1 Σεπτεμβρίου 2011

Μανιφέστο Μητροπολίτη Ανθίμου προς την Ιεραρχία.

Δεκασέλιδη επιστολή προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος την οποία εξασφάλισε η Romfea.gr.

Αφορμή της επιστολής υπήρξε το έγγραφο της Ιεράς Συνόδου με το οποίο σήμανε το «σιωπητήριο» για όσους αρχιερείς κάνουν δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στην επίστολή του, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δια ποιόν λόγον ελήφθη η ως άνω απόφασις και εις ποιους αφορά η προτρεπτική εγκύκλιος; Οι πάντες συζητούν ότι αφορά εις 3 – 4 Αρχιερείς οι οποίοι ομιλούν η γράφουν δημοσίως δια τα εκρηκτικά προβλήματα της Εκκλησίας και της πατρίδος μας, της Ελλάδος».

«Το σημαντικώτερον είναι ότι εξ΄απόψεως εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (άρθρον 4 περ. στ’ , άρθρον 9 παρ.1), και βάσει των Αρχών της διοικήσεως του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, το έλασσον σώμα δεν δύναται να ελέγχη το μείζον συλλογικώς. Επομένως, η Δ.Ι.Σ. δεν δύναται να ελέγξει συλλήβδην την Ιεραρχία, ούτε να ποδηγετήση τους 69 τον αριθμό Σεβ. Αρχιερείς. Ούτως, τα περί «εκκλησιαστικού ήθους» και περί του «μη υπερβαίνειν την Εκκλησίαν», αφορώντα εις τους Ιεράρχας της Αγίας ημών Εκκλησίας, είναι απαράδεκτα, αδόκιμα και άγνωστα εις την ορθόδοξον εκκλησιαστικήν παράδοση και εις την κανονική δεοντολογία», προσθέτει ο κ. Άνθιμος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει, ότι «αναμφιβόλως, προκειμένου ειδικώς περί των Αρχιερέων, οι Μητροπολίται είμεθα άπαντες ίσοι, με εξαίρεση τον τίτλο του «πρώτου» δια τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Ι.Σ.Ι και της Δ.Ι.Σ.».

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος για Αρχιερείς

«Συμβαίνει, όμως, εις την υπό συζήτησιν συνοδική ενέργεια, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ., Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, μετά τού οποίου έχω από χρόνων ικανών άριστας σχέσεις και αμοιβαία εκτίμηση, να υπολείπεται της ταπεινότητός μου, ως προς τα πρεσβεία, κατά 21 ολόκληρα έτη. "Υπολογίσατε και την διαφορά τού νεωτέρου κατά τα πρεσβεία εις την Δ.Ι.Σ., εξαιρέτου και λίαν αγαπητού αδελφού Σεβ. Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος υπολείπεται κατά 28 έτη. Προς τούτοις δε, τρείς Συνοδικοί Αρχιερείς υπήρξαν οικότροφοι φοιτηταί τού Οικοτροφείου της «Αποστολικής Διακονίας», το οποίον διηύθυνα επί των ήμερών των μακαριστών Αρχιεπισκόπων κυρού Ιερωνύμου και κυρού Σεραφείμ, παρασχών εις τούτους τούς οικοτρόφους τότε, πλούσια την αγάπη της αγίας ημών 'Εκκλησίας. 'Εξέχουσα δε περίπτωση, εν προκειμένω, ως συνοδικός σύνεδρος, ο λίαν αγαπητός μου Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος πλην των άλλων φροντίδων, κατά τας σπουδάς και την σταδιοδρομίαν τον, εδέχθη εκ των χειρών μου, Χάριτι Θεία, και τας τρείς αυτού Ιεράς χειροτονίας! Κατά την εις επίσκοπον χειροτονίαν, προεξήρχε ό μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, γνώστης ούσης της αντιθέσεώς του εις την εκλογή αυτήν. Διευκρινίζω και προσεπιδηλώ. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, είναι καθαρώς πνευματικόν και ως εκ τούτου εκκλησιαστικό. Το αγωνιώδες και ανησυχητικό ερώτημα είναι ότι, ουδείς εκ των δώδεκα Συνοδικών, Μακαριώτατε, αντέστη εις την έγκριση αυτής της Εγκυκλίου της αποσταλείσης προς άπαντα τα μέλη της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.

Ενώ απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο συνεχίζει: «Η προσωπική Σας ευθύνη, Μακαριώτατε, είναι λίαν προφανής. Η κατά παλαιοτέρα παράδοση αποκαλουμένη πρεσβύτερα Ιεραρχία, διαθέτει Ιεράρχες με τεσσαρακονταετή και πεντηκονταετή συνολική διακονία εις την ιεροσύνη και την αρχιεροσύνη, εις πνευματικόν και ηθικόν μέγεθος δηλονότι, ώστε να αναδεικνύεται τούτο απορριπτικό των αιτιάσεων και αυτής εισέτι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εναντίον Αρχιερέων, υπερβάντων την ογδόη ή την ενάτη δεκαετηρίδα της ζωής των.»

