Σελίδες

6 Αυγούστου 2024

Θα πρέπει οι γιατροί να αναλάβουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα σώματα;

Μετάφραση: Απολλόδωρος
24 Ιουλίου 2024 | Briggs | Διαβάστε το εδώ 
 
Απαντήστε μου το εξής: Είναι ένας άνθρωπος, ας πούμε ένας κτηνίατρος, περισσότερο ή λιγότερο ηθικός επειδή έχει αποστηθίσει όλες τις ράτσες σκύλων; Μήπως αυτό του δίνει καλύτερη αντίληψη του σωστού και του λάθους; Δεδομένου ενός κτηνιάτρου που μπορεί να ονομάσει όλες τις ράτσες, προκύπτει ότι θα έπρεπε να είναι σε θέση να πάρει νόμιμα και με τη βία το σκύλο σας και να τον υποβάλει σε μια επέμβαση που κάνει το σκύλο σας να μοιάζει επιφανειακά με γάτα;
Συγγνώμη, είπα σκύλος; Εννοούσα κουτάβι. Και γατάκι, όχι γάτα.
 
Υπάρχει κάποια χειρουργική επέμβαση ή χειρουργική επέμβαση συν φάρμακα που θα μετατρέψει ένα σκύλο σε γάτα; Τι θα λέγατε για τον κτηνίατρο που επέμενε ότι υπάρχει; Θα αρκούσε η επισήμανση των προσόντων του, των πολλών πτυχίων και πιστοποιήσεων και επαγγελματικών μελών του, για να σας πείσει ότι ένας σκύλος μπορεί να γίνει γάτα με το γύρισμα του μαχαιριού του;
 
Είναι ένας άνθρωπος, ας πούμε ένας γιατρός, περισσότερο ή λιγότερο ηθικός επειδή έχει απομνημονεύσει όλα τα οστά ενός ανθρώπινου σώματος; Μήπως αυτό του δίνει καλύτερη αντίληψη του σωστού και του λάθους; Δεδομένου ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ονομάσει όλα τα οστά, προκύπτει ότι θα έπρεπε να μπορεί να πάρει νόμιμα και με τη βία το μικρό σας αγόρι και να το ναρκώσει και να το τεμαχίσει (χειρουργικά) για να το κάνει να μοιάζει επιφανειακά με κοριτσάκι;
 
Υπάρχει οποιαδήποτε ποσότητα χειρουργικής επέμβασης ή χειρουργικής επέμβασης συν φάρμακα, που θα μετατρέψει το αγόρι σε κορίτσι; Τι θα λέγατε για τον γιατρό που επιμένει ότι υπάρχει; Θα αρκούσε η επισήμανση των προσόντων του, των πολλών πτυχίων και πιστοποιήσεων και των επαγγελματικών του μελών, για να σας πείσει ότι ένα αγόρι μπορεί να γίνει κορίτσι με μια μαχαιριά;
 
Ο γιατρός είναι ένα άτομο που έχει απομνημονεύσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, πώς λειτουργούν τα σώματα. Μπορείτε να κάνετε στους γιατρούς ερωτήσεις όπως: "Τι κάνει αυτό το μέρος του σώματος;" ή "Αν κάνω το Χ σε αυτό το σώμα, ποια είναι η αβεβαιότητα ότι θα συμβεί το Υ;". Και μπορεί να είναι ή να μην είναι σε θέση να σας πουν, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών και νοημοσύνης τους, το αν πήγαν στην ιατρική σχολή πριν ή μετά τη DIE (Θάνατος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), και άλλα τέτοια πράγματα. Αυτό είναι όλο, και τίποτα περισσότερο. Τονίζω ότι τίποτα περισσότερο.
 
Ένας γιατρός δεν είναι καλύτερος από έναν μη γιατρό, και στην κουλτούρα μας είναι συχνά χειρότερος, στο να απαντά σε ερωτήσεις όπως "Είναι ηθικά σωστό να κάνεις το Χ;".
 
