14 Αυγούστου 2020

Ο ήρωας της ΕΛΔΥΚ, ο Τύμβος και ο κύριος Θανάσης…


Γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου 
 
Τον είδα στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Περπατούσε στηριζόμενος σε μπαστούνι. Τα βήματά του πολύ αργά και με ελλιπή ισορροπία. Το κορμί του γυρτό, δείγμα του ότι είχε βιώσει μεγάλες δυσκολίες στη ζωή του. Το πρόσωπο με βαθιές ρυτίδες, που πιστοποιούσαν την μεγάλη του ηλικία. Τα μαλλιά του κατάλευκα σαν το χιόνι. Την προσοχή, όμως, δεν μου την τράβηξε η εικόνα αυτή αλλά η συμπεριφορά του. Στο άλλο χέρι από αυτό με το μπαστούνι, κρατούσε από το χεράκι ένα μικρό παιδάκι περίπου δέκα χρόνων. Μεταφερόταν από τάφο σε τάφο. Κοιτούσε τον σταυρό και το όνομα το οποίο αναγραφόταν. Γυρνούσε και κάτι έλεγε στο παιδάκι. 
 
Η περιέργεια με έτρωγε. Τους πλησίασα διακριτικά, όσο για να μπορώ να ακούσω τι έλεγαν. Ο ηλικιωμένος κύριος στάθηκε μπροστά στον επόμενο τάφο. «Λοχίας Μπαγιώργος Παναγιώτης», διάβασε. Το γυρτό και κουρασμένο κορμί του τεντώθηκε. Χαιρέτησε στρατιωτικά. Γύρισε στον μικρό και του είπε: «Φονεύθηκε από ριπή εχθρικού πολυβόλου στην τοποθεσία «προμαχών» του στρατοπέδου ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974». Προχώρησε στον διπλανό τάφο. Στάθηκε και διάβασε: «Λοχίας Αθανασίου Νικόλαος». Χαιρέτησε ξανά με λεβέντικο τρόπο αλλά και εξόφθαλμο σεβασμό. Στράφηκε στο παιδάκι και είπε: «Έπεσε ηρωικώς μαχόμενος εναντίον των Τούρκων, από πυροβόλο εχθρικού άρματος, στις 16 Αυγούστου 1974». 
 
Με τα ίδια αργά και δύσκολα βήματα συνέχισε ο κύριος να προχωράει από τάφο σε τάφο. Το σκηνικό επαναλαμβανόταν. Ο μικρός άκουγε τα ονόματα διαδοχικά: Ελευθερόπουλος Θεμιστοκλής, Ζαχαράτος Εμμανουήλ, Τσουκαλάς Νικόλαος, Βολακάκης Μάριος, Γαλάνης Αναστάσιος, Γκούρος Δημήτριος, Γραμματικάκης Εμμανουήλ… Δεκάδες ονόματα. Για το καθένα, ο ηλικιωμένος κύριος έλεγε στο παιδί πώς χάθηκε το 1974 σε μια από τις μάχες της ΕΛΔΥΚ. 
 
Με την ίδια διακριτικότητα και δείχνοντας αμέριμνος, συνέχισα να ακολουθώ τα βήματά τους. Ήθελα να μάθω περί τίνος επρόκειτο. Πού γνώριζε όλα αυτά για την τύχη έκαστου των πεσόντων. Αν και είχα υποψιαστεί περί τίνος επρόκειτο. Κάποια στιγμή, ο κύριος Θανάσης (αυτό ήταν το μικρό του όνομα, το οποίο άκουσα λίγο αργότερα από το στόμα του μικρού παιδιού όταν τον αποκάλεσε «παππού Θανάση») σταμάτησε μπροστά σε έναν συγκεκριμένο τάφο. Ευθύς το σώμα του λες και το είχε διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν τεντώθηκε απλώς. Όλες οι κινήσεις του ήσαν ενός νέου ανθρώπου με αρκετή ενέργεια. Το στρατιωτικό χαιρέτισμα ήταν νευρώδες. Κτύπησε το πόδι του με δύναμη (αν και μέχρι εκείνη την στιγμή τα έσερνε τα πόδια του) όπως πράττουν οι στρατιώτες όταν μπαίνουν σε στάση προσοχής. 
 
