22 Ιανουαρίου 2017

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΑΙΩΝΑ

Γράφει το σποράκι

     Οι τυχεροί Έλληνες… δηλαδή εσείς οι απόγονοι ένδοξων πολιτικών που εφεύραν την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Πόσο περήφανοι πρέπει να νιώθετε και πόσο με κάνετε να ζηλεύω! Οι δικοί μου πρόγονοι ήταν απλά γήινα φυτά εσωτερικής κατανάλωσης! Σαν ξύπνιο (δεν είμαι;) ονειρεύτηκα να γνωρίσω αυτή την σπουδαία Κυρία, που εσείς δεν τιμάτε όπως της ΑΞΙΖΕΙ! 
     Με ταχύτητα μνήμης (πιο γρήγορη κι απ' του φωτός) "πεταξα" ως την Αρχαία Αθήνα σας. Εκεί που ο γιός του Ξανθίπου του Χολαργέα ο περίδοξος ΠΕΡΙΚΛΗΣ,  ο πολιτικός, ο ρήτορας, ο Στρατηγός, ο περίφημος ηγέτης, ο πρώτος πολίτης της Αθήνας, στον οποίο οφείλει την δόξα της, που έκανε την Ελλάδα Αθάνατη στον χρόνο. Δικαιώνοντάς τον η Ιστορία χαρακτήρισε τον 5ο π. Χ. αιώνα ως ΧΡΥΣΟΝ ΑΙΩΝΑ.
     Ο Χρυσός Αιώνας ήταν αποκλειστική δημιουργία του πιο ευγενικού, του πιο αυθεντικού διαπρεπέστατου πολιτικού ΑΝΔΡΑ, με βαθύτερη καλλιέργεια, που αγάπησε την Αθήνα του πιο πολύ κι απ' τον εαυτό του. Πίστεψε τόσο πολύ στους συμπολίτες του, ώστε να αντλήσει την δύναμή του απ' αυτούς, τελειοποιώντας στην πράξη τις βασικές αρχές της λαϊκής βούλησης και με τους όρους της ανθρώπινης ΥΠΑΡΞΗΣ. 
     Απέκτησε την δύναμή του με το προσωπικό του κύρος, την έμφυτη διανοητική του δεινότητα, την διορατικότητα, την οξυδέρκεια και τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του. Βασιζόμενος μόνο στις εμπνεύσεις του φωτεινού πνεύματός του, πήρε με θάρρος τις γενναίες αποφάσεις για το σύνολο και δημιούργησε το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το κολοσσιαίο επίτευγμά του τον δικαίωσε ιστορικά σ' όλη την ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ! 
     Έγινε ο προστάτης των τεχνών και της λογοτεχνίας, που στην εποχή του αποθεώθηκαν. Έκανε την Αθήνα πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο όλου του αρχαίου κόσμου. Υποστήριξε την Δημοκρατία και την Ελευθερία του Λόγου, θέτοντας έτσι τις βάσεις του Δυτικού Πολιτισμού. Σ' αυτόν οφείλεται η κατασκευή των σημαντικών Μνημείων, που κοσμούσαν την Αθήνα, όπως της Αιώνιας Ακρόπολης! Το αθάνατο Μνημείο που διατηρεί και σήμερα εξέχουσα θέση παγκοσμίως. Ο Περικλής σας κληροδότησε την κλασική ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ. 
     Θάμπωσαν τα μάτια μου (βλέπω;) με τα Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και ταράχτηκαν τα φυλλοκάρδια μου απ' την Φιλοσοφική Σκέψη τόσων Σοφών. Η ευεργετική θετική ενέργεια που διαπνεόταν στην ατμόσφαιρα με παρέσυρε σε περίεργους συνειρμούς. Με την ενεργοποίηση της φυτονόησής μου οραματίστηκα πως… ήμουν ο τυχερός εμπνευστής τέτοιας μεγαλοπρέπειας κι άρχισαν να μου κατεβαίνουν "ψωνισμένες" ΙΔΕΕΣ. Όπως μπορεί το όνομά μου να έμενε στην ΙΣΤΟΡΙΑ! 
     Μεγαλεία το σποράκι σας και για να διατηρήσω την ουσία τους… την αποτύπωσα σε… σκονάκι, για να την μεταδώσω, σε όσους θα' θελαν (από σπόρο) να την αντιγράψουν. Ξεναγήθηκα… ιδιωτικώς σε όλα τα Αρχιτεκτονήματα και η θέα τους με γέμισε ψυχική ευφορία… κι έτσι μου φύτρωσε μια τρελή  ΙΔΕΑ στον φυτοχώρο μου. Να επεδίωκα και μαζί με το  σκονάκι μου… να σας έφερνα και τον ίδιο τον Αθάνατο πρόγονό σας, για μια μοναδική και ζωντανή ΓΝΩΡΙΜΙΑ! 
     Κι επειδή ό,τι φυτρώνει στις ρίζες μου, ξεφυτρώνει γόνιμους καρπούς για την Φυλή σας… πήρα την παράτολμη απόφαση, να… ζωντανέψω τον ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ στην εποχή σας.  Απίθανο για σας μα δυνατό για μένα, που με τα κρυφά χαρίσματά μου γουστάρω να σας… εκπλήττω. Πάρτε το σαν ένα δώρο ευγνωμοσύνης, για την καλοσύνη σας που με δεχτήκατε κοντά σας. Ένα δώρο μνήμης τεράστιας ΑΞΙΑΣ και που εμένα θα με γέμιζε αγαλλίαση, να βλέπω την ΧΑΡΑ ΣΑΣ. 
     Επί του έργου λοιπόν και… με μια δρασκελιά βρέθηκα μπροστά στον Σοφό Ηγέτη. Προσκυνώντας στην αξιοσύνη του, του ζητώ να ζωντανέψει το όνειρό μου. Δεν λέω πως τον έπεισα αμέσως, αλλά με την οξύτατη διαίσθησή του διέβλεψε το μέγεθος αυτής της καρποφορίας και… εδώ τελειώνει η ζωντανή μετάδοση απ' την Αρχαία Αθήνα, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις και πρακτικές εξηγήσεις. ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ! 
     Βρίσκοντας την ιδέα μου καταπληκτική, δέχτηκε να τον μεταφέρω με τα φτερά μου στην χώρα των απογόνων του, για να δει με τα μάτια του, πόσο εκτιμούν την αθάνατη κληρονομιά του. Η άχρονη μεταφορά μας απ' το παρελθόν στο δικό σας παρόν, ήταν πολύ ευχάριστη, αφού θαυμάσαμε από ψηλά τις ομορφιές του γήινου παραδείσου σας κι ευχαριστημένοι προσγειωθήκαμε σώοι κι αβλαβείς στην ΑΘΗΝΑ ΣΑΣ. 
     Περιπλανηθήκαμε ανάμεσα στους σκυθρωπούς διαβάτες, που τον… κοίταζαν περίεργα, σα να ήταν ένας θεατρίνος περιοδεύοντος θιάσου. Ο φίλος μου ο Περικλής (αχ πόσο το χαίρομαι!) περπατούσε έκθαμβος απ' την εξέλιξη της πόλης του και κάθε τόσο με ρωτούσε, αν ονειρεύεται. Τι κρίμα που δεν μπορούσα να τον τσιμπήσω, για να καταλάβει πως πατάει γερά στα πόδια του και με σταθερά βήματα εισχωρεί με την πνευματική ευφυΐα του στα πάτρια εδάφη του ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ! 
     Κάποια στιγμή όμως κουράστηκε κι έκατσε σ' έναν βράχο κάτω απ' την Ακρόπολη, για να ξαποστάσει. Αρπάζοντας την ευκαιρία, τον ενημέρωσα για την τραγική μοίρα της πατρίδας σας και με άκουγε με μεγάλη προσοχή. Μα στο άκουσμα πως η χώρα του βρίσκεται υπό ξένη κατοχή… πετάχτηκε πάνω απογοητευμένος. Αμέσως μου ζήτησε να τον πάω στην ΠΝΥΚΑ, εκεί όπου εκφωνούσε τους λόγους του ενώπιον των υπηκόων του. Ίσως δεν είχε προσαρμοστεί ακόμα ΧΡΟΝΙΚΑ. 
     Έμεινε έκθαμβος στην θέα της αγαπημένης του ΠΝΥΚΑΣ. Έδειξε ξαφνιασμένος απ' την σημερινή της μορφή κι έπεσε σε περισυλλογή. Μου εξήγησε πως ο λόφος της Πνύκας ήταν αφιερωμένος στον "Πατέρα ανδρών τε θεών" τον Δία, τον μέγα προστάτη του Αθηναϊκού Πολιτεύματος. Για τον λόγο αυτό υπήρχε ο μεγάλος Βωμός του Αγοραίου Διός, με τα λαξεύματα στον φυσικό βράχο με την αναφορά: ΙΕΡΟ ΔΙΟΣ ΥΨΙΣΤΟΥ.
     Αυτός ο ένδοξος ηγεμόνας - πρόγονός σας δάκρυσε μπρος στην θέα της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ με τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, με μια χειρονομία αγαπημένης αγκαλιάς, σκεφτόμενος (και την δική του σκέψη πιάνω…) πως αυτό το μοναδικό αριστούργημα οικοδομήθηκε με την τολμηρή του απόφαση και με την μνημειακή χωροταξία της, την έστειλε μαζί με όλη την Ελλάδα του στο βάθρο, που μέχρι τότε ανήκε μόνο στους ΘΕΟΥΣ.
     Αυτός ο αριστοκράτης έπαιρνε αποφάσεις, όχι με γνώμονα τα συμφέροντα της τάξης του αλλά το καλό του λαού, δίνοντάς του δικαιώματα εις βάρος της Αριστοκρατίας. (Όπως οι δικοί σας ηγέτες! Εδώ γελάνε; Καλά που δεν με έβλεπε… για να μην νομίζει πως τον υποτιμώ!) Και μου υποσχέθηκε, πως θα μιλήσει στους σημερινούς Αθηναίους, μόλις ενημερωθεί πλήρως, για τους λόγους που επέτρεψαν να τους υποτάξουν βάρβαροι λαοί, που απ' τους ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΗΚΑΝ!

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Το σποράκι 

(της Μαίρης Καρά)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.