23 Σεπτεμβρίου 2020

Η εθνική αμυντική βιομηχανία conditio sine qua non για την εθνική ύπαρξη

Γράφει ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου
 
Με πολύχρονη καθυστέρηση και μόνο υπό το κράτος των απειλών του νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού οι κυβερνώντες αντιλήφθηκαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική επιβίωση και την εθνική αξιοπρέπεια αποτελεί ένας ισχυρός αμυντικός βραχίονας τροφοδοτούμενος από μια σύγχρονη αμυντική βιομηχανία. Με εγκληματική αδιαφορία πολιτικοί άνδρες ελαυνόμενοι από το κέρδος είχαν εγκαταλείψει κάποιες σπερματικές, αλλά ωστόσο σημαντικές, προσπάθειες παραγωγής προηγμένων οπλικών συστημάτων.
 
Στις αρχές του 1980 η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) είχε σχεδιάσει ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα με πυροβόλα και πυραύλους, απόλυτα σύμφυτο με τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Δυστυχώς, αθέμιτες παρεμβάσεις αποδυνάμωσαν το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, που κατέληξε σε ένα δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο με την ονομασία Άρτεμις, αν και μέχρι τότε ο Ελληνικός Στρατός δεν διέθετε επαρκή αντιαεροπορική κάλυψη των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων μονάδων του.
 
Το κενό αυτό δυστυχώς έσπευσαν να καλύψουν οι υπεύθυνοι με αγορές ξένων αναλόγων οπλικών συστημάτων, καταβαραθρώνοντας μια αξιέπαινη προσπάθεια παραγωγής εγχωρίου υλικού, με προβλεπόμενο βέβαια υποκατασκευαστικό έργο συμπαραγωγών.
 
Καλύτερη υπήρξε η τύχη του ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ σε συμπαραγωγή της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με την αυστριακή Steyer, που και αυτό υπονομεύθηκε αργότερα, ενώ θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε ένα σοβαρό ΤΟΜΠ στη θέση του απαρχαιωμένου Μ 113 και σε μια επίσης σοβαρή πλατφόρμα αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος ή συνοδευτικού άρματος μάχης με κανόνι των 100, ένα ανάλογο ισοδύναμο δηλαδή του ρωσικού ΒΜΡ 3, που, αν και αποφασίσθηκε, ουδέποτε παραγγέλθηκε και παραλήφθηκε από τον Ελληνικό Στρατό, με τεράστιο επιχειρησιακό κόστος για το σύγχρονο αρματικό δυναμικό των Leopard 2 Hell.
 
Κραυγαλέα εγκληματική υπήρξε η ολοκληρωτική υπονόμευση του ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, που σχεδίασε και ανέπτυξε σε επίπεδο πρωτοτύπου η ΕΛΒΟ στο τέλος του 20ού με αρχές του 21ου αιώνα. Ο Ελληνικός Στρατός έχασε τη δυνατότητα να αποκτήσει μια πλατφόρμα διαφόρων οπλικών συστημάτων με ένα πρωτοπόρο αμυντικό προϊόν, που θα αναβάθμιζε κάθετα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων μονάδων μας. Λόγω αυτής της υπονόμευσης η ΕΛΒΟ οδηγήθηκε σε χρεοκοπία προς μεγίστη δόξα των μεσαζόντων και των ανεγκεφάλων που διοικούσαν τότε το Υπουργείο Άμυνας.
 
Αυτή η παρακμιακή αντίληψη επικράτησε τότε σε όλους τους τομείς, από τα ναυπηγεία μέχρι την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η οποία θα μπορούσε να είχε διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη συμπαραγωγή προηγμένου εκπαιδευτικού και ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους για την εγγύς αεροπορική υποστήριξη των μαχομένων τμημάτων μας.
 
Η αβελτερία των υπευθύνων, από τους οποίους κανείς δεν λογοδότησε, και άλλα λανθάνοντα οικονομικά συμφέροντα οδήγησαν τη μη ένταξη της χώρας μας στη συμπαραγωγή του Eurofighter, που, αν τώρα υπήρχε, δεν θα τολμούσε ο Ερντογάν να φέρεται υβριστικά, καταπατώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εποφθαλμιώντας το Καστελόριζο, και καλώντας μας σε διάλογο, για να επικυρώσουμε τα τετελεσμένα.
 
Ελπίζω επίσης πως η χώρα μας δεν θα απολέσει την ευκαιρία να ενταχθεί στο νέο ευρωπαϊκό μαχητικό που ήδη σχεδιάζεται. Θα της προσδώσει κύρος, προηγμένη τεχνολογία και τα μέσα για μια αποφασιστική υπεράσπιση της χώρας.  
 
Αποτελεί απλώς ντροπή ένα κράτος με μεγάλη ναυτική παράδοση και πρωτοπορία στη ναυτική τεχνολογία να μην έχει επαρκή προγράμματα κατασκευής και πολεμικών, αλλά και εμπορικών σκαφών.
 
(Φωτ.: Η συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ως εταίρου στο πρόγραμμα του μη επανδρωμένου αεροχήματος μάχης Neuron θέτει τη βάση για τη διασφάλιση βιομηχανικού έργου στην παραγωγή του.) 
 
Μικρότερα κράτη από την Ελλάδα, όπως, π.χ. η Τσεχία, διέθετε ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα τανκς, πυροβόλα, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών κ.ά., ενώ εμείς, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, φιλοδοξούμε να εμφανίσουμε ως ελληνικές κατασκευές ένα τυφέκιο εφόδου και ένα τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλών χρήσεων, ενώ πιστεύω ότι οι δυνατότητες της βιομηχανίας μας είναι κατά πολύ ανώτερες, και πολλές ευκαιρίες, όπως τα drones που έχει σχεδιάσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα μείνουν τελικά δυστυχώς αναξιοποίητες.
 
Πρέπει κάποτε να γίνει συνείδηση ότι η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας βασίζεται στην εκμετάλλευση όλων των επιτευγμάτων της τεχνολογίας με πολλαπλά οφέλη και για την οικονομία και για την απασχόληση και για την υπόληψη της χώρας.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.