30 Οκτωβρίου 2008

Ο πλούτος της Ελληνικής Γλώσσας - Hellenic Quest

που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά:
"Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων".

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της... Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300...000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται. Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε:
Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον). Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμματικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.
ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο). Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη =...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ..., κ.λπ.. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.



Share

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας θαυμάζω για το πολύ ωραίο ιστολόγιό σας, αλλά εδώ την πατήσατε... Καλό είναι σε θέματα που δεν περιέχουν καμιά επαληθεύσημη παραπομπή, να γίνεται πρώτα ένας στοιχειώδης έλεγχος... π.χ. μου πήρε 3 δευτερόλεπτα στο google να βρω την εξής διάψευση:
http://el.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Quest
Μακάρι να ήταν αλήθεια, αλλά η αλήθεια είναι πιο χρήσιμη από ένα μύθο.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φίλε μου ανώνυμε (αν και θα προτιμούσα εστω ενα ψευδωνυμο),
σε ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια για το ιστολόγιό μας.
Προσωπικά αφού διαβασα ολόκληρο το άρθρο της wikipedia ποθ παραπέμπεις
μπορώ να πώ ότι δεν βλέπω να την πατήσαμε....
Ισως όντως υπάρχουν ορισμένες υπερβολές στο άρθρο, όμως εχω ορισμένες παρατηρήσεις :
1. Πρέπει να ξερεις ότι η Wikipedia ειναι Εγκυκλοπαίδεια που γραφετε απο τους χρήστες του ιντερνετ, πραγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές βρίσκεις προσωπικές απόψεις. Εγω προσωπικά έχω βρεί ακόμα και επιστημονικες διαφωνίες μεσα σε ενα και μονο άρθρο. Γι αυτο ακριβώς τον λόγο λέγεται και ελευθερη εγκυκλοπαίδεια και τα κείμενα ειναι ανυπόγραφα.
2. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που δείχνουν ότι το αρχικό ή και το εμπλουτισμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκε απο την Ενωση Ελλήνων Φυσικών, την Ελληνική Πρεσβεία των ΗΠΑ, τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη και αλλους φορείς που καθε άλλο μη επίσημοι είναι.
3. Μεσα στο άρθρο δεν είδα και πολλες διαψευσεις με στοιχεία, εκτός απο το ότι υπάρχουν και συνθετες λέξεις και σε άλλες γλώσσες.....ε και.
4. Δεν βλέπω καμιά διαψευση απο το CNN και την APPLE, οι οποίοι θεωρούνται ώς αρχικοί συντακτες του άρθρου.
5. Στο κείμενο της Wikipedia αναφέρεται ότι :

"Η μη εγκυρότητα του κειμένου, ωστόσο, μπορεί να επιβεβαιωθεί επίσης από το γεγονός πως η είδηση κυκλοφορεί σχεδόν μόνο σε ελληνικές ιστοσελίδες και ελάχιστες αγγλικών άλλων γλωσσών."

Δεν νομίζω ότι επειδή δεν κυκλοφορεί ενα κείμενο σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες σημαίνει ότι ειναι και μη έγκυρο.......

Θα μπορούσα να πώ και πολλα άλλα, όμως ελπίζω να υποστήριξα το κείμενο επαρκώς.
Θα ήταν προτιμότερο αυτός που έγραψε το άρθρο της Wikipedia να προσπαθήσει να "χτυπήσει" με επιχειρήματα την ουσία του κειμένου της Hellenic Quest και τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας...όμως δεν μπορούσε, κι ετσι έψαξε να βρει αλλα άσχετα στοιχεία όπως π.χ. το όνομα του προεδρου της Apple !!!!!

Καλα ότι πούν......

george είπε...

Μετά την κινέζικη σούπα, ανακάλυψα κι άλλον ένα αστικό μύθο που τον παρουσιάζετε ως αλήθεια.
Δεν χρειάζεται ούτε wikipedia ούτε τίποτα. Τρία σημεία μόνο:

1)Ψάξτε στην σελίδα του CNN : Δεν υπάρχει καμμία αναφορά σε Hellenic Quest

2)Ψάξτε τη σελίδα της Apple : Δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα, ούτε υπήρξε ποτέ! Αν όντως το είχε βγάλει η Apple, χαζή είναι να μην το πουλάει;

3)Τρίτο και πιο σημαντικό: ολόκληρο blog έχετε, οπότε θα ξέρετε πώς οι Η/Υ δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε ελληνικά ούτε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα του κόσμου, γιατί πολύ απλά το μόνο που καταλαβαίνουν είναι το "περνάει ρεύμα-δεν περνάει ρεύμα", δηλαδή γλώσσα μηχανής, δηλαδή 0 και 1.

