21 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνοτουρκική Κρίση - Άμεσες Στρατηγικές Κινήσεις σε Λίγο Χρόνο (1ο μέρος)

Αθήνα, 11.09.2020
 
Γράφει ο Υποπτέραρχος (ΜΑ) ε.α Δημήτριος Μ.Πετρίδης 
 
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
 
Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από έναν πακτωλό ειδήσεων σχετικό με την Ελληνοτουρκική Κρίση που απροκάλυπτα κλιμακώνει η Τουρκία σε όλο το εύρος των χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων συνόρων μας. Η Κρίση αυτή μας αφύπνισε ώστε να αρχίσουμε επιτέλους να κινούμαστε σύντονα, αλλά όχι αρκούντως αποφασιστικά, στην κάλυψη των αναγκαίων Μέσων για την Εθνική μας Άμυνα, που την τελευταία 10ετία είχαμε παραμελήσει λόγω της παρατεταμένης Οικονομικής Κρίσης και των Μνημονίων, αλλά και σε διπλωματικό Μαραθώνιο για την κατάρτιση συμφωνιών με όμορες και φίλα προσκείμενες Χώρες για τη θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
Είναι γεγονός ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με τη δική τους ατζέντα, που δυστυχώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με εκείνην της γείτονος, λόγω των τεράστιων γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται και γι΄ αυτό δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες.
 
Έχουμε ξαναγράψει για τα τεράστια αυτά συμφέροντα(1) που δεν είναι άλλα από την ολοκλήρωση της πώλησης των Α/Φ F-35 και των Βλημάτων PATRIOT στην Τουρκία, την απαλλαγή της από τον εναγκαλισμό της Ρωσίας (Πυρηνικός Σταθμός Ακούγιου και S-400) και τέλος τη συνδρομή της στη Διοίκηση της ISAF στο Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και τις τεράστιες οικονομικές δοσοληψίες των χωρών της ΕΕ, με προεξάρχουσες τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, τόσον στον τομέα εξοπλισμών, όσο και σε καταναλωτικά αγαθά.
 
Επειδή όμως στο μεταξύ παρατηρούμε ότι η Τουρκία συνεχώς κλιμακώνει την ένταση με το ORUC REIS και τον υποστηρίζοντα Τουρκικό στόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και εμείς παρά τον διπλωματικό Μαραθώνιο στον οποίο έχουμε επιδοθεί, τελικά εισπράττουμε μόνον Λεκτική υποστήριξη και όχι Πρακτική, με εξαίρεση τη Γαλλία, είναι καιρός να ασχοληθούμε και με το δυσμενέστερο σενάριο που είναι βέβαιο ότι έρχεται και σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επιθυμούν να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εφ’ όλης της ύλης, για να εξασφαλίσουν τώρα την ησυχία τους και να ασχοληθούν με την Τουρκία αργότερα.
 
«ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΜΑΣ»
 
Μακάρι με βάση τις ανακοινώσεις της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ στις 28 Αυγούστου 2020 λόγω των επιβληθησομένων Οικονομικών Κυρώσεων η Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση και να αποφασίσει σταδιακά την απόσυρσή της από την επίμαχη περιοχή αν και δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις προς τούτο. Αντίθετα παρατηρούμε καθημερινά, μια επιπλέον κλιμάκωση της ρητορικής της και έκδοση NAVTEXs όλο και Βορειοανατολικότερα. Δεν επιθυμούμε να παραστήσουμε την Κασσάνδρα, αλλά τα πράγματα θα εξελιχθούν κατά την άποψή μας σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο για την Ελλάδα, δηλαδή:
 
1. Οι Σκληρές Οικονομικές Κυρώσεις που περιμένουμε από την ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 βαφτίστηκαν ήδη Περιοριστικά Μέτρα, άρα μηδέν εις το πηλίκο.
 
2. Το ORUC REIS με τις συνεχείς NAVTEXs συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία θα πλησιάζει συνεχώς το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και δεν θα διστάσει να υπερβεί και τα 6 ναυτικά μίλια, έστω και πρόσκαιρα, προκειμένου να μας αναγκάσει να χτυπήσουμε πρώτοι για να δικαιολογήσουν το BLAME GAME εναντίον μας.
 
3. Σε πρόσφατη συνέντευξη του Καθηγητού Γεωπολιτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel(2) αναφέρθηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προετοιμάζεται για τη σύνοδο του ΟΗΕ στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου (δηλαδή αμέσως πριν τη σύνοδο της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου) για να επιχειρηματολογήσει μπροστά σε όλους τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού με Χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας του, για τις αξιώσεις της Τουρκίας, ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις στους ανυποψίαστους που δεν γνωρίζουν τις ακριβείς παραμέτρους του προβλήματος. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου προς τον Καθηγητή για το τι κάνει η Ελλάδα, ο κ. Μάζης απάντησε ότι αυτό δεν το γνωρίζει, αλλά πιστεύει ότι θα ήταν χρησιμότατο ο Έλληνας Πρωθυπουργός να τον αντιμετωπίσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, παραθέτοντας στοιχεία των συνεχών παραβιάσεων της Τουρκίας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτήν του την πρόταση!
 
συνεχίζεται στο 2ο μέρος

Παραπομπές (του 1ου μέρους)
 
2 Τηλεοπτική συνέντευξη του Καθηγητού κ. Ιωάννη Μάζη στο Kontra Channel.11.09.2020. Η Τουρκία επιδιώκει να πυροβολήσει πρώτη η Ελλάδα




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.