«Σταυριανάκος Σωτήρης», αναφώνησε με όση δύναμη διέθετε. Πρόσεξα τον μικρό ότι ταράχτηκε λιγάκι από την δύναμη της φωνής του παππού του. «Ποιος είναι αυτός», ρώτησε το παιδί για πρώτη φορά, έχοντας αντιληφθεί ότι επρόκειτο για ξεχωριστή περίπτωση. «Ήταν ένα λιοντάρι. Ένας πραγματικός ήρωας. Λοχαγός Μηχανικού από το Σκουτάρι της Μάνης. Κάποια στιγμή είδε μπροστά του στα 30 μέτρα ένα τουρκικό άρμα μάχης Μ-48 που προχωρούσε κατά πάνω μας. Αντιαρματικά δεν υπήρχαν. Σκέφτηκε να επαναλάβει ό,τι έκανε δυο μέρες προηγουμένως. Είχε βγει από το όρυγμά του και τρέχοντας ζιγκ-ζαγκ πήδηξε σαν αίλουρος στην μούρη ενός Μ-48. Άρπαξε από τον σβέρκο τον οδηγό του και τον πυροβόλησε με το πιστόλι του. Το άρμα ακινητοποιήθηκε. 
 
Εκείνη την ημέρα, 16 Αυγούστου, αποφάσισε να το επαναλάβει. Πετάχτηκε έξω από το όρυγμα και τρέχοντας πάλι ζιγκ ζαγκ, έφτασε στο προπορευόμενο άρμα. Είχε κι αυτό την θυρίδα του οδηγού ανοιχτή. Πήδηξε σαν αίλουρος στο μπροστινό μέρος και προσπάθησε να πιάσει και να τραβήξει τον οδηγό έξω για να τον πυροβολήσει…. Όμως, αυτή την φορά η τύχη του γύρισε την πλάτη… Από ένα διπλανό άρμα, ένας Τούρκος έστρεψε το πενηντάρι και άνοιξε πυρ. Ένα βλήμα τον βρήκε στο κεφάλι». Μετά θάνατον στον Σταυριανάκο απονεμήθηκε ο βαθμός του Αντιστράτηγου ενώ το όνομά του δόθηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Μαλούντα. 
 
Τα δάκρυα κύλησαν στο ρυτιδιασμένο πρόσωπό του. Ήταν πολύ βαριά τα δάκρυα αυτά. Κουβαλούσαν 46 χρόνια τώρα ένα εκρηκτικό μείγμα. Θλίψη για τα παλληκάρια αυτά. Απύθμενη οργή για την σημαδεμένη τράπουλα, που ουσιαστικά τους είχε στείλει σε θυσία. Αλλά και απέραντο θαυμασμό για την ανδρεία και την αυτοθυσία των 318 παλληκαριών της ΕΛΔΥΚ, που με μηδαμινά μέσα εξοπλισμού, ανύπαρκτη στήριξη και συντριπτική σε βάρος τους αριθμητική αναλογία αντιστάθηκαν στους βάρβαρους εισβολείς. Η μάχη ήταν άνιση και φονική σε μια κόλαση πυρός όπως την μετέτρεψαν οι ναπάλμ του Αττίλα. Ωστόσο, κράτησαν όρθια την Λευκωσία, επιφέροντας σοβαρότατα πλήγματα στον εχθρό. 
 
Ο δεκάχρονος μπορεί να μην συνειδητοποιούσε επακριβώς αυτά που αφηγείτο ο παππούς του, όμως, αντιλαμβανόταν ότι επρόκειτο για κάτι πολύ σπουδαίο. Φούσκωσε το παιδικό του στήθος και αγκαλιάζοντάς τον σφικτά του είπε: «Παππού, είμαι περήφανος που πολέμησες με όλους αυτούς τους ήρωες». 
 
Δεν άντεξα στον πειρασμό τότε. Ξέχασα την διακριτικότητά μου, τον πλησίασα και ψέλλισα: «Τελικά, κύριε Θανάση, η Ελλάδα δεν είναι μακριά. Είναι εδώ…». Ο λεβεντάνθρωπος γύρισε και με λάμψη στα μάτια μου απάντησε: «Η Ελλάδα ποτέ δεν είναι μακριά. Μόνο κάποιοι πολιτικοί βλέπουν μακρινή την απόσταση… Διότι δεν την μετράνε με το μέτρο της ψυχής αλλά με το μέτρο που οι ξένοι έμποροι των εθνών τους προμηθεύουν. Εκείνο έχει άλλου είδους μονάδες μέτρησης… Η αυθεντική Ελλάδα είναι αυτή που βλέπεις στους σταυρούς!». 
 
Σ.Σ.: Η ιστορία του λοχαγού Σταυριανάκου καταγράφεται σε μαρτυρία του ταξίαρχου ε.α Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, τελευταίου στρατοπεδάρχη της ΕΛΔΥΚ το 1974. 
 
Philenews
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.