Τελευταίες αναρτήσεις

17 Ιανουαρίου 2017

Στον «αέρα» το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Στον αέρα βρίσκεται το σχέδιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς βασικές παράμετροι παραμένουν ασαφής και ενδεχομένως να χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις στη νομοθεσία ή διασταλτική ερμηνεία του νόμου. Το σύνολο των φορολογούμενων πιθανόν να βγει χαμένο από το νέο τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων κυρίως όσοι έχουν ιατρικές δαπάνες. Και αυτό καθώς δεν έχει αποσαφηνισθεί πως θα αντιμετωπίζονται οι πληρωμές μέσω e-banking ή διαφορετικά οι μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό. 

Για παράδειγμα για τις υπηρεσίες ενός υδραυλικού ο φορολογούμενος κατέβαλε μέσω e- banking το ποσό των 300 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι το ποσό κατατέθηκε στον επαγγελματικό λογαριασμό του υπόχρεου. Πρέπει και ο φορολογούμενος να δηλώσει κάπου το λογαριασμό έτσι ώστε να γνωρίζει το κράτος ότι αφορά συναλλαγή του πρέπει να υπολογισθεί για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. 

Διαφορετικά και η μεταφορά 300 ευρώ από τον λογαριασμό του υπόχρεου φορολογούμενου στον λογαριασμό της συζύγου θα μπορούσε να εκπέσει και να προσμετρηθεί για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. 

Το χειρότερο είναι για αυτούς που έχουν ιατρικές δαπάνες και μεταφέρουν απευθείας στον λογαριασμό του γιατρού το σχετικό ποσό. Πως θα γνωρίζει το κράτους ότι έγινε αυτή η συναλλαγή προκειμένου να εκπέσει το ποσό από τον τελικό φόρο του φορολογούμενου. 

Αντίθετα, εάν οι συναλλαγές γίνουν με κάρτα όλα αυτά αντιμετωπίζονται. Όταν όμως γίνονται με μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναγνωρισθούν αυτές οι δαπάνες. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις στους φορολογούμενους. 

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα παραπάνω που δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου. Ακόμα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα αντιμετωπίσει τις συναλλαγές που έγιναν το πρώτο 10ήμερο του έτους είτε με χάρτινες αποδείξεις, είτε έγιναν με κάρτα. Θα αναγνωρισθούν ή όχι; 

Όπως επίσης άγνωστο παραμένει ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα POS και ποιοι όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, αλλά φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις που πιθανόν να κληθεί να επιλύσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Στον αέρα βρίσκεται και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων το οποίο θα καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή και σίγουρα ο Ιανουάριος είναι χαμένος μήνας. Και αυτό διότι θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών να ξεκινήσει τις συναντήσεις με τις τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών για κάθε φορολογούμενο και ενδεχομένως τον Φεβρουάριο να είναι έτοιμη η εφαρμογή στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται οι φορολογούμενοι και να ελέγχουν τις κινήσεις που έχουν κάνει με «πλαστικό χρήμα». 

Άγνωστα προς το παρόν παραμένουν τα εξής: 

- Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή του TAXIS, που θα συνδέει αυτομάτως τις πληρωμές με κάρτα με την ηλεκτρονική μερίδα του φορολογουμένου; Οπως προαναφέρθηκε η εφαρμογή δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τον Φεβρουάριο.
- Τι θα γίνει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS; Η εφορία θα δέχεται τις χάρτινες αποδείξεις;
- Πότε θα ξεκινήσουν οι κληρώσεις. Αν και είναι δευτερεύον θέμα, ωστόσο αρκετοί φορολογούμενοι έχουν εκδηλώσει ερωτήματα σχετικά με το θέμα.
- Ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι υποχρεούνται να έχουν μηχανήματα POS;
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.