Τελευταίες αναρτήσεις

22 Ιανουαρίου 2017

Η έννοια της παγκοσμιοποίησης για την Κίνα

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η Κίνα δηλώνει ανοιχτά στο παγκόσμιο συνέδριο οικονομίας στην Ελβετία ότι είναι υπέρμαχη της παγκοσμιοποίησης για να παρουσιαστεί ως αντίπαλο δέος σε σχέση με τις ΗΠΑ. που μπαίνουν σε μια προφύλαξη της οικονομίας τους. Στην πραγματικότητα, η κινέζικη νοοτροπία σ’ αυτόν τον τομέα είναι η επεκτατική και κρατική προώθηση των κινεζικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο δίχως, όμως, αυτή η διαδικασία να είναι αμφίδρομη. Μάλιστα, σ’ αυτό το πλαίσιο ενισχύει η Κίνα την Βόρεια Κορέα, ενώ είναι ξεκάθαρα ένα βάρβαρο καθεστώς που λειτουργεί όχι μόνο ενάντια των Κορεατών, αλλά και της Ανθρωπότητας, επειδή δεν θέλει η Νότια Κορέα να γίνει μια τοπική δύναμη και να αποτελεί σε εμπορικό επίπεδο έναν ανταγωνιστή. Είναι σίγουρο ότι το επιχείρημα είναι απλώς ένα τέχνασμα για την εσωτερική κατανάλωση της Κίνας. Διότι, η ίδια έχει ήδη πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Επίσης, το κάνει αυτό επειδή ξέρει ότι οι ΗΠΑ είναι ένας φυσιολογικός σύμμαχος αυτών των κρατών. Με άλλα λόγια, δεν θέλει να έχει κανέναν ανταγωνισμό στην περιοχή της όποιο και να είναι το εμπορικό του επίπεδο. Η πραγματικότητα δεν αφορά τόσο πολύ το εμπορικό, όσο το ιδεολογικό. 

Η Κίνα παραμένει μια κομμουνιστική χώρα, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ούτε μια θεωρητική αξία για το σύστημα. Έτσι, οποιοσδήποτε που δεν είναι αυτής της προσέγγισης, είναι απλώς ένας εχθρός που πρέπει να εξουδετερωθεί και αν αυτό μπορεί να γίνει με απόλυτο τρόπο, ακόμα καλύτερα. Η κινέζικη παγκοσμιοποίηση είναι η εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., η εξουδετέρωση της Ινδίας και του Πακιστάν, ο έλεγχος της Νοτίου Ασίας και οι επιθετικές επενδύσεις στην Αφρική. Αυτός είναι ο ορισμός της παγκοσμιοποίησης για την Κίνα, κανένας άλλος.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.