Σελίδες

6 Αυγούστου 2024

«Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε μαζί με τον αιώνιο ΝΙΚΗΤΗ»

Βλέποντας ο Απόστολος Πέτρος στο όρος Θαβώρ τη δόξα του Κυρίου, ζώντας τον Παράδεισο, είπε: «Διδάσκαλε, καλόν είναι να μείνουμε εδώ»! Ποιος άλλωστε που θα είχε τη δυνατότητα να γευτεί αυτή την ουράνια κατάσταση, δεν θα επιθυμούσε να τη ζει για πάντα;
 
Δυστυχώς στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν μακριά από το Χριστό και την Εκκλησία Του, σκλαβωμένοι στα πάθη τους, ζώντας τη δουλεία του πνεύματος που γεννά τον θάνατο της ψυχής, κάποιες στιγμές αναφωνούν «Καλόν εστί ημάς ώδε είναι», σκλάβοι δηλαδή για πάντα στην στιγμιαία ευφορία που φέρνουν τα πάθη, οδηγούμενοι δηλαδή στον αιώνιο θάνατο.
 
Αλλά και μέσα στην Εκκλησία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, επειδή η αμαρτία είναι πονηρή και γλυκιά, μπορούν εύκολα να πέσουν σε ψυχοκτόνα πάθη που φέρνουν τη λήθη της ψυχής, και μπορεί και αυτοί να αναφωνήσουν «Καλόν εστί ημάς ώδε είναι», μη γνωρίζοντας όμως στην πραγματικότητα σε ποια κατάσταση βρίσκονται.
 
Στους έσχατους καιρούς που ζούμε, ο κόσμος χάλασε. Νικηθήκαμε γιατί μας έριξαν πολύ παρά (δηλαδή χρήμα) όπως προφήτευσε ο Άγιος Πατροκόσμας μας, με αποτέλεσμα να υπηρετούμε τα σωματικά μας πάθη και να έχουμε εξορίσει τον Χριστό από τη ζωή μας. Ο Χριστός βγήκε πρώτα παντελώς από την παιδεία και έπειτα βγήκε και από την οικογένεια και οι Αντίχριστοι, νιώθουν πως είναι πλέον οι νικητές, πως είναι κοντά στην τελική νίκη.
 
Πλανώνται πλάνην οικτράν, διότι ο Αναστημένος Χριστός είναι ο αιώνιος Νικητής κι’ όταν Εκείνος θα επανέλθει στη γη κατά τη Δευτέρα Παρουσία Του, καθισμένος σε θρόνο δόξης, Κριτής ζώντων και νεκρών, τότε όλοι οι ανθρωπότητα θα Τον αναγνωρίσει σαν τροπαιούχο και Νικητή. Καὶ «πᾶν γόνυ κάμψῃ ἐπουρανίων καὶ ἐπιγείων καὶ καταχθονίων, καὶ πᾶσα γλῶσσα ἐξομολογήσηται ὅτι Κύριος Ἰησοῦς Χριστὸς εἰς δόξαν Θεοῦ Πατρός» (Φιλιπ. β΄ 10-11), γιατὶ ὁ Χριστὸς «ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ» (Ἀποκ. στ΄ 2).
 
Τίθεται λοιπόν στον καθένα μας το ερώτημα; Θέλουμε να είμαστε με τον αιώνιο Νικητή; Στην καταφατική απάντηση ευθέως γεννάται το ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε με τον Νικητή; 
 
Στο όρος Θαβώρ αποκαλύφτηκαν και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, ο Υιός σωματικός, ο Πατήρ δια της φωνής και το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή της νεφέλης που τους επισκιάζει, ο Θεός Πατέρας μας δίνει την απάντηση: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, αυτόν να ακούτε», και η διδασκαλία και οι εντολές του Κυρίου φανερώνονται στο Ευαγγέλιο, όπως τις διαφύλαξε δυο χιλιάδες σχεδόν χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία που ίδρυσε ο ίδιος ο Χριστός.
 
Τώρα γνωρίζουμε! Μακάρι να μας αξιώνει ο Θεός, δια της Θεοτόκου, να τηρούμε τις εντολές Του, για να πάρουμε θέση και ΄μεις με τους Νικητές και να αναφωνήσουμε σαν τον Απόστολο Πέτρο, «Καλόν εστί ημάς ώδε είναι», ζώντας από τον παρόντι βίο τον Παράδεισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.