Σελίδες

28 Ιουνίου 2023

Τεχνητή νοημοσύνη: «Διαβάζει» τις πολιτικές πεποιθήσεις με βάση την… εμφάνιση

Μέχρι και τις πολιτικές πεποιθήσεις με βάση την… εξωτερική εμφάνιση μπορεί να προβλέψει η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με Δανούς και Σουηδούς ερευνητές. 
 
Συγκεκριμένα, η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Nature», όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Post», έδειξε ότι η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να «αποκαλύψει» τα πολιτικά «πιστεύω» ενός ατόμου.
 
Ομάδα ερευνητών με έδρα τη Δανία και τη Σουηδία διενήργησε τη μελέτη για να διαπιστώσει εάν οι «τεχνικές βαθιάς μάθησης», όπως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και τα «predictive analytics», μπορούν να εφαρμοστούν στα χαρακτηριστικά του προσώπου για να προβλέψουν τον πολιτικό του προσανατολισμό».
 
Στόχος της μελέτης «ήταν να αποδείξει την απειλή που συνιστά για την ιδιωτική ζωή του ατόμου η διασταύρωση τεχνικών βαθιάς μάθησης και οι άμεσα διαθέσιμες φωτογραφίες», όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.
 
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 3.233 δημόσια διαθέσιμες εικόνες Δανών πολιτικών υποψηφίων που έθεσαν υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές και τις έκοψαν προκειμένου να φαίνεται μόνο το πρόσωπό τους.
 
Μετά από αυτό, εφάρμοσαν εξελιγμένες τεχνικές για να αξιολογήσουν τις εκφράσεις του προσώπου τους και κατέταξαν τα άτομα που εικονίζονταν στις φωτογραφίες ανάλογα με τον «βαθμό ομορφιάς», τον οποίο προσδιόρισαν σύμφωνα με τα δεδομένα μιας σχετικής βάσης.
 
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες προέβλεψαν κατά πόσο τα άτομα που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες, είχαν αριστερές ή δεξιές πολιτικές πεποιθήσεις.
 
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η προηγμένη τεχνολογία προέβλεψε με ακρίβεια τις πολιτικές απόψεις σε ποσοστό 61%.
 
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε ότι οι συντηρητικοί υποψήφιοι εμφανίζονταν πιο χαρούμενοι από τους αριστερούς, με βάση το χαμόγελό τους, ενώ οι φιλελεύθεροι υποψήφιοι ήταν πιο ουδέτεροι.
 
Οι γυναίκες που έδειχναν απάθεια και περιφρόνηση, δηλαδή πόζαραν στο φακό με μία ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό τους, ασπάζονταν πιο φιλελεύθερες πολιτικές.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης συνέδεε το επίπεδο ελκυστικότητας ενός υποψηφίου με τις πολιτικές του απόψεις.
 
Οι γυναίκες που θεωρούνταν ελκυστικές από τις βαθμολογίες με βάση την ομορφιά τους είχαν συντηρητικές απόψεις.
 
Ωστόσο, το ίδιο δεν συνέβαινε στην περίπτωση των ανδρών, δηλαδή οι αρρενωποί που θεωρούνται και πιο ωραίοι, δεν ανήκαν στον δεξιό πολιτικό χώρο.
 
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος «Βusiness Ιnsider», οι προκαταλήψεις σχετικά με τα πρότυπα ομορφιάς και το φύλο που χρησιμοποιούνται συχνά στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI), μπορούν να ενισχύσουν τα στερεότυπα και να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, επηρεάζοντας, για παράδειγμα, τις προσλήψεις στον χώρο εργασίας.
 
«Οι φωτογραφίες προσώπων είναι συνήθως διαθέσιμες σε πιθανούς εργοδότες και όσοι έχουν λόγο σε αποφάσεις πρόσληψης, δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν διακρίσεις βάσει ιδεολογίας», τόνισαν οι ερευνητές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.