12 Μαΐου 2012

Μίζα: Τώρα ξέρεις τι σημαίνει «Επαχθές Χρέος».

Δεκαετία ’90.
Σε κάποιο «πριβέ σαλέ» στις Ελβετικές Άλπεις.

Βράδυ. Σε κάποιο «ιδιαίτερο τραπέζι».

Η συζήτηση είναι σε ιδιαίτερα φιλικό και οικείο επίπεδο ανάμεσα στους τέσσερις «ομοτράπεζους». Ένας «Έλληνας» και τρεις «Ξένοι».

- Εξαίρετο περιβάλλον, σχολίασε με πραγματικό θαυμασμό ο «καλεσμένος».
- Το καλύτερο πάντα για τους Έλληνες «φίλους» μας, απάντησε ο ένας από τους άλλους τρεις.
- Είχατε μήπως κάποιο πρόβλημα ως τώρα; ρώτησε ένας άλλος από τους «οικοδεσπότες». Το χρήμα δεν είναι πρόβλημα, ότι χρειαστείτε κατά τη διαμονή σας απλά ζητείστε το.
- Σας ευχαριστώ κύριοι. Και οφείλω να πω, ότι δεν είμαι αχάριστος. Θα το διαπιστώσετε, σας το εγγυώμαι.
- Ω, μα είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό.
- Κύριοι, όπως ξέρετε είμαστε ενώπιον ενός μεγάλου προγράμματος εξοπλισμών.
- Ναι, το γνωρίζουμε αυτό φίλε μου. Τολμηρό εκ μέρους σας σε τέτοιες δύσκολες εποχές.
- Πράγματι, ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες. Αλλά η Ασφάλεια προέχει πάντα.
- Όντως, αγαπητέ. Όντως. Πολύ συνετό εκ μέρους σας.
- Θα πρέπει τουτέστιν να βρούμε την πιο ευνοϊκή λύση γι’ αυτό.
- Μην ανησυχείτε αγαπητέ μου. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ.
- Θα χρειαστεί ένας ιδανικός συνδυασμός τύπων οπλικών συστημάτων, χώρας προέλευσης, επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αντισταθμιστικών οφελών και πηγών χρηματοδότησης.
- Τα γνωστά δηλαδή. Κανένα πρόβλημα φίλε μου, θα τα φροντίσουμε όλα.
- Ναι, αλλά θα υπάρξει κάποιο προβληματάκι. Πως θα πλασάρουμε συστήματα αδοκίμαστα και ακριβά;
- Θα το ξεπεράσετε φίλε μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία επί τούτου.
- Δεν θα είναι εύκολο.
- Φίλε μου, η «προμήθειά» σας θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερα «ρίσκα» έχει η «επένδυση». Μικρότερη εάν το οπλικό σύστημα είναι «καιρό στην αγορά»,  «δοκιμασμένο» και «φτηνό», σημαντικά μεγαλύτερη εάν αυτό είναι σε «πρωτότυπο επίπεδο», «μη δοκιμασμένο» και «ακριβό».
- Καταλαβαίνω.
- Οπότε φαντάζομαι συμφωνείς μαζί μας ότι θα είναι πιο συμφέρον για σένα εάν επιλέξετε την δεύτερη λύση.
- Ναι, φυσικά.
- Επίσης, υπάρχουν κι άλλες πολλές λύσεις για ν’ αυξηθεί η προμήθειά σου.

