24 Νοεμβρίου 2010

Θερμό πολεμικό επεισόδιο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας. Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πυρά του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας έπληξαν νησί της Νότιας Κορέας, με τους Νοτιοκορεάτες να ανταποδίδουν. Δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες νεκροί. Επείγουσα συνεδρίαση του ΟΗΕ.

Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οργανώνεται σχετικά με το βομβαρδισμό σήμερα από τη Βόρεια Κορέα ενός νησιού της Νότιας Κορέας, έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή.

"Διοργανώνεται επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου. Η Γαλλία υποστηρίζει πολύ την πραγματοποίησή της», δήλωσε η πηγή. Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ «καταδίκασε σθεναρά» το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ατλαντικής συμμαχίας.

"Η συμμαχία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις της κατάστασης με βαθιά ανησυχία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Γαλλία κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει τις προκλήσεις» και «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα, καταδίκασαν ή εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά το βομβαρδισμό σήμερα από το βορειοκορεατικό στρατό του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπγεόνγκ.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 200 οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. Δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS και το πρακτορείο Yonhap, ενώ υπάρχουν και 18 τραυματίες, τρεις εκ των οποίων είναι σοβαρά.

Το χρονικό του επεισοδίου

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούσε συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της δυτικής ακτής όταν η Βόρεια Κορέα αρχίσει να βάλλει με δεκάδες οβίδες, όμως επισήμανε πως τα νοτιοκορεατικά πυρά κατά τα γυμνάσια δεν ήταν προς την κατεύθυνση του βορρά.

«Πραγματοποιούσαμε συνήθεις στρατιωτικές ασκήσεις και οι δοκιμαστικές βολές μας στόχευαν προς δυσμάς, όχι προς βορράν», δήλωσε Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Σεούλ άρχισε πρώτη να βάλλει, αναγκάζοντάς την να αναλάβει άμεση στρατιωτική δράση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το νησί βρίσκεται δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη Θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 60 έως 70 σπίτια του νοτιοκορεατικού νησιού βρίσκονται στις φλόγες. Οι κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν σε υπόγεια καταφύγια.

Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.
Σύμφωνα με τον Κιμ Χι-γιουνγκ, εκπρόσωπο του προεδρικού γραφείου της Νότιας Κορέας, διερευνάται πιθανή σύνδεση μεταξύ του βομβαρδισμού και ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση κοντά στα δυτικά θαλάσσια σύνορα, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.
Επίσης, το περιστατικό λαμβάνει χώρα μόλις ένα μήνα μετά την απόδοση σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών θέσεων στον Κιμ Γιονγκ-ουν, γιο του Βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ-ιλ, κάτι που «έδωσε τροφή» στις θεωρίες περί διαδοχής.

Προσπαθεί να προλάβει την κλιμάκωση ο πρόεδρος της Ν. Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ Μπακ δήλωσε ότι προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα σε μεγαλύτερης κλίμακας σύρραξη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις.
«Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί.
Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, πενήντα περίπου οβίδες έπεσαν στο νησί. «Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά.

Δυσάρεστο επεισόδιο, λένε ΗΠΑ - Κίνα
Η Κίνα συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι ο σημερινός βομβαρδισμός ενός νοτιοκορεάτικου νησιού από τη Βόρεια Κορέα ήταν ένα δυσάρεστο επεισόδιο και ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ.
«Και οι δύο συμφωνούμε ότι τέτοιου είδους συρράξεις είναι κάτι που δεν είναι επιθυμητό και εξέφρασα την επιθυμία μου όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πιστεύω ότι συμφωνούμε και σε αυτό», δήλωσε ο Μπόσγουορθ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.

Πάντως η Κίνα εξέφρασε απλώς την «ανησυχία» της και απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση της Βόρειας Κορέας.
Εξάλλου και υψηλόβαθμος ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός ήταν «ασυγχώρητος».