Δεν κάνει τον γιατρό σοφότερο ή πιο ηθικό αν μπορεί να απαντήσει, με απόλυτη βεβαιότητα για κάθε Χ και κάθε Υ, "Αν κάνω Χ σε αυτό το σώμα, τι θα συμβεί στο Υ;".
 
Και, ακόμη και αν η ικανότητα να απαντά κανείς σε αυτά τα ερωτήματα έκανε κάποιον ηθικό, πολλοί δεν μπορούν να απαντήσουν σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα. Άλλοι απαντούν, αλλά οι απαντήσεις τους είναι λανθασμένες ή παράλογες.
 
Κι όμως, εμείς, ως πολιτισμός, έχουμε παραχωρήσει πολύ απερίσκεπτα στους γιατρούς την ηθική εξουσία σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα, ευγνώμονες, ίσως, που δεν χρειάζεται να παλέψουμε με την δεοντολογία και την ηθική ορισμένων δύσκολων καταστάσεων.
 
Το κάναμε αυτό λόγω του επιστημονισμού. Πρόκειται για την πλάνη ότι όσοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα πράγματα μπορούν να λένε τι πρέπει να γίνει με αυτά τα πράγματα και υπό ποιες συνθήκες. Αυτό είναι σαν να αφήνεις τον μηχανικό σου να αποφασίσει ότι πρέπει να τοποθετήσεις υδραυλικούς ανυψωτήρες στο αυτοκίνητό σου και να σου απαγορευτεί να το οδηγήσεις στην Εκκλησία. Ή είναι σαν να εξουσιοδοτείται ένας τεχνικός HVAC (Θέρμανσης-Ψύξης-κλιματισμού) να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και να μετατρέπει τους καυστήρες που δεν του αρέσει η όψη τους ώστε να φυσάνε μόνο κρύο αέρα.
 
Ή είναι σαν να αφήνεις έναν γιατρό να αποφασίσει ότι ένα κορίτσι είναι στην πραγματικότητα αγόρι, να αρπάξει το κορίτσι από τους γονείς του και να το ναρκώσει παρά την επιθυμία των γονέων του.
 
Είναι σαν αυτή την ιστορία (μία από τις πολλές): "Ένα ελβετικό ζευγάρι προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ανακτήσει την επιμέλεια της κόρης του - η 16χρονη είναι υπό την κηδεμονία του κράτους από τότε που δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για θεραπεία "μετάβασης φύλου" με αναστολείς της εφηβείας, μετά από μια αμφισβητούμενη διάγνωση δυσφορίας του φύλου".
 
Ή είναι σαν τους Εμπειρογνώμονες φύλου που στέλνουν την αστυνομία να συλλάβει μια γυναίκα που έγραψε ότι δεν της αρέσουν αυτές οι καταστάσεις.
 
Ή είναι σαν έναν “γιατρό” του μυαλού που επιμένει δημόσια ότι οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν την απαγόρευση των "αναστολέων της εφηβείας" για τα παιδιά. (Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα όπως οι "αναστολείς της εφηβείας").
 
Ή είναι σαν οι δάσκαλοι (που τώρα ονομάζονται "εκπαιδευτικοί") να επιβάλλουν την ψήφιση ενός νόμου που κρύβει την κακοποίηση που κάνουν στα παιδιά και καθιστά έγκλημα την αποκάλυψή της. Ο φρικιαστικός Newsom όταν υπέγραψε αυτόν τον νόμο επηρεάστηκε από τον επιστημονισμό, και πιθανότατα από τη δική του απόλαυση της διαστροφής.
 
Ο Ιησούς το είπε καλύτερα: ήταν καλύτερα γι' αυτόν να κρεμαστεί μια μυλόπετρα στο λαιμό του και να πνιγεί στα βάθη της θάλασσας.
 
Δικτυογραφία:
Should Doctors Be Put In Charge Of Making Decisions About Bodies?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.