«Άφησα τελευταίο το επίμαχο θέμα των ομιλιών, των συνεντεύξεων, των κηρυγμάτων και των δημοσιευμάτων ελαχίστων Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών διά τα εκκλησιαστικά και τα εθνικά μας θέματα. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τον Άγιον Θεόν, διότι και δι' αυτών των πρωτοβουλιών «ημών των ελαχίστων» ό λαός του Θεού παρηγορείται, ενισχύεται και αισθάνεται την παρουσία της, Εκκλησίας πλησίον του. Δεν θα επιχειρήσω να δικαιολογήσω την έντονον ανάμειξη μου εις τα εκκλησιαστικά, τα κοινωνικά και τα εθνικά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την πατρίδα μας και θέτουν υπό δεινή δοκιμασία τον ελληνικό λαό, και διά τα οποία ή αγία τού Χριστού Εκκλησία έχει τεραστία ευθύνη διά να βοηθήσει», προσθέτει.

Για να συνεχίσει: «Η παλαιοτέρα και ή πρόσφατος παράδοση του εκκλησιαστικού και τού εθνικού μας βίου βοά και σεμνύνεται διά την προσφορά των ποιμένων της Εκκλησίας εις όλους τούς αγώνας τού Κράτους και τού Έθνους των Ελλήνων. Το μεμονωμένο περιστατικό των «βασιλικών» και των «βενιζελικών» αρχιερέων των αρχών τού προηγουμένου αιώνος έχει τεθεί εις το περιθώριο από την ιστορία, ενώ μένει πάντοτε αξιομνημόνευτος ή σοφή και συγκινητική Εγκύκλιος του πολύκλαυστου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, διά της οποίας εζήτησε πρώτη την συμβολή τού ιερού Κλήρου διά τήν διοργάνωση του νέου τότε Ελληνικού Κράτους.»

Η Ελλάδα μας Κλυδωνίζεται…

Σε άλλο σημείο της πολυσέλιδης επιστολής, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, τονίζει: «Η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, κλυδωνίζεται. Η οικονομική κρίση συνοδεύεται από την κρίση των αξιών και των θεσμών. Έχουμε απολέσει μέρος της πολιτικοοικονομικής κυριαρχίας μας και διαβλέπομε όλοι κινδύνους και δια την εδαφική ακεραιότητα μας! Οι πολιτικοί άνδρες της Χώρας μας θα πράξουν το καθήκον των μέσα εις τα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και ο λαός μας θα επιδείξει υπομονή και φιλοπατρία.»

«Το χρέος ημών των πνευματικών ποιμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος ποιό είναι; Να μείνωμεν αδρανείς; Μη γένοιτο. Ως Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ως μεγάλη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας είναι απόλυτος ανάγκη να ανοίξουμε φωτεινάς διόδους εις τα δρώμενα της εποχής μας δια το γενικό συμφέρον του λαού μας και την σωτηρίαν της Πατρίδος μας. Η Ελλάδα χωρίς την Ορθόδοξον Εκκλησίαν δεν δύναται να ορθοποδήση και δεν δύναται να υπάρξει», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.

Πού είναι η Εκκλησία;

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρακάτω θέτει προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αγίους Αρχιερείς, τους εξής προβληματισμούς:

«Πως είναι δυνατόν οι πνευματικοί ποιμένες της Εκκλησίας να μένωμεν αδιάφοροι η σιωπηλοί, όταν οι πιστοί μας ερωτούν: Που είναι η Εκκλησία; Γιατί δεν ομιλεί; Γιατί δεν μας διαφωτίζει; Γιατί δεν μας παρηγορεί; Γιατί η Εκκλησία μας δεν μας δίδει κατευθύνσεις; Γιατί δεν κηρύσσει με λόγους και έργα «Ιησούν Χριστόν εγηγρερμένον εκ νεκρών». Καλά είναι τα συσσίτια και ευχαριστούμεν, αλλ΄ «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος…» (Λκ. δ’ 4).

