Σελίδες

28 Ιουνίου 2023

Reuters: Το κοινό ζιζανιοκτόνο μετατρέπει αρσενικούς βατράχους σε θηλυκούς

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ 
 
Ουάσινγκτον (Reuters) – Η ατραζίνη, ένα από τα πιο κοινώς χρησιμοποιούμενα και αμφιλεγόμενα ζιζανιοκτόνα, μπορεί να μετατρέψει αρσενικά βατράχια σε θηλυκά, ανέφεραν ερευνητές την Δευτέρα. Το πείραμα είναι το πρώτο που έδειξε τέτοιες ολοκληρωμένες επιδράσεις της ατραζίνης, η οποία ήταν γνωστό ότι διαταράσσει τις ορμόνες και η οποία είναι ένας από τους κύριους υπόπτους για την μείωση των αμφιβίων όπως οι βάτραχοι, σε όλο τον κόσμο.
 
«Τα αρσενικά που εκτέθηκαν στην ατραζίνη ευνουχίστηκαν χημικά και θηλυκοποιήθηκαν πλήρως ως ενήλικα», έγραψαν ο Tyrone Hayes από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και οι συνεργάτες του στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences). 
 
Το χημικό στοιχείο έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει την ανάπτυξη και κάνει τους βατράχους να αναπτύσσουν και αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά – που ονομάζεται ερματοφροδιτισμός. Αυτή η μελέτη 40 αρσενικών βατράχων δείχνει ότι η διαδικασία μπορεί να πάει ακόμα παραπέρα, είπε ο Hayes. 
 
«Παλαιότερα ξέραμε ότι είχαμε λιγότερα αρσενικά από ότι θα έπρεπε και είχαμε ερμαφρόδιτα. Τώρα, δείξαμε ξεκάθαρα ότι πολλά από αυτά τα ζώα είναι αρσενικά που έχει αντιστραφεί το φύλο», είπε ο Hayes σε δήλωση. 
 
«Η ατραζίνη έχει προκαλέσει μια ορμονική ανισορροπία που τα έχει κάνει να εξελιχθούν σε λάθος φύλο, όσον αφορά τη γενετική τους σύσταση». 
 
ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ; 
 
Το εάν τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται και στους ανθρώπους δεν είναι ξεκάθαρο. Οι βάτραχοι έχουν λεπτό δέρμα που μπορεί να απορροφήσει εύκολα χημικές ουσίες και κυριολεκτικά λούζονται με μολυσμένο νερό. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την ατραζίνη το 2004. Το εύρημα μπορεί να ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσαρμόσουν τη χημική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία. 
 
«Περίπου 80 εκατομμύρια λίβρες (36.287 τόνοι) εφαρμόζονται ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η ατραζίνη είναι ο πιο κοινός ρύπος φυτοφαρμάκων των υπογείων και επιφανειακών υδάτων», έγραψαν οι ερευνητές. 
 
«Η ατραζίνη μπορεί να μεταφερθεί σε περισσότερα από 1.000 χλμ (621 μίλια) από το σημείο εφαρμογής μέσω βροχοπτώσεων και , ως αποτέλεσμα, μολύνει κατά τα άλλα παρθένους βιότοπους, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν χρησιμοποιείται», πρόσθεσαν επικαλούμενοι άλλους ερευνητές. 
 
«Στην πραγματικότητα, περισσότερες από μισό εκατομμύριο λίβρες (227 τόνοι) ατραζίνης πέφτουν από βροχές κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες». 
 
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ είπε τον Οκτώβριο ότι επανεξετάζει τις επιπτώσεις της ατραζίνης στην υγεία. 
 
Η Syntega AG, μία από τις πολλές εταιρείες που παρασκευάζουν ατραζίνη, υπερασπίστηκε εδώ και καιρό την ασφάλειά της. Η εταιρεία λέει ότι είναι ένα από τα καλύτερα μελετημένα ζιζανιοκτόνα που είναι διαθέσιμα και επισήμανε προηγούμενες κριτικές ασφάλειας από τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ άλλων. 
 
Ο Hayes και οι συνεργάτες του μελέτησαν 40 αφρικανικούς ονυχοφόρους βάτραχους, διατηρώντας τους σε νερό μολυσμένο με 2,5 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο) ατραζίνη. Το τρέχον όριο πόσιμου νερού από τον EPA είναι 3 ppb. 
 
“Το δέκα τοις εκατό των εκτεθειμένων γενετικών αρσενικών εξελίχθηκαν σε λειτουργικά θηλυκά τα οποία συνευρέθηκαν με μη εκτεθειμένα αρσενικά και παρήγαγαν βιώσιμα αυγά», έγραψαν οι ερευνητές. 
 
«Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό, οι επιπτώσεις της ατραζίνης στα αμφίβια και στην άγρια ζωή γενικότερα είναι δυνητικά καταστροφικές», έγραψαν. 
 
«Οι αρνητικές επιπτώσεις στα άγρια αμφίβια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, δεδομένου ότι η δόση που εξετάζεται εδώ (2,5 ppb) είναι στο εύρος όπου τα ζώα βιώνουν όλο το χρόνο σε περιοχές όπου χρησιμοποιείται ατραζίνη, καθώς και εντός των επιπέδων που εντοπίζεται σε βροχοπτώσεις, τα οποία επίπεδα μπορούν να υπερβούν τα 100 ppb στις Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσαν. 
 

3 σχόλια:

  1. ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ28 Ιουνίου, 2023 19:29

    Μα είναι πολύ ευχάριστο νέο και για τους τραβεστί. Ψεκάστε και αυτούς για να αλλάξουν φύλο, χωρίς εγχειρήσεις, για αφαίρεση των αδρανών γεννητικών τους οργάνων. Θα αποφύγουν έξοδα και επώδυνες επεμβάσεις. Δεν διαφέρουν και πολύ από τους βατράχους, που ζουν στα έλη και τα λιμνάζοντα ύδατα. Ίσως πιάσει ... Μπορεί να μην πιάσει αμέσως, αλλά ας κάνουν υπομονή όπως π.χ. οι ... τσιπούρες που είναι πρώτανδρα ερμαφρόδιτα ψάρια! Γεννιούνται δηλαδή πρώτα ως αρσενικά και μετά το πέρας περίπου 3 ετών κάνουν αναστροφή φύλου και γίνονται θηλυκά! Καλή επιτυχία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λετε η ατροζινη να μας επηρεασει ολους; Τελικα το θηλυκο γενος θα επικρατησει και ως αμαζονες θα αντιμετωπιζουν το εναπομειναν αρσενικο. Τεκνοποιηση και μετα .... σκοτωμα.... Γυναικοκτονιες τελος ..
    Χα χα χα ανδρες .... μας.....
    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπουμεραγκ δεν εισαι δι ...απρεπης. Εισαι διαπρεπεστατος και καυστικος.
    Πως τα εμπνεεσαι ολα αυτα;
    Ντινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.