2 Αυγούστου 2020

Οι Ρώσοι πρώτα χάρηκαν και μετά το ξανασκέφτηκαν τι παίζει με τον Ερντογάν και την ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ.

Όταν τα Ρωμαίικα Προσκυνήματα γίνονται πεδίο προβολής γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Στην αρχή η Ρώσοι ενώ έκαναν «τα στραβά μάτια» για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ έδειξαν ότι χάρηκαν με το άνοιγμα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ στον Πόντο.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα χαρεί αν τελεστεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά μετά τις εργασίες αποκατάστασης. Αν και, όπως τονίζει, οι Ρώσοι πιστοί θα πάρουν ευλογία για να προσκυνήσουν μόνο μετά την αποκατάσταση της Θείας Κοινωνίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, δήλωσε στο Sputnik ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ» https://sputniknews.gr/thriskeia/202007317942767-rosiki-ekklisia-tha-haroume-an-telestei-i-theia-leitourgia-stin-panagia-soumela-ton-15augousto/ 

Μετά οι Ρώσοι το ξανασκέφτηκαν και δήλωσαν για την πρωτοβουλία αυτή του σουλτάνου «όπως λέμε, φάτε ψάρια αλλά μην πνιγείτε στα κόκαλα» 

«Πάντοτε γράφω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι έξυπνος και πονηρός πολιτικός που γνωρίζει πως να ισορροπεί», γράφει ο (Ρώσος) Σχολιαστής των Βαλκανίων στο Telegram, με αφορμή το τούρκικο δημοσίευμα (άνωθεν). 

Συνεχίζει, προκειμένου να μειωθεί ο βαθμός της έντασης στον Χριστιανικό Κόσμο έπειτα από την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Τούρκος ηγέτης ανοίγει το αρχαίο ορθόδοξο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην επαρχία Τραπεζούντας. 

Και λέει ή λένε, ότι χώρα του προστατεύει πραγματικά τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς του Χριστιανισμού. 

Κι αυτό που συνέβη στην Αγία Σοφία δεν πρέπει να σταθεί ως αιτία για διαφωνία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. 

Σε γενικές γραμμές, όπως λέμε, φάτε ψάρια αλλά μην πνιγείτε στα κόκαλα. 
Σε αυτό ο Ερντογάν είναι πολύ καλός…» Ιούλιος 30, 2020. 15:43 Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος https://www.echedoros-a.gr/2020/07/blog-post_879.html#more 

Το ζήτημα είναι αν τον κατάλαβαν οι Ρώσοι και μπορούν να δούνε την συνέχεια αυτών των ενεργειών του; 

Ο Ερντογάν αυτή την στιγμή παίζει ισότιμα μεταξύ των ισχυρών ηγετών και το ερώτημα είναι αν αυτοί κερδίζουν χρόνο για να δούμε μέχρι που θα το πάει ο σουλτάνος στην κρίσιμη γεωπολιτική σκακιέρα της Αν. Μεσογείου, του ΑΙΓΑΙΟΥ, των Στενών και της Μαύρης Θάλασσας. 

Σε όλα αυτά τα στρατηγικά παίγνια μεταξύ τους η Ελλάδα παίζει σαν καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων. Γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν επιθυμεί σύγκρουση και όχι διάλογο ειλικρινή. 

Γνωρίζουν ότι η όποια διευθέτηση θα έρθει μέσα από εμπλοκές που θα ανακαθορίσουν όλες τις ισορροπίες της περιοχής και θα προκαλέσουν μείζονες παγκόσμιες καταστάσεις.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/ 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος ΒαρδάκαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.