21 Σεπτεμβρίου 2020

Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί Πάτρης;

Αναδημοσίευση από τα Ιστορικά Χρονικά 
 
Του Ιωάννη Β. Αθανασόπουλου
ιστορικού
 
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα μας έμαθε πως η παραπάνω φράση (χωρίς βεβαίως το ερωτηματικό) -που αποδίδεται στον Έκτορα- αποτελεί αρετή και χρέος για κάθε άνθρωπο.  
 
Σήμερα ωστόσο στην εποχή μας η υπεράσπιση της πατρίδας και κάθε μορφής φιλοπατρίας, ταυτίζεται κατά ένα περίεργο τρόπο με ακραία στοιχεία. Εδώ στέκει και το ερώτημα. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί Πάτρης;  
 
Σε μια εποχή αναθεωρητισμού, εθνομηδενισμού και άκρατων παραχωρήσεων της πολιτικής τάξης σε εθνικά θέματα σε γείτονες αλλά και στους «εταίρους» μας, αξίζει να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του;
 
Στις μέρες που πέρασαν και που περνούν η γειτονική Τουρκία προκαλεί συνεχώς και με έντονο τρόπο τη χώρα μας. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτέλεσε τη μέγιστη προκλητική ενέργεια του καθεστώτος του Ερντογάν.
 
Η ενδοτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια θέριεψε την τουρκική προκλητικότητα. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός πως ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια διερευνητικών συνομιλιών με τη γειτονική χώρα είχαν αποδεχθεί απίστευτες εθνικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την «καλή γειτονία»!  
 
Πριν λίγες μέρες, γράφτηκε στον Τύπο πως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου είχαν δεχθεί μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για τα νησιά του Αιγαίου αλλά και τη Θράκη! Στην ιστορική «Εστία» της 21ης Αυγούστου 2020 διαβάζουμε:  
 
Επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη είχε δεχθεί να συζητήσει πρόταση των Τούρκων για μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για την Θράκη(!!!), την Θάσο και την Σαμοθράκη! Επίσης συζητούσε την επιλεκτική διαφοροποίηση των χωρικών υδάτων νησιών του Αιγαίου ώστε αυτά να έχουν 12 μίλια στη Δυτική πλευρά τους και 8 ή 10 μίλια ανάλογα με την περίπτωση στην Ανατολική πλευρά τους, που «κοιτά» προς τα τουρκικά παράλια. Επίσης εγίνετο δεκτό πως νησιά που ευρίσκονται λίγες δεκάδες μέτρα από την απέναντι τουρκική ακτή θα είχαν χωρικά ύδατα έως το μέσον της γραμμής οριοθετήσεως.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως επί πρωθυπουργίας του Γεωργίου Παπανδρέου, ο τελευταίος πρότεινε στην γειτονική χώρα επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια για την ηπειρωτική χώρα και στα 6 για τα νησιά. Πρόταση που ομολογουμένως ενθουσίασε την Τουρκία.
 
Αντίστοιχη ενδοτική πολιτική εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. Μπορεί η επαίσχυντη και ανιστόρητη συμφωνία των Πρεσπών, που αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια, να αποτελεί έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά οφείλουμε να τονίσουμε πως για την διαδεχθείσα κυβέρνηση, αν και αρχικά ήταν «προδοτική», μετά τη νίκη της στις εκλογές έγινε μια προβληματική μεν συμφωνία που όμως «ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των δύο χωρών», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.
 
Η ουσία είναι πως η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 1996, επί κυβερνήσεως Σημίτη. Τότε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνομιλία με τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Lloyd Axworthy είχε παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Για την ακρίβεια σε αυστραλιανά έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που αποχαρακτηρίστηκαν -μέρος των οποίων δημοσίευσε η εφημερίδα «δημοκρατία» στις 30 Ιουνίου 2020- γράφεται σε τηλεγράφημα του Καναδού διπλωμάτη Snider:  
 
Ο Axworthy τον προηγούμενο μήνα έφτασε να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του στο περιθώριο μιας Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Ο Πάγκαλος μου είπε πως ό,τι κι αν αποφάσισε να κάνει ο Καναδάς με τη «Μακεδονία» (όρος του Πάγκαλου) είναι δική του υπόθεση. Είπε ότι το θέμα θα ήταν περισσότερο σημαντικό για την Ελληνική Διασπορά στον Καναδά παρά για την Αθήνα, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα είχε η ίδια αναγνωρίσει και αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια.
 
Μετά από όλα αυτά, κάποιοι σήμερα είτε εκ του πονηρού είτε από απογοήτευση θέτουν το ερώτημα «Για ποιον και γιατί να πολεμήσω αν χρειαστεί; Για τους πολιτικούς και τα συμφέροντά τους;».
 
Την απάντηση, κατά τον γράφοντα, την δίνει η ιστορία αυτού του τόπου. Αν σκέφτονταν έτσι οι Έλληνες στην αρχαιότητα δεν θα υπήρχε ο Μαραθώνας και οι Θερμοπύλες. Δεν θα υπήρχε η θυσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη νύχτα της Άλωσης ούτε τα δεκάδες επαναστατικά κινήματα πριν την Εθνεγερσία του 1821. Δεν θα υπήρχε η θυσία του Παύλου Μελά που με τη θυσία του αφύπνισε τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο και έτσι σώθηκε η Μακεδονία, για να μπορούν κάποιοι σήμερα να την παραχωρούν σε τεχνητά κρατίδια κατόπιν εντολών…
 
 Για επίλογο:  
«Οι Έλληνες ποτέ δεν έκαναν πολεμικές (ή στρατιωτικές) προσπάθειες περισσότερες παρ΄όσο χρειάζονταν για την αυτοσυντηρησία της φυλής. Αλλ’ αυτό πρέπει πάντα να το κάνουν… Οι Έλληνες δεν είναι κατακτητικοί. Πολιτική κυριαρχία επάνω σ’ άλλους λαούς δεν ζήτησαν ποτέ τους».  
Ίων Δραγούμης  
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.