Τελευταίες αναρτήσεις

21 Φεβρουαρίου 2018

Χορηγείστε μόνοι σας έναν μετανάστη!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι, δύο επιστήμονες είχαν το θράσος να σκεφθούν μία μορφή οργανωμένης δουλείας – να τη γράψουν, να την προσφέρουν για δημοσίευση, καθώς επίσης να την κυκλοφορήσει ένα γνωστό αμερικανικό περιοδικό στον 21ο αιώνα!

Γράφει ο Ιάκωνος Ιωάννου

Επικαιρότητα

Η σχολή του Σικάγο, η οποία έχει εφεύρει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τη σκλαβιά του χρέους, στα οποία στηρίζονται οι μέθοδοι του ΔΝΤ, δημοσίευσε ορισμένες καινούργιες της προτάσεις στο περιοδικό Politico – μέσω ενός καθηγητή νομικής, καθώς επίσης ενός στελέχους της Microsoft (πηγή).

Με τον τίτλο «Χορηγείστε μόνοι σας έναν μετανάστη», οι δύο συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ουσιαστικά μία εξτρεμιστική μορφή της αγοράς εργασίας τύπου UBER (=υπηρεσίες ταξί), όπου ο καθένας πουλάει την εργασία του με μία ημερήσια αμοιβή – σε συνδυασμό με μία παρελθούσα μορφή δουλείας, την οργανωμένη σκλαβιά χρέους. 

Ειδικότερα, γράφουν σε ελεύθερη μετάφραση τα εξής: 

«Το πρόβλημα που δημιουργεί η μετανάστευση είναι πως τα οφέλη δεν κατανέμονται ομοιόμορφα. Οι καταναλωτές λαμβάνουν μεν καλύτερα προϊόντα και χαμηλότερες τιμές, αλλά οι απλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αυτά τα οφέλη. Ειδικά τα μέλη της εργατικής τάξης ενδέχεται να υποστούν μείωση των μισθών τους – οπότε πιστεύουν ότι, η μετανάστευση υποβαθμίζει τους μισθούς τους και απειλεί τις πολιτιστικές τους αξίες.

Έτσι, η μετανάστευση διευρύνει μεν την οικονομική «πίτα», αυξάνει το ΑΕΠ δηλαδή, αλλά δίνει μια πενιχρή «φέτα» στους απλούς ανθρώπους. Ο στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση και, στην πραγματικότητα, η διεύρυνση της μετανάστευσης – εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα ότι, τα οφέλη της θα κατανέμονται δίκαια. Το σημερινό σύστημα κάνει το αντίθετο: διοχετεύει τα οφέλη της μετανάστευσης στους μετανάστες και στις εγχώριες ελίτ που έχουν τη δυνατότητα να τους προσλαμβάνουν με χαμηλούς μισθούς στις επιχειρήσεις τους.

Αυτό το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί από ένα σύστημα χορηγίας για τους μετανάστες, το οποίο ονομάζουμε «Πρόγραμμα βίζας μεταξύ ατόμων». Στα πλαίσια αυτού του νέου συστήματος, όλοι οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να χρηματοδοτούν κάποιον μετανάστη, με στόχο τα δικά τους οικονομικά οφέλη».

Για παράδειγμα μία Αμερικανίδα, η οποία έχασε τη θέση εργασίας της, θα μπορούσε μέσω μίας πλατφόρμας (όπως αυτές που έχει η Amazon ή άλλες εταιρείες), να καλέσει μία εργάτρια από μία φτωχή νοτιοαμερικανική χώρα – φιλοξενώντας την στο υπόγειο του σπιτιού της. Αυτό σημαίνει τότε «χορηγία», οπότε θα ήταν η βάση για να δοθεί βίζα στη μετανάστρια και να ταξιδέψει στις Η.Π.Α. Αμέσως μετά η Αμερικανίδα θα μπορούσε να απασχολήσει τη μετανάστρια είτε στο σπίτι της, είτε να την προωθεί σε χαμηλά αμειβόμενες άλλες δουλειές, στις οποίες δεν ισχύει ο ελάχιστος μισθός – υποθετικά με 5 $ την ώρα.

Επειδή τώρα τα 5 $ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα κέρδιζε η μετανάστρια στη χώρα της, ο χορηγός θα μπορεί να απαιτήσει μερικές χιλιάδες δολάρια από τη μετανάστρια για τη χορηγία του. Έτσι η χορηγία θα ήταν μία αρκετά προσοδοφόρα πηγή εσόδων για τα μεσαία και κατώτερα εισοδηματικά στρώματα των Η.Π.Α. – τα οποία λεηλατούνται κυριολεκτικά από τα ανώτερα και ειδικά από το ανώτατο 1% που αποτελεί τον παρασιτικό καπιταλισμό.

Ολοκληρώνοντας, προφανώς θα επρόκειτο για την επαναφορά της δουλείας στη σύγχρονη εποχή – ενώ είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι, δύο επιστήμονες είχαν το θράσος να σκεφθούν κάτι τέτοιο, να το γράψουν, να το προσφέρουν για δημοσίευση, καθώς επίσης να το κυκλοφορήσει ένα γνωστό αμερικανικό περιοδικό στον 21ο αιώνα. Ο ρατσισμός σε όλο του το μεγαλείο!

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.