- Που βαδίζει σήμερα η Ορθόδοξη χριστιανική Ελλάδα, η χώρα των πολιτισμών, των θυσιών και των αγαθών προθέσεων της προς όλον τον κόσμο; Γιατί άλλαξε άλλαξε η ψυχολογία του λαού μας; Τι σημαίνει βαδίζομε δια μια παγκόσμιον οικονομική διακυβέρνηση, όπως ήδη φαίνεται; Μήπως όλα δεικνύουν ότι θα αλεσθούμε ως λαός εις τον μύλο της Παγκοσμιοποιήσεως;

- Η ανάγκη της πλήρους, σαφούς και ακριβούς διαφωτίσεως του ελληνικού λαού δια την περιώνυμο εκκλησιαστική περιουσία, είναι έργο πρώτης επιλογής της Εκκλησίας μας, επειδή είναι το ισχυρότερο όπλο των κατηγόρων κατά της Εκκλησίας, με την μέθοδο των Εγκυκλίων και των φυλλαδίων «Προς το Λαό» δεν λύνεται το ζήτημα.

- Η αναστολή των χειροτονιών δια τη ανάδειξη των νέων ιερέων – στελεχών της Εκκλησίας έχει λυπήσει όλη την κοινωνία και τον ιερό κλήρο…. Ουδέποτε εις τους παρελθόντας αιώνας υπήρξε τοιούτον μέτρο.

- Η Κάρτα του Πολίτου είναι ένα επίμαχο ζήτημα για τους Έλληνες Χριστιανούς. Υπό την Δ.Ι.Σ. εγένοντο και επιτροπές και συνεδρίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Νομοσχέδιο για την Κάρτα κατετέθη εις την Βουλή, χωρίς να έχει τεθεί υπ΄όψιν της Εκκλησίας. Το θέμα είναι επείγον και σοβαρότατον.

- Η Νεότητα και οι ευθύνες της Εκκλησίας, δηλαδή όλων ημών…

- Η πολιτική κηδεία και η καύση των νεκρών… Είναι αναγκαία η σαφής θέση της Εκκλησίας επί του θέματος…

- Τα Εθνικά Θέματα είναι πόθος, πόνος, καημός και αγωνία όλων των Ελλήνων και προ πάντων των κατοίκων των ακριτικών περιοχών Μακεδονίας, Θράκης και των νήσων του Αιγαίου. (Ο κ. Άνθιμος στη επιστολή καταγράφει τα σημαντικότερα εθνικά προβλήματα της Ελλάδος).

Το Μεταναστευτικό ζήτημα

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «είναι το οξύτερο εν συγκρίσει προς τα άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη τα οποία δέχονται μετανάστες.»

«Το Μεταναστευτικό το έθεσα πρώτος, ως επικίνδυνο πρόβλημα δια την Ελλάδα από τηλεοράσεως. Επεσήμανα ότι η Αθήνα καταστρέφεται και η Ελλάς αλλοιώνεται. Και τι δεν ήκουσα την επομένη από τους ψευδοπροοδευτικούς των Αθηνών, ότι δηλαδή είμαι Εθνικιστής, «ρατσιστής», και τα παρόμοια», υπογράμμισε ο κ. Άνθιμος.

Για την Αποστολική Διακονία

Κλείνοντας την επίστολή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, αναφέρεται στην «Αποστολική Διακονία» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Άνθιμος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αισθάνομαι το χρέος να θέσω και εν επί πλέον κεφάλαιο της εσωτερικής κεντρικής Διοικήσεως της αγίας ημών Εκκλησίας, το οποίον ακούει εις το πασίγνωστο όνομα «Αποστολική Διακονία». Ιδρυμένη από το 1936 με ανανεωτικάς προσαρμογάς δια των Α.Ν. 2169/1940, 976/1946, 126/1969 και του Κανονισμού 3/1969, η Α.Δ. επετέλεσε, κατά περιόδους σημαντικό έργο.»

«Σήμερον ο σημαντικώτατος αυτός Οργανισμός είναι κυρίως Εκδοτικός Οργανισμός εκτυπώσεως και πωλήσεως βιβλίων, ο οποίος καλύπτει τα οικονομικά ελλείμματα του εκ των εισφορών των Ιερών Μητροπόλεων. Υπάρχουν δυνατότητες αναμορφώσεως και εκσυγχρονισμού της «Αποστολικής Διακονίας» δια τον αποδοτικότερο και ευρύτερο ευαγγελισμό του λαού μας», προσθέτει επίσης ο κ. Άνθιμος.

Ποσειδώνας




Share

1 σχόλιο:

THEMA είπε...

Ευγε, Αγιε Πατερα. Η φωνη σας(γραπτα) να εισακουσθη εως τα περατα του Κοσμου. Τετοιοι Ανθρωποι χρειαζοντε στις ηγετικες θεσεις, οχι μονο να ποιμενουν τον λαο αλλα και να ηγουντε των αλλαγων που δεν θα αργησουν. Ο ΘΕΟΣ να σας δινει δυναμη και κουραγιο στην αναβαση σας.....Φιλω το ιερο ρασο σας και σας τιμω. Με ευσεβεια και ταπεινοτητα.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.