Τελευταίες αναρτήσεις

27 Ιανουαρίου 2017

Η απειλή των Τουρκικών F-35: Βρήκαμε την απάντηση;

Toυ Παναγιώτη Κουρή* 

Κουρνιαχτός μεγάλος έχει τελευταία σηκωθεί στην χώρα μας με την προοπτική ένταξης στο τουρκικό οπλοστάσιο, σταδιακά τα προσεχή δέκα χρόνια, μεγάλου αριθμού μαχητικών αεροσκαφών F-35. 

Ο όγκος και η ένταση του διαλόγου που διεξάγεται για το θέμα προξενεί εντύπωση γιατί ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Τουρκία είχε δηλώσει συμμετοχή μ' ένα ποσοστό στην ανάπτυξη του μαχητικού με την προοπτική φυσικά να το εντάξει μελλοντικά στον στόλο της. Πιο μεγάλη όμως εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναλύσεων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μονοσήμαντη απάντηση μας πρέπει να είναι μια μοίρα Ελληνικών F-35. 

Στις παρακάτω γραμμές θα γίνει προσπάθεια να δοθούν συνοπτικά κάποιες απαντήσεις στο πολύπλοκο αυτό πρόβλημα θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων και απαντήσεων σ αυτά.

Ξεκινάμε: 
- Τι είναι το F-35 , η απόκτηση του από τους γείτονες συνιστά πολύ σοβαρή απειλή; 
Το μαχητικό αυτό που αποκαλείται 5ης γενιάς διαθέτει σε σχέση με τους προκατόχους του θεωρητικά τουλάχιστον εξέλιγμένα συστήματα πχ radar, σύστημα αυτοπροστασίας, υψηλότερο βαθμό ολοκλήρωσης αυτών και έναν νεωτερισμό που δεν διαθέτουν τα λεγόμενα αεροσκάφη 4ης γενιάς, την stealth τεχνολογία. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του διαθέτει πολύ μικρό ίχνος μετωπικής ανακλώμενης επιφάνειας radar με συνέπεια όταν το αεροσκάφος πετά με κλειστούς τους πομπούς του και χωρίς εξωτερικά φορτία να μην εντοπίζεται σε απόσταση έγκαιρης προειδοποίησης από τα αντίπαλα radar (εδάφους και αεροσκαφών). Αν στην πράξη επιβεβαιωθούν αυτά τα χαρακτηριστικά, ειδικά στις εξαγωγικές εκδόσεις, αυτό όντως συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή για την χώρα μας. 

Είναι γνωστό ότι οι γείτονες έχουν εδαφικές βλέψεις  και εφόσον το αποφασίσουν, αναμένεται να κάνουν πρώτοι την επιθετική κίνηση, με στόχο την αδρανοποίηση του συστήματος αεράμυνας της χώρας και την καταστροφή ζωτικών για την άμυνα μας υποδομών. Με αυτή την λογική ένα οπλικό σύστημα αιφνιδιασμού εξυπηρετεί κατά το καλύτερο τρόπο τους σχεδιασμούς τους. 

- Είναι λοιπόν το αεροσκάφος αυτό η «τέλεια απειλή» για την ασφάλεια της χώρας μας;

Κανείς δεν μπορεί σήμερα να απαντήσει καταφατικά με σιγουριά ειδικά αν έχει ερευνήσει την δημοσιευμένη βιβλιογραφία  για το οπλικό σύστημα. Οι φιλομαθείς μπορούν για παράδειγμα να ανατρέξουν στο λήμμα F-35 της Wikipedia όπου θα βρουν πλούσιο υλικό προβληματισμού, όπως αντικρουόμενες πληροφορίες για τις δυνατότητες του αεροσκάφους, πλήθος αναφερομένων τεχνικών και υποστήριξης προβλημάτων κ.α. 

Βεβαίως είναι αναμενόμενο ένα νέο οπλικό σύστημα να παρουσιάζει παιδικές ασθένειες οι οποίες στην πορεία θεραπεύονται οι περισσότερες, με χρέωση φυσικά του πελάτη αυξάνοντας περαιτέρω το ήδη πολύ υψηλό κόστος απόκτησης του. Σχεδιαστικά όμως ζητήματα παραμένουν, κυρίως λόγω της φύσης και του ρόλου του αεροσκάφους όπως η αναφερόμενη από πολλούς υστέρηση του στην κλειστή αερομαχία σε σχέση με τους προγόνους του. Αν ισχύει,  είναι κρίσιμη αυτή η αδυναμία; Εξαρτάται... 

- Υφίστανται σήμερα αποτελεσματικά μέσα και τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της stealth τεχνολογίας; 
Η απάντηση είναι όχι. Υφίστανται σε φάση ανάπτυξης τεχνολογίες και συνδυασμός επιλογών αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας ώστε κάποιος να μπορεί να ισχυριστεί ότι βρέθηκε το φάρμακο. Φυσικά και το radar που φέρει το F-35 αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη αποκάλυψη του επερχόμενου F-35 του αντιπάλου. Αυτό αποτελεί μια πρώτη απάντηση στην επιχειρηματολογία ότι μοναδική λύση για τα τουρκικά F-35 είναι τα Ελληνικά F-35. 