Ολόκληρο το δημοσίευμα είναι 100% αναληθές.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Βλέπω ότι αν και χαίρομαι που διαβαζεις και ψάχνεις το ιστολόγιό μας σε εχει πιάσει μια πρεμούρα να βγαλεις μερικές από τις 1500 και βαλε αναρτησεις μας σκάρτες.....

Θα χαιρόμουν να μπαίνεις και σε αυτες που σε εκφραζουν και σε εντυπωσιάζουν και να πεις κανεναν μπράβο ή μήπως μόνο για τα "κακά" του blog μας ενδιαφέρεσαι...

Οσον αφορα την ουσία του σχολίου σου σε παραπέμπω στην απαντηση στον προηγούμενο αμφισβητία αναγνωστη...

george είπε...

Στα περισσότερα που γράφετε, δε συμφωνώ. Δεν εκφράζω αντιρρήσεις, γιατί είναι οι προσωπικές σας απόψεις, οπότε δεν τίθεται θέμα "σωστού" ή "λάθους", μιας και ο καθένας έχει την δική του άποψη.
Ωστόσο, για το "hellenic quest", δεν πρόκειται περί άποψης, αλλά περί γεγονότος. Το εν λόγω πρόγραμμα, δεν υπήρξε ποτέ, πρόκειται για ΨΕΜΑ. Αντί να μέμφεστε τις προθέσεις μου, αντικρούστε με επιχειρήματα τα τρία σημεία που παρέθεσα, τα οποία πιστεύω ότι δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το "Hellenic Quest" ο Στυλιανίδης και μια πρεσβεία μας (δε θυμάμαι ποιας χώρας", δε δείχνει τίποτε άλλο παρά μόνο την τσαπατσουλιά των επίσημων φορέων μας.

Εν τέλει, η ελληνική γλώσσα είναι μια χαρά απο μόνη της, και δεν έχει ανάγκη από επινοημένα μυθεύματα και αρλουμποεπαίνους. Εχει την αξία της έτσι όπως ακριβώς είναι.

Ναι, οι δυο συγκεριμένες αναρτήσεις τις οποίες σχολίασα, είναι όντως σκάρτες. Προκειμένου να με πείσετε για την ορθότητά τους, αντιπαραβάλετε επιχειρήματα. Εν προκειμένω, ανασκευάστε τα τρια συγκεκριμένα σημεία που παρέθεσα, τα οποία δεν καλύπτονται από την απάντηση στον προηγούμενο αναγνώστη, αν σας ενδιαφέρει φυσικά.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Η γνωμη σου φίλε George ειναι αξιολογη και με ενδιαφερει.

Θα μου επιτρεψεις όμως για διαφορους λόγους να μην ανοιξω συζήτηση μαζί σου για αυτο το θεμα και το μοναδικό επιχείρημα που θα πώ είναι ότι η αποψή σου καταγραφηκε και ολα τα σχόλια σου δημοσιεύθηκαν.

Παρακαλώ να μην εκλάβεις την άρνηση μου να μην το συζητησουμε ως άρνηση της παρουσίας σου...κάθε άλλο εκτιμω την γνωμη σου και θέλω να την βλέπω στις αναρτησεις του ιστολογίου μας.

Απλά νομίζω ότι είναι τόσο το πλήθος των σχολίων όλων μας που ίσως γίνουμε πλεον κουραστικοί.

Σε ευχαριστω...

george είπε...

Όπως επιθυμειτε! :)
Για να κάνω και λίγο χιούμορ, να πώ ότι από δω και πέρα αυτοχρήζομαι "Αγγελος-Εξάγγελος" και τραγουδώ: "Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει/ καλύτερα να μη μας πει κανένα!"

Χωρίς καμμία επιθετική διάθεση, ειλικρινά, μόνο με μια δόση χιούμορ για να ελαφρύνουμε τα πνεύματα.

Τα λέμε στον επόμενο urban legend! :P

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.