροχή» SΜS από το συγκεκριμένο πενταψήφιο νούμερο, που τον καλούσαν να συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς Μόλις όμως έλαβε τον λογαριασμό της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας έκπληκτος διαπίστωσε ότι για καθένα από τα μηνύματα που λάμβανε χρεωνόταν κιόλας με 1,68 ευρώ! Έτερος συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας έκανε το λάθος να απαντήσει σε ένα SΜS με το ερώτημα «Πόσο είναι το ΙQ σου;». Έπειτα από μερικούς μήνες δυστυχώς ανακάλυψε ότι στους λογαριασμούς που έπαιρνε υπήρχε και μια χρέωση κάθε μήνα ύψους 5 ευρώ διότι είχε εγγραφεί σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία, χωρίς όμως ο ίδιος να το έχει ζητήσει.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κάνει λόγο πλέον για φαινόμενο που έχει πάρει το τελευταίο έτος μεγάλη έκταση στην ελληνική αγορά και συστήνει στους καταναλωτές:

* Προσοχή στη συμμετοχή με το κινητό σε διαγωνισμούς, παιχνίδια, κουίζ ή κληρώσεις.
* Προσοχή στα ψιλά γράμματα και στις χρεώσεις εταιρειών με πενταψήφια νούμερα.
* Μη γράφεστε σε συνδρομητικές υπηρεσίες αν προηγουμένως δεν ενημερωθείτε για τη χρέωση.
* Μην απαντάτε σε μηνύματα που λαμβάνετε από πενταψήφια νούμερα.
* Μην τηλεφωνείτε προς πενταψήφια νούμερα που σας έστειλαν SΜS.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή, ξεκινά ελέγχους για τη συμμόρφωση των εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές και θα προβεί σε κυρώσεις στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται παράβαση.

Σε κάθε περίπτωση, όταν διαπιστώσει ο καταναλωτής ότι χρεώνεται χωρίς τη συναίνεσή του, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στις εξής Αρχές: στην ΕΕΤΤ, αν η ενημέρωσή του ήταν ελλιπής, στην Αστυνομία αν θεωρεί ότι υπάρχει απάτη κατά την παροχή της υπηρεσίας, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αν λαμβάνει μη χρεώσιμα μηνύματα ή κλήσεις για τα οποία δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, στον Συνήγορο του Καταναλωτή για θέματα αμφισβήτησης χρεώσεων.

πηγή το βήμαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.