Τελευταίες αναρτήσεις

18 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ

Γράφει η Μαίρη Καρά 

     Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ήταν και παραμένουν μία δύσκολη γλώσσα. Τα παλιά χρόνια οι  διαμορφωτές της Κοινής Γνώμης (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, Εκπαιδευτικοί) είχαν υποχρέωση να μιλούν και γράφουν σωστά ελληνικά. Η εκμάθηση των ελληνικών και των Αρχαίων Ελληνικών με τους τόνους και τα πνεύματα είναι παιδευτικό αγαθό του λαού κι ένδειξη σεβασμού στην Ιστορία μας, στην ταυτότητά μας, στην ΕΘΝΙΚΗ μας ΥΠΑΡΞΗ. 
     Η Ελληνική γλώσσα μας είναι μια από τις λίγες παγκόσμια, που παρουσιάζει ομοιογενή εξέλιξη και αποτελεί φαινόμενο σπάνιο στην γλωσσολογική ιστορία του ανθρώπινου γένους. Ο λόγος είναι ότι ομιλείται και γράφεται επί 4.000 συναπτά χρόνια χωρίς διακοπή. Η σύγχρονη ελληνική γλώσσα διατηρεί την αρχαία γραφή και ορθογραφία των λέξεων και το 75% του λεξιλογίου της βασίζεται στην αρχαία ελληνική ΓΛΩΣΣΑ. 
     Η συνθετική της δύναμη, η εκφραστικότητα και η ευλυγισία της είναι μοναδικές της ΑΡΕΤΕΣ. Τα Αρχαία Ελληνικά είναι η ανώτερη μορφή γλώσσας, που επινόησε ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα, με το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια), με πρωτογενή σχέση. Σήμερα φτωχαίνει η γλώσσα μας ή μήπως εξελίσσεται; Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Εξέλιξη δεν σημαίνει απαραίτητα ανέλιξη σε υψηλότερα επίπεδα ΓΝΩΣΗΣ. 
     Η Γλώσσα και η Σκέψη γεννιούνται ταυτόχρονα κι εξελίσσονται παράλληλα σαν μια αξεχώριστη ενότητα. Η Γλώσσα ενσαρκώνει την Σκέψη και η Σκέψη μετουσιώνεται σε Γλώσσα. Είναι ένα νόμισμα με τις δύο όψεις του και δεν μπορεί να υπάρχει η μια πλευρά, χωρίς την άλλη. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει Ελληνική Σκέψη χωρίς την Ελληνική Γλώσσα, που προσδιορίζει το νοητικό επίπεδο ενός λαού. Επίσης καθορίζει και την ικανότητά του για την δημιουργία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
     Είναι το τελειότερο εργαλείο που επινοήθηκε ποτέ από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μην πάει το μυαλό μας βέβαια στους "ανεγκέφαλους" επαγγελματίες πολιτικούς, που με την ανοχή τους επέτρεψαν να περιοριστεί η γλώσσα, καταργώντας λέξεις και έννοιες. Μέσω της απλοποίησης της γλώσσας όμως επιτυγχάνουν να ελέγχουν και να χειραγωγούν πιο εύκολα τους ψηφοφόρους τους. Τυχαία το έκαναν αυτό; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ! 
     Κι ενώ κληρονομήσαμε την πιο πανάρχαια γλώσσα, δεν της δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό. Οι εκάστοτε Υπουργοί Παιδείας ευθύνονται για την μη άρτια διδασκαλία της, ώστε οι  μαθητές να μην συλλαμβάνουν τις βαθύτερες έννοιές της. Μα και μορφωμένοι (υποτίθεται) ενήλικες πέφτουν σε γλωσσικά ολισθήματα, όπως κάποιοι δημοσιογράφοι με ανικανότητα στην ορθή εκφορά του λόγου. Κι αφού τους ανέχονται οι καναλάρχες, αυτοί με τις ασυναρτησίες τους τσακίζουν τα ΚΟΚΑΛΑ ΜΑΣ. 
     Και δεν μας έφτανε η ελλιπής διαπαιδαγώγηση της νεολαίας από τυπικούς μισθοσυντήρητους εκπαιδευτικούς, τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε κι άλλο ένα "φρούτο" μείωσης της γλώσσας μας. Ο λόγος για το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, που έδωσε βήμα έκφρασης σε ελληνόφωνους, χωρίς εξαίρεση και χωρίς περιορισμό. Είναι θέμα παρατήρησης προς εξέταση και σχολιασμού, το οποίο όμως κανείς δεν έχει επισημάνει μέχρι τώρα. Η πρακτική χρήση του πληκτρολογίου από αδαείς ευκαιριακούς ΧΡΗΣΤΕΣ. 
