Τελευταίες αναρτήσεις

20 Ιανουαρίου 2017

Έγγραφα της CIA για αποτελέσματα πιθανού ΕλληνοΤουρκικού πολέμου 1987-1990.

photo source: http://big.assets.huffingtonpost.com/balance.pdf
Η ανάλυση ενός πιθανού ΕλληνοΤουρκικού πολέμου το 1987 μέσα από τα μάτια της CIA και σχετικών αναλυτών σε αναφορά που βγάζει η Huffigton Post,  επιδύκνειε σε τεράστιο βαθμό την ικανότητα αποτροπής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού στην κυριολεξία θα κατέστρεφαν την Τουρκία στρατιωτικά ακόμα και αν η Ελλάδα, τυπικά είχε ήττα επί του πεδίου. Με αυτό το σκεπτικό φυσικά η Τουρκία πολύ δύσκολα θα έκανε πράξη μια επιθετικής μορφής πολιτική τότε. 

Τι έχει αλλάξει όμως από τότε;... έχει αλλάξει δυστυχώς ο συσχετισμός των όπλων ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Είναι το σημείο που δείχνει γιατί οι Τούρκοι έχουν ξεσαλώσει στην κυριολεξία σε επιθετικές ενέργειες. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν όλο και μεγαλύτερο εξοπλιστικό ρυθμό για Τουρκία εις βάρος της ικανότητας αποτροπής της χώρας μας.

Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία που προέκυψαν πολύ πρόσφατα και παίζουν και αυτά τον ρόλο τους. Είναι η αποψίλωση των σωμάτων στρατού που έχει υποστεί η Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο πώς οι Τουρκικές ΝΟΤΑΜ αλλά και οι εναέριες παραβιάσεις τους, έχουν μειωθεί συγκριτικά με αυτές πριν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά ΑΚΡ. Παράλληλα η ένταση των ηττών που δέχεται η Τουρκία στο πεδίο μαχών σε Συρία έχει προκαλέσει προβληματισμό στους διοικητές του Τουρκικού στρατού όσον αφορά το αξιόμαχο των δυνάμεων ξηράς που διαθέτουν. 

Τι δεν έχει αλλάξει... η μορφολογία εδαφών καθώς και η πεποίθηση πολλών Ελλήνων πώς ακόμη και σήμερα αν υπάρξει γενικό κλίμα πολεμικών επιχειρήσεων θα υπάρξει γενικευμένη αντίδραση σε σχέση με την γείτονα χώρα που τυπικά ήδη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση στα νότια σύνορα της αλλά και εντός με τους Κούρδους. 

Τι σημειώνω προσωπικά ως πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς που πρέπει να ληφθεί ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ και σήμερα. Η Κύπρος χάθηκε λόγω του στρατηγικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας σε απόσταση επιχειρησιακής εμβέλειας και συνεχίζει και είναι επισφαλές έδαφος για την Εθνική Ελληνική άμυνα. Η κάθε προσπάθεια ή κίνηση που θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την δυνατότητα αποτελεσματικής αντίδρασης από το Ελληνικό τόξο πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη στις επόμενες συζητήσεις στις 23.1.2017

Σημειώνω επίσης τις προβλέψεις της CIA σε αναφορά του 1990 (παρακάτω το link),  που έδειχναν πώς υλικοτεχνικά η Τουρκία θα αναπτυχθεί γρηγορότερα ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και πιο επιθετική ακριβώς λόγω αυτής της υπεροπλίας, ενώ δίνεται έμφαση στην αναφορά πώς η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση (εντός δεκαετίας από το 1987 να θυμίσω οτι είχαμε την πρώτη άτυπη απώλεια εδάφους με τα Ίμια να "γκριζάρονται")

Η αναφορά να τονίσω και πάλι οτι είναι εκτίμηση βάσει υλικοτεχνικών δεδομένων που είχαν τότε σε CIA, ΗΠΑ και σίγουρα δεν λαμβάνονται και άλλες παράμετροι που αφορούν ποιοτική στάθμη στρατιωτικού δυναμικού, κατάσταση ηθικού κτλ κτλ.. που παίζουν εξίσου πολύ σημαντικό ρόλο.

Κείμενο αναφοράς βρίσκεται εδώ CIA REPORT GREEK-TURKISH WAR (1990) 

Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.