25 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό: ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΜΑΣ

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΜΑΣ
 
Καρδίτσα 24.9.2020
 
Κ.Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνήσεως 
 
Σαν απλός πολίτης αυτής της πόλης και πολύτεκνος πατέρας, σας γράφω αυτά τα λόγια με πόνο ψυχής για όσα διαδραματίζονται την τελευταία εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και σας παρακαλώ να δώσετε βάση σε όσα σας παραθέτω. 
 
Σας εξηγώ προκαταβολικά ότι δεν ανήκω πολιτικά κάπου, δεν συνδικαλίζομαι, δεν σας αντιπολιτεύομαι, απλά προσπαθώ να υπερασπιστώ τους χαμένους κόπους και τον ιδρώτα των συμπολιτών μου που χάθηκαν μέσα στα νερά. Ανήκω στο Θεό, στην οικογένεια μου, στους γονείς, στους ανθρώπους που αγαπώ. Προτιμώ να είμαι ειλικρινής και αληθινός, παρά αρεστός. 
 
Οι ευθύνες σίγουρα υπάρχουν, εσείς έχετε τον τρόπο να τις αναζητήσετε, αλλά αυτό που προέχει είναι η ανάταξη ή μάλλον καλύτερα θα έλεγα η ανάσταση των συμπολιτών μου, καθώς η καταστροφή είναι ολική σε όλα τα επίπεδα. 
 
Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα, τρόφιμα, στέγη, πόσιμο νερό, ρουχισμό.
  • Οικίες και υπόγεια πλημμύρισαν μαζί όλα τα υπάρχοντα (τρόφιμα, ρουχισμό) και τις οικοσκευές. (Άνω των 5000 περιπτώσεων) 
  • Εμπορικά καταστήματα είδαν εμπορεύματα, εξοπλισμό από απλά μηχανήματα μέχρι υπολογιστές και αρχεία, κατεστραμμένα μέσα στη λάσπη, καθώς και σοβαρές κτιριακές αλλοιώσεις σε πολλές περιπτώσεις (περίπου το 90% των επιχειρήσεων επλήγη) 
  • Χιλιάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.  
  • Κτηνοτρόφοι έχασαν το ζωϊκό τους κεφάλαιο σε ένα βράδυ και δεν γνωρίζουν που θα ταφούν τα νεκρά ζώα τους που αποτελούν πλέον υγειονομική βόμβα.
  • Αγρότες είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοσχερώς κάτω από τη λάσπη. 
  • Ζωοτροφές και αγροτική παραγωγή που ήδη συλλέχθηκε, καταστράφηκαν από το νερό και τη λάσπη. 
  • Μελισσοκόμοι ψάχνουν να βρουν πώς θα αποζημιωθούν όταν τα μελίσσια τους έχουν πνιγεί ή παρασυρθεί σε δεκάδες χιλιόμετρα. 
  • Επαγγελματίες οδηγοί (ταξί κ.α.) έμειναν χωρίς αυτοκίνητα. 
  • Επιχειρήσεις που δεν κατακλύστηκαν από τα νερά, ωστόσο έχασαν ευπαθή εμπορεύματα λόγω της μεγάλης διακοπής ρεύματος. 
  • Πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές σε λεβητοστάσια, ανελκυστήρες και ηλεκτρολογικούς μηχανισμούς.
Κ.Πρόεδρε σίγουρα θα μου έχουν διαφύγει πάμπολλες περιπτώσεις ακόμα. Η πόλη και ο νομός επλήγη συνολικά, αφού το ύψος της βροχής ήταν πρωτοφανές, οπότε ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να προλάβουν οι τοπικοί φορείς, χωρίς αυτό να αποτελεί άλλοθι για κανένα.
 
Υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ να γίνει άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε οικίες και επιχειρήσεις, αρχικά ένα ποσό οριζόντια και ΑΜΕΣΑ για να επανεκκινήσουν.
 
Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα το ύψος της ζημιάς σε κάθε οικία και επιχείρηση, αγρότη και κτηνοτρόφο, επαγγελματία και ιδιώτη. Πρέπει να υπάρξει ολική αποζημίωση, διότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχασαν (ενδεικτικά) σε εμπόρευμα και εξοπλισμό αξίας μέχρι και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 
 
Σε τρίτο χρόνο επιδοτούμενα και άτοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επαναφέρουν την επιχείρησή τους στην αρχική της κατάσταση ή να επισκευάσουν ή να ανοικοδομήσουν εξαρχής την οικία τους. 
 
Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι υπάρχει τρομερή ανεργία στην πόλη μας, που ήδη είχε εκτιναχθεί λόγω των μέτρων του κορονωϊού και ως εκ τούτου παρατεταμένη οικονομική δυσχέρεια. Η ολική καταστροφή από τη Θεομηνία ήρθε να μας αποτελειώσει.  
 
Ακόμη και αν, σήμερα το πρωί λάβουμε αυτά που εξαγγείλατε, δεν υπάρχει πλέον τοπική οικονομία, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της εξαρτάται από τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Γι’ αυτό επιβάλλεται να γίνουν πράξη, όσα σας εξέθεσα παραπάνω για την πόλη μας, η οποία πρέπει να σας υπενθυμίσω, ότι έλαβε το 1ο βραβείο ανάμεσα σε 3000 ευρωπαϊκές πόλεις, ως την καλύτερη να ζεις, ενώ πλέον κατάντησε ως την χειρότερη να ζεις. 
 
Ως υπάλληλος της Π.Ε. Καρδίτσας είδα συμπολίτες μου να κλαίνε στα σκαλιά, προσερχόμενοι για να αιτηθούν αποζημιώσεων. Η συνείδησή μου δεν μπορεί να κοιμάται. 
 
Κ. Πρόεδρε, για τους συμπολίτες μου κάθε λεπτό που περνά είναι πολύτιμο. Δώστε άμεσα λύση σε όλους μας, μπορείτε να το κάνετε. Προχωρήστε άμεσα σε αποζημιώσεις, αυξήστε το ύψος των χρημάτων, καταγράψτε ακόμη και τις περιπτώσεις που δεν είναι ορατές μπροστά στον τεράστιο όγκο των προφανών ζημιών. Δεν υπάρχει νοικοκυριό ή επιχείρηση που να μην ζημιώθηκε λίγο έως πολύ. 
 
Η Καρδίτσα ήταν η πρώτη ελεύθερη πόλη στην Ευρώπη κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σθένος των κατοίκων της έγινε παράδειγμα για πολλούς λαούς ανά την υφήλιο. Η 19η Σεπτεμβρίου 2020 γράφτηκε στη σελίδα της ιστορίας της, ως ένα καταστροφικό γεγονός. Δώστε μας τη δυνατότητα να σώσουμε την πόλη μας και να γράψουμε μία καινούργια σελίδα στην ιστορία. 
 
Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την αναγέννηση του γένους μας και 190 χρόνια από την ίδρυση του 1ου ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Εκείνος τα κατάφερε για ένα λόγο. Ασχολήθηκε με τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, με το πιο μικρό πράγμα. Ήταν ο πατέρας, ο λογιστής, ο εργάτης, ο γιατρός. Άσκησε κάθε ιδιότητα που μπορούσε ως Κυβερνήτης. Γι΄αυτό ανέστησε την διελυμένη Ελλάδα μέσα από τις στάχτες και τον βούρκο. Πράξτε κι εσείς το ίδιο. Ασχοληθείτε προσωπικά με τον κάθε Έλληνα.
 
Δώστε και σε μας την δυνατότητα να βγούμε από τον βούρκο. Οι Καρδιτσιώτες δεν σας ζητούν ελεημοσύνη. Ζητούν μόνο το δίκαιο. 
 
Βασίλης Χρ. ΚωστούλαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.