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσίτο Σενγκόκου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από το Τόκιο ότι η Ιαπωνία «καταδικάζει έντονα» την επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον του νοτιοκορεάτικου νησιού.

Δύο νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις βορειοκορεατικές οβίδες που έπεσαν στο νησί Γεονπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, το οποίο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, στην Κίτρινη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός σε μία επίθεση την οποία καταδίκασαν η Σεούλ, η Ουάσινγκτον και οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις.
Ο αμερικανός απεσταλμένος πραγματοποιεί μία περιοδεία με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών των Έξι (Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία και Νότια Κορέα) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, τις οποίες έχει παγώσει η Πιονγιάνγκ από τον Απρίλιο του 2009.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε και να μελετάμε αυτό το θέμα, δηλαδή το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου (της Βόρειας Κορέας)», επεσήμανε ο Μπόσγουορθ. Οι Κινέζοι «είναι πεπεισμένοι ότι η πολύπλευρη προσέγγιση είναι ο μοναδικός τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο αμερικανός.
Λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «επιτακτική» την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαϊκές «ανησυχίες»

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον ανακοίνωσε πως η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση της Βόρειας Κορέας, η οποία βομβάρδισε σήμερα ένα νοτιοκορεατικό νησί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 18.
«Ανησυχώ βαθιά για τα σημερινά γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Νοτιοκορεατών στρατιωτικών και αμάχων» και «καταδικάζω σθεναρά αυτή την επίθεση της Βόρειας Κορέας», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά της εξελίξεις», πρόσθεσε η Άστον πριν υπογραμμίσει ότι «η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν ουσιώδεις για την περιοχή και τον κόσμο».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες στην κορεατική χερσόνησο και επισήμανε πως η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή αποτελεί έναν «τεράστιο κίνδυνο».

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουν αμέσως όλες οι επιθέσεις. Υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται», τόνισε ο Λαβρόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Μινσκ της Λευκορωσίας.

Προηγουμένως, ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε σήμερα πως η επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον νοτιοκορεατικού νησιού ήταν απαράδεκτη και κάλεσε τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση.

«Πιστεύουμε πως η χρήση βίας στην κορεατική χερσόνησο και γενικότερα στις διεθνείς σχέσεις, είναι μια απολύτως απαράδεκτη οδός», επισήμανε ο αξιωματούχος αυτός στους δημοσιογράφους, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Θεωρούμε ότι κάθε διαμάχη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας πρέπει να διευθετηθεί αποκλειστικά με διπλωματικά μέσα. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι μην εξελιχθεί η κατάσταση σε στρατιωτική σύγκρουση», πρόσθεσε.
Τη μεγάλη του ανησυχία για τη «νέα βορειοκορεατική πρόκληση», εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβέλε, τονίζοντας πως θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

«Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρετίζω τις προσπάθειες του Νοτιοκορεάτη προέδρου και αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης», υπογράμμισε, ενώ τη βορειοκορεατική επίθεση καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς του να προετοιμαστούν για «κάθε ενδεχόμενο»: «Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία.
«Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες», πρόσθεσε.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ο στρατός, συσκέψεις για την οικονομία

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ετέθη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας, ενώ συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στη Σεούλ. Το επιτελείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συνεδριάζει σε υπόγειο καταφύγιο.
Παράλληλα, έκτακτα συμβούλια ορίστηκαν για αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας.
Στις συνεδριάσεις θα εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά, αλλά δεν θα συζητηθεί πιθανή αναθεώρηση των επιτοκίων, διευκρίνισε αξιωματούχος.

www.kathimerini.gr

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC


το είδαμε στο Σύνδεσμος 71



Share

1 σχόλιο:

Kostas είπε...

Να τι δηλώνει η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της.
http://wp.me/p11mt3-NI

Μια άλλη ματιά στη Βόρεια Κορέα.
http://redkorea.wordpress.com/

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.