     Με το που ανακάλυψαν το πληκτρολόγιο και χωρίς κάποια προετοιμασία από κάποιους γνώστες της Ελληνικής Γραφής, άρχισαν να δακτυλογραφούν όπως τους βόλευε. Η προχειρότητα με την οποία γράφουν τα μηνύματά τους έγινε κακή συνήθεια, με αρνητικές επιπτώσεις στην χρήση της γλώσσας. Επέλεξαν απερίσκεπτα τα Grackles ως γλώσσα γραφής λόγω βιασύνης κι ευκολίας, χωρίς να επιδιώκουν να γράψουν ένα συντεταγμένο κι ορθογραφημένο ΚΕΙΜΕΝΟ. 
     Όταν κάτι δημοσιεύεται χωρίς επιμέλεια, ο μιμητικός λαός το αποδέχεται, χωρίς να το ελέγχει. Ο καθένας ό,τι θέλει μπορεί να γράψει και να το δημοσιεύσει, βασιζόμενος στην ανεξέλεγκτη ελευθερία του ΛΟΓΟΥ… Κι αφού οι ταγοί των Γραμμάτων που -υποτίθεται- είναι οι φύλακες της Ελληνικής Γραμματείας για προστασία της Γλώσσας, δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία … φυσικό είναι να αλωνίζουν οι άσχετοι στο ξέφραγο ΑΜΠΕΛΙ. 
     Έτσι καθιερώνεται στις μέρες μας η προχειρότητα γραφής στο διαδίκτυο, όπου οι χρήστες δεν τηρούν κάποιους κανόνες του γραπτού λόγου και σχηματικής εμφάνισης των μηνυμάτων τους. Ακόμα και πτυχιούχοι επιστήμονες με τα σοβαρού περιεχομένου κείμενά τους, δεν τραβούν την προσοχή πολλών αναγνωστών, αν δεν είναι επιμελημένα ορθογραφικά και συντακτικά και δεν έχουν την σωστή γραφική ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ. 
     Οι εκπαιδευτικοί και οι αρθρογράφοι-δημοσιογράφοι θα έπρεπε να δημοσιεύουν τα άρθρα τους, με την πρέπουσα επιμέλεια, ώστε όχι μόνο να γίνονται κατανοητά από τον κάθε αναγνώστη, αλλά να προσφέρουν και επιμόρφωση, με την άρτια εμφάνισή τους ως προς το συντακτικό, την ορθογραφία, τα σημεία στίξης, την κατάλληλη γραμματοσειρά, την ευθυγράμμιση, τις παραγράφους, τα κόμματα και τις τελείες που ξεχωρίζουν τις προτάσεις με ένα ολοκληρωμένο ΝΟΗΜΑ. 
     Συνηθίσαμε όμως να δεχόμαστε ως "φυσιολογικά" ατημέλητα και ακατανόητα κείμενα, που προσβάλλουν την πανάκριβη γλώσσα μας αλλά και το σύστημα της Ελληνικής Γραφής μας. Ασφαλώς λίγοι έχουν προσέξει πως στο διαδίκτυο έχουν την ίδια εμφάνιση, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία… οι "καλοκάγαθοι" χορηγοί του δεν μας το έδωσαν χωρίς να αποβλέπουν κάπου… για δικό τους όφελος βέβαια. Η αλλοίωση της γλώσσας μας λοιπόν είναι ο καθοδηγούμενος ΣΤΟΧΟΣ. 
     Το διαδίκτυο είναι το όπλο τους για να μας χτυπήσουν στις ρίζες του πολιτισμού μας. Και το πέτυχαν με την κατευθυνόμενη φόρμα που επιβάλλουν στα κείμενά μας. Η προχειρότητα με την οποία "πετάνε" τα κείμενά τους οι χρήστες, είναι ακριβώς αυτό που επεδίωξαν οι εχθροί μας. Να μας παρασύρουν μακριά απ' το Ελληνικό Σύστημα Γραφής και να γίνουμε υποχείριά τους… να εξυπηρετούμε τα σχέδιά τους εν ΑΓΝΟΙΑ μας αλλά ταυτόχρονα να προδίδουμε και την ελληνική μας ΠΑΡΑΔΟΣΗ. 
     Δυστυχώς όλοι οι χρήστες γράφουν το κείμενο όπως τους βγαίνει -δηλαδή όπως το επιβάλλουν οι εχθροί μας - και δεν μπαίνουν στον κόπο να το φορμάρουν, όπως μάθαμε εμείς οι παλιότεροι στα σχολεία μας. Να ξεχωρίζει δηλαδή το γραπτό μας με την γραμματοσειρά του, με την ευθυγράμμιση, με τις παραγράφους και γενικά την καλαισθησία του. Το αποτέλεσμα είναι τόσο ακαλαίσθητο, που στους λίγους έστω ακόμα θιασώτες της Ελληνικής Γραφής να προκαλεί ΑΠΕΧΘΕΙΑ! 
     Δυστυχώς η πλύση εγκεφάλου έχει περάσει σε όλους τους χρήστες, που ακόμα κι όταν τους ενημερώνεις για το λάθος τους, σε θεωρούν… εξωγήινο. Κρίμα για την γλώσσα μας γιατί είναι θέμα σημαντικό και με προεκτάσεις. Θα' πρεπε κάποιος κρατικός "υπεύθυνος" να ασχοληθεί… αν βέβαια υπάρχουν ακόμα ΕΛΛΗΝΕΣ στο κρατικοδίαιτο ετοιμόρροπο ΔΗΜΟΣΙΟ!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.