10 Σεπτεμβρίου 2020

Όλοι (τώρα) στους προμαχώνες μας!

Ο ιστορικός χρόνος έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πολιτικό και μιντιακό χρόνο.

Από τον Μανώλη Κοττάκη
«δημοκρατία»

Κινείται θεωρητικά πιο αργά, μονάδα μέτρησής του είναι οι δεκαετίες και όχι τα δευτερόλεπτα, ορίζεται από τη στρατηγική και το σχέδιο, όχι από την τακτική και τον εντυπωσιασμό, ενώ η συμπύκνωσή του γίνεται απότομα, ξαφνικά και άπαξ με ένα μεγάλο γεγονός που ορίζει τις δεκαετίες. Ενώ ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται σε αποφάσεις βραχύβιας διάρκειας μεταβαλλόμενες. Σε αυτό το σημείο ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα, έπειτα από τριάντα συνεχείς ημέρες παραμονής του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την απόφαση-σταθμό για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: στη συμπύκνωση.

Η στρατηγική υπομονή του Ερντογάν -απέφυγε να αξιοποιήσει τη χρεοκοπία μας το 2010- και η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου του να μετατρέψει την Τουρκία σε θαλάσσια ναυτική δύναμη με στόχο την αναθεώρηση των Συνθηκών οδηγούν σε μια στιγμή που θα ορίσει τα επόμενα εκατό χρόνια. Αντί της λέξης «συμπύκνωση», θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και μια άλλη λέξη: θραύση. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο θραύσης. Από σήμερα έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα συμβούν πολλά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με την αμέριστη βοήθεια του ξένου παράγοντα, διαμορφώνει εκβιαστικά την ατζέντα ενός διαλόγου που σε βάθος πολιτικού χρόνου θα καταλήξει σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και στην ανατροπή του στάτους της περιοχής. Με διμερή διαπραγμάτευση; Με Χάγη; Άγνωστο. Αλλά προς τα εκεί κατευθυνόμαστε. Προς επώδυνο συμβιβασμό. Εμείς από τον δικό μας «Προμαχώνα», από τον Φεβρουάριο που μπήκαμε στην τελική ευθεία, σας υποσχεθήκαμε κάτι που θα τηρήσουμε μέχρι τέλους: Θα σας λέμε την αλήθεια με όρους ιστορικού και όχι πολιτικού χρόνου.

Αυτό που θα συμβεί θα έχει μόνιμες και καταλυτικές αποφάσεις στις ζωές μας τα επόμενα χρόνια. Δεν θα είναι one way ticket, που λένε και οι ξένοι. Ομιλούμε όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της χρονιάς με όλους τους πρωταγωνιστές στο ανώτερο δυνατό επίπεδο -πολιτική ηγεσία, στρατιωτική ηγεσία, διπλωματικό σώμα- για να γνωρίζουμε, για να μην αδικούμε, για να μην κάνουμε δίκη προθέσεων και, βεβαίως, για να στηρίζουμε τα εθνικά δίκαια. 

Πλησιάζει η στιγμή που με όρους τελεσιγράφου θα κληθούμε ως χώρα να πούμε το μεγάλο «όχι» και να αντισταθούμε βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις ή το μεγάλο «ναι». Το μεγάλο «ναι» σε αυτά που σας αποκαλύπτουμε καθημερινά: ότι το Καστελόριζο έχει ελάχιστη επήρεια, άρα τέλος η ένωσή μας και τα κοινά σύνορα με την κυπριακή ΑΟΖ, ότι «12 μίλια στο Αιγαίο τέλος» και με την υπογραφή μας, ότι οι σύλλογοι στη Θράκη πρέπει να ονομάζονται «τουρκικοί» και ο μουφτής να εκλέγεται κ.λπ. Οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε με όρους ιστορικού χρόνου οδηγούν σε πρόσκαιρη ειρήνη.

Δεν θα κλείσουν οι πληγές. Ανοιχτές θα μείνουν, αν δεχθούμε. Εάν οι Τούρκοι καταφέρουν να θεωρηθεί «τουρκική επικράτεια» η ΑΟΖ του Καστελορίζου και αν η Ελλάς τούς δώσει τη δυνατότητα να πάρουν τις σφραγίδες των μουφτειών της Θράκης παραδίδοντας επισήμως κυριαρχία (σε συνδυασμό με την αναγνώριση των «τουρκικών» συλλόγων), τότε η πρόκληση μέλλοντος τόσο για τις παρούσες όσο κυρίως για τις μελλοντικές ηγεσίες του τόπου θα είναι η εξής: να μην είναι οι πρώτες που θα παραδώσουν μικρότερη Ελλάδα από αυτήν που παρέλαβαν. Και στο έδαφος, νησιωτικό – ηπειρωτικό, και στη θάλασσα!

Όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας εγκαταστάθηκε στο Κυβερνείο της Αίγινας, τα όρια της επικράτειάς μας έφθαναν έως τη Σαλαμίνα, τα Μέγαρα, την Ελευσίνα. Η σπουδή του να φθάσει τα σύνορα στην Ακαρνανία, δίπλα στο Ιόνιο, οδήγησε στη δολοφονία του από τον ξένο παράγοντα και στην Τροιζήνα. Για να φθάσουμε στα σημερινά όριά μας, χρειάστηκε σε διάστημα περίπου 150 ετών (1821-1947) να γίνουν οκτώ αλλαγές συνόρων.

Ιδού γιατί ο ιστορικός χρόνος έχει σημασία. Η όλη σημερινή Ελλάς υπάρχει μόλις 73 χρόνια μετά και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Ιδού γιατί είμαστε ανήσυχοι. Αν και γνωρίζουμε προθέσεις, δεν θα κάνουμε δίκη προθέσεων. Θα αναμένουμε τις πράξεις. Με την πίστη ότι θα επικρατήσει το «όχι» και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα αφεθούν να εκτελέσουν την αποστολή τους: να καταφέρουν ένα «παραλυτικό χτύπημα» στον εχθρό. Ακόμη και αν χάσουμε, που δεν θα χάσουμε, δεν θα εξευτελιστούμε. Σε κανέναν Μπορέλ, κανέναν Στόλτενμπεργκ, καμία Μέρκελ. Το μήνυμα λοιπόν για τις προσεχείς δεκαπέντε ημέρες είναι αυτό – δανείζομαι την ομώνυμη λέξη από τη δημιουργία της εικαστικού Βένιας Δημητρακοπούλου: Όλοι στους «Προμαχώνες» μας. 

πηγή



Share

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Αν και κοττακης
σωστά ομιλείς!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.