- Τι πρέπει να κάνουμε στρατιωτικά για να αντιμετωπίσουμε την νέα αυτή απειλή; 
Σίγουρα απαιτείται ευρέως φάσματος «αντιβίωση» που μεταφράζεται σε συνδυασμό επιλογών, πολλές από τις οποίες μπορούν να θεωρηθούν και ανορθόδοξες, με εμπλοκή σε αυτές όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Οι αρμόδιοι που θα τις προτείνουν πρέπει να διαθέτουν γνώσεις,να παρακολουθούν και να εργάζονται σε νέες τεχνολογίες, καθαρό μυαλό, φαντασία και εργατικότητα. Το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων μας διαθέτει τα προσόντα αυτά και πιστεύουμε ότι ήδη εργάζεται αποτελεσματικά και αθόρυβα γι αυτόν τον στόχο, δεμένο γερά στο κατάρτι γιατί οι άτιμες οι σειρήνες έχουν ισχυρά  θέλγητρα

Όμως πρωταρχικός παράγοντας τόσο για τους απέναντι όσο και για εμάς είναι ο οικονομικός. Θα έχουν την  δυνατότητα οι Τούρκοι να προμηθευτούν τον τόσο μεγάλο αριθμό αεροσκαφών που προγραμματίζουν; Σήμερα αναφέρεται κόστος μονάδας περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια χωρίς τα όπλα, την υποστήριξη και τις υποδομές. Θα το αντέξει η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των «συμμάχων»; Ίδωμεν... 

Σε ότι μας αφορά, με τα ανθηρά όπως γνωρίζουμε οικονομικά μας, η απόκτηση μιας μοίρας F-35 με όλα τα συνοδευτικά θα κοστίσει περί τα 3 δις δολάρια. Τα διαθέτουμε; Και αν ναι τι αποτελεί σήμερα προτεραιότητα, η απόκτηση μιας μοίρας αυτών των αεροσκαφών ή  η αντιμετώπιση θεμάτων αξιοποίησης και αναβάθμισης των ήδη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και η εξεύρεση αποτελεσματικών αμυντικών λύσεων για την αντιμετώπιση της νέας απειλής; Θα επωφεληθεί ικανοποιητικά η αμυντική μας βιομηχανία από μια προμήθεια 20 μόνο αεροσκαφών; Μια μόνο μοίρα τέτοιων αεροσκαφών δημιουργεί ισχυρή αποτροπή; 

Αν όμως γίνει το θαύμα και βρεθούν τα κονδύλια για όλα τα παραπάνω η πολιτική ηγεσία καλείται να απαντήσει σ ένα κρίσιμο ερώτημα πριν προβεί σε ενέργειες προμήθειας. Για να έχει προστιθέμενη αξία ένα καθαρά επιθετικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας όπως το F-35 πρέπει να υπάρχει η βούληση να κάνουμε εμείς το πρώτο επιθετικό βήμα σε μια κρίση που θα έχει δημιουργήσει ο αντίπαλος για να πετύχει τους στόχους του. Την έχουμε; 

*Ο Παναγιώτης Κουρής είναι Σμήναρχος ε.α.
Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To F35 είναι το ακριβότερο (συνολικό κόστος) αεροπλάνο στον κόσμο. Υπάρχουν αναφορές για πάνω απο 379B (δισ). Είναι λέει stealth, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Απόδειξη είναι ενα πραγματικό γεγονός το οποίο έλαβε μέρος στην έναρξη της εισβολής στην Συρία. Είναι γνωστό ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο μαζί με την συνοδεία του και με ενίσχυση απο άλλες χώρες (αγγλία, γαλλία), άρχισαν την επίθεση απο την θάλασσα.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, στις ακτές της Συρίας είχε "σταθμέυσει" το Ρωσικό Kuznetzof (αν δεν κάνω λάθος). Οι αμερικάνοι εισβολείς άρχισαν την επειχείρηση εκτοξέβωντας 2 cruise πυραύλους μαζί με ένα F35. Πύραυλοι και αεροσκάφος καταρίφθηκαν απο το ρωσικό με s400. Αμέσως τότε τα αμερικανικά και λοιπά πλοία απομακρύνθηκαν απο την περιοχή μέχρι του ορίου των 300km που ήταν το όριο των s400. Από τότε και μετά τα πράγματα πήραν την μορφή που όλοι γνωρίζουμε.
Το F35 μπορεί να θεωρείται αόρατο αλλά δεν είναι. Αλλά και να ήταν, το όπλο δεν κάνει τον στρατιώτη. Οτι εξοπλισμό και να αγοράσουν, αξιοπόλεμοι δεν ήταν, δεν είναι, και ούτε πρόκειται να γίνουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.