Σελίδες

5 Απριλίου 2023

Christine Lagarde: «Το ψηφιακό νόμισμα ποτέ δεν θα είναι ανώνυμο στο βαθμό που συμβαίνει αυτό με τα μετρητά»

Το Ψηφιακό Ευρώ πρόκειται να έχει εγγενείς περιορισμούς, καθώς η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας λέει ότι δεν θα διