11 Μαΐου 2012

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ, Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Tου καθηγητή Δημήτρη Μιχαλόπουλου.


Γράφει η Θωμαϊδα Παριανού

Ο καθηγητής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ και ο εκδοτικός οίκος «ΠΕΛΑΣΓΟΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ»  έκαναν παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εθνικός Διχασμός- Η άλλη διάσταση»,την Κυριακή 29 Απριλίου 2012,στις 19.00 στο κτίριο της Παλιάς Βουλής. Για το βιβλίο  μίλησαν, ή απηύθυναν χαιρετισμούς, κατά σειράν εμφανίσεως οι:

- ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, εκδότης του Οίκου Πελασγός
- ΜΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, πρώην Βουλευτής, Ευρωβουλευτής και Υπουργός
- ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ  ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ, ιερέας, Θεολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ του
   Πανεπιστημίου Αθηνών
- ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, Δημοσιογράφος, Εκδότης της εφημερίδας
‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  ΚΟΣΜΟΣ’
- ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, μεταφραστής - συγγραφέας
- ΦΙΛΟΝΟΗ, δημοσιογράφος – ιστορικός
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΠΕΦΑΝΗΣ , εκ μέρους του περιοδικού «Ab Aeterno».
- ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
- ΘΩΜΑΣ  ΘΕΟΛΟΓΗΣ, ιστορικός και συγγραφέας.

Τελευταίος, μίλησε για το βιβλίο του ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκδότης του ‘ΠΕΛΑΣΓΟΥ’, κ.ΓΙΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, ο οποίος καλωσόρισε τους παρισταμένους, ομιλητές και κοινό, και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση και ο κ.ΜΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ προλόγισε την εκδήλωση, λέγοντας ότι στην Ελλάδα η Ιστορία διδάσκεται με 2 εκδοχές: η μία προσφέρει την ιστορική αλήθεια και η δεύτερη, η οποία προσφέρεται στο κοινό και είναι πάντα αλλοιωμένη και μερικές φορές μοιάζει με ιστορικό μυθιστόρημα  Στην παραποίηση της Ιστορίας παίζει ρόλο και η λογοκρισία, ειδικά στις παλαιότερες εποχές και περισσότερο βέβαια στην εποχή του Βενιζέλου και της Μικρασιατικής καταστροφής. Η εποχή 1922 -1925 ονομάστηκε ‘Κοινοβουλευτική Δικτατορία’ και ένα από τα ‘επιτεύγματά’ της ήταν και η δίκη και η εκτέλεση των 6. Αυτή η λογοκρισία συνεχίζεται και σήμερα, όχι τόσο αυστηρά, αλλά παρουσιάζει τα πράγματα όπως θα τα ήθελε η τότε λογοκρισία Να σημειώσουμε ότι ο κ.Μ.Πρ. είναι εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ενός από τους ‘6’ που καταδικάσθηκαν και εκτελέστηκαν, ως υπεύθυνοι για την Μικρασιατική Καταστροφή στις 15-11-1922. Ο κ. Μίκης Πρωτοπαπαδάκης υπέβαλλε αίτημα στον Άρειο Πάγο για την αναψηλάφηση της δίκης και πέτυχε να αποκαταστήσει το όνομα του παππού του και των άλλων 5 που εκτελέστηκαν μαζί του.
       Ακολούθησαν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην εκδήλωση - συζήτηση, με την σειρά που τους προαναφέραμε. Ολοι έκαναν λόγο  για την αδαμάντινη προσωπικότητα, ως ιστορικού, εκπαιδευτικού και ανθρώπου του κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλου, τον εθνικό διχασμό με κύριους πόλους τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την σκοτεινή καταγωγή και τις ‘περίεργες’ ενέργειες του τελευταίου, τον βρώμικο ρόλο των συμμάχων και την αισχρή τους συμπεριφορά απέναντι των Ελλήνων, την Μικρασιατική Καταστροφή και την θυσία των 6. 

Ξεχωρίσαμε τις ομιλίες α) του πατρός ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ, μία ομιλία ‘αλλοιώτικη’ από τις άλλες, όπου ο πατήρ Στυλιανός ανέλυσε την εποχή εκείνη και τα γεγονότα της υπό το πρίσμα του Ψυχολόγου Θεολόγου, και

β) της κ.ΜΑΡΙΑΣ  ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, που περιέγραψε το βιβλίο με τρόπο αυθόρμητο και χειμαρρώδη και που συγκίνησε ιδιαίτερα με τον πατριωτικό παλμό του λόγου της.

Ο συγγραφέας Δ.Μ. κλείνοντας την εκδήλωση, μίλησε για το αξιόμαχο των  Τούρκων λέγοντας ότι μία Τουρκάλα μάνα μεγαλώνει τα παιδιά της σκληραγωγώντας τα. Ο Κεμάλ ζητούσε από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του, όχι απλά να νικήσουν στην μάχη αλλά αποφασισμένους να ΠΕΘΑΝΟΥΝ πολεμώντας. Όταν ένας ιστορικός κάθεται στο γραφείο του να εργασθεί και ανοίγει τα βιβλία του, τότε οι νεκροί μιλάνε και ζητούν δικαίωση. Και τότε ο ιστορικός καλείται να αποκαλύψει την ιστορική αλήθεια, γιατί όπως λέει και ο Ιωάννης «Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς». 

ΘΩΜΑ’Ι’Σ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.