- Δηλαδή;
- Δηλαδή, στην ίδια τιμή του συστήματος, απλά δεν θα υπάρχουν μερικά «έξτρας».
- Τι εννοείτε;
- Να, πχ θα πάρετε ας πούμε έναν τάδε εξοπλισμό σε μια χ τιμή που κανονικά θα είχε και ραντάρ, αλλά εν τέλει θα το παραλάβετε χωρίς ραντάρ.
- Μα θα είναι «τυφλό».
- Θα βρείτε τον τρόπο να το ξεπεράσετε. Θα αγοράσετε μετά τα ραντάρ και θα τα «ξαναπληρώσετε έξτρα». Θα βρούμε τον τρόπο να το «κουκουλώσουμε» μέσα στις μυριάδες «θολές» λεπτομέρειες των σχετικών συμβάσεων.  Η προμήθειά σας θα είναι επίσης πιο υψηλή και σ’ αυτή την περίπτωση.
- Μάλιστα. Άρα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
- Κανένα απολύτως φίλε μου. Έχει και συνέχεια όμως.
- Δηλαδή;
- Να, θα κάνουμε ας πούμε μια συμφωνία «αντισταθμιστικών οφελών» ίσου ή μεγαλύτερου κόστους με την επένδυση αλλά δεν θα χορηγηθούν ποτέ στη χώρα σας αυτά τα «οφέλη».
- Μα, θα γίνει θόρυβος στην Αθήνα.
- Και σ’ αυτή την περίπτωση η προμήθειά σας θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
- Μάλιστα. Θα βρούμε τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε κι αυτό.
- Ή ας πούμε, θα κάνουμε μια συνολική συμφωνία χορήγησης εξοπλισμού συν πυρομαχικά τα οποία όμως δεν θα τα λάβετε ποτέ.
- Μα, τώρα, εξοπλισμός χωρίς πυρομαχικά; Θα εκραγούνε όλοι κάτω στην Αθήνα.
- Ω, μα η επικαιρότητα αγαπητέ μου και η γραφειοκρατία είναι τόσο περίπλοκα και «θαμπωτικά» πράγματα που μπορούν να «καλύψουν» τα πάντα. Θα τα αγοράσετε κατόπιν τα πυρομαχικά πληρώνοντας «έξτρα».  Άλλωστε, η προμήθειά σας θα είναι υψηλότερη και σ’ αυτή την περίπτωση.
- Μάλιστα.
- Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να καλύψουμε πολλά μα πάρα πολλά προγράμματα εξοπλισμών. Κι εσείς, με ελάχιστο ρίσκο θα βρεθείτε με υπέρογκες προμήθειες που θα καλύψουν κάθε μα κάθε «στόμα».
- Μάλιστα.
- Βεβαίως, υπάρχει κι άλλος τρόπος να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την προμήθειά σας. Δηλαδή;
- Δηλαδή, εάν πχ τα «εξοπλιστικά πακέτα» τιμολογηθούν στο διπλάσιο της τιμής τους, θα διπλασιαστεί αντίστοιχα και η δική σας «προμήθεια». Αν τριπλασιαστεί η τιμή τους θα τριπλασιαστεί και η δική σας προμήθεια. Πως σας φαίνεται κι αυτό;
- Μάλιστα. Δελεαστικό, δεν λέω. Και με την αντίδραση του λαού τι κάνουμε;
- Ω, μα ποια αντίδραση αγαπητέ; Θα βρείτε τον τρόπο να στρέψετε αλλού την προσοχή τους.
- Και με τις ποινικές συνέπειες;
- Η ασυλία σας και η παραγραφή αδικημάτων να είναι καλά, που τόσο σοφά έχει προβλέψει το νομικό σας σύστημα.
 - Και με την χρηματοδότηση του προγράμματος; Τι κάνουμε; Σας είπα ότι δεν υπάρχουν αυτά τα κονδύλια.
- Μην ανησυχείτε καθόλου γι’ αυτό.
- Δηλαδή;
- Αγαπητέ μου, εμείς είμαστε οι Έμποροι των εξοπλισμών, εμείς είμαστε και οι Τραπεζίτες. Έτσι θα σας αφήναμε;
- Τι εννοείτε;
- Θα λάβετε ένα προεγκεκριμένο δάνειο το οποίο και θα διεκπεραιωθεί απ’ ευθείας σε μας.
- Α, μάλιστα. Πολύ βολικό. Σας ευχαριστώ.
- Τίποτα, τίποτα αγαπητέ. Μάλιστα, εδώ υπάρχει η μεγάλη ευκαιρία να πολλαπλασιάσετε ακόμη περισσότερο την προμήθειά σας.
- Τι εννοείτε;
- Εννοώ, πως ενώ κανονικά το δάνειο θα είχε ένα «χ» επιτόκιο, θα το επιβαρύνουμε με ένα «2χ» Ή ένα «3χ». Όσο μεγαλύτερο θα είναι το επιτόκιο, αναλόγως και κατ’ απόλυτη αντιστοιχία θα μεγαλώνει και η προμήθειά σας. Αν διπλασιαστεί το επιτόκιο, θα διπλασιαστεί και η προμήθειά σας. Αν τριπλασιαστεί το επιτόκιο, θα τριπλασιαστεί και η προμήθειά σας. Πως σας φαίνεται κι αυτό;
- Έντιμο κι ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ και γι’ αυτό.
- Είμαστε σε συμφωνία λοιπόν;
- Βεβαίως αγαπητοί μου. Βεβαίως. Αυτό έλειπε. Είναι μια εξαιρετικά συμφέρουσα συμφωνία.
- Συμφέρουσα για σας εννοείτε.
….
- Αστειεύομαι αγαπητέ μου… αστειεύομαι…. εις υγείαν κύριοι… για το καλό της συμφωνίας μας….

Οποιαδήποτε «πιθανή ομοιότητα» με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική. Τώρα που ξεκαθαρίστηκε κι αυτό, ας πούμε και το άλλο:

Ναι, είναι ένα «παραμυθάκι» το παραπάνω.
Αλλά μετά απ’ αυτό το «παραμυθάκι», ακόμη κι αν δεν ήξερες πως «χτίστηκε» το χρέος της Ελλάδας, τώρα κατάλαβες τον «κυριότερο τρόπο χτισίματός» του. Κατάλαβες δηλαδή τι σημαίνει «ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ». Και κατάλαβες επίσης ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό. Σίγουρα πάντως, όχι ο Λαός. Κατάλαβες επίσης γιατί δεν δικαιούνται οι «δανειστές» μας να μιλούν για χρέος της Ελλάδας. «Αυτοί» οι ίδιοι φρόντισαν και το «έχτισαν» και μάλιστα βγάζοντας «υπερκέρδη». Έχουν ήδη πληρωθεί γι’ αυτό το χρέος και μάλιστα πολλές πολλές φορές πάνω από την αξία του.

Δεν έχουν κανένας και κανένα δικαίωμα να απαιτούν τώρα από τον Ελληνικό Λαό (και κυρίως την φτωχολογιά) να πληρώσει αυτή τη «ρεμούλα» δεκαετιών. Αυτό το «προϊόν εγκληματικής ενέργειας» με «ένθεν κι ένθεν» ευθύνες «ορισμένων».

Γιώργος Ανεστόπουλος 
Γεράκι του Αιγαίου

ΣΧΟΛΙΟ
Η φωτογραφία είναι εντελώς συμπτωματική...
Δεν ξέρω πως μου ήρθε στο μυαλό....!!!!!
Εσείς θα προτιμούσατε κάποια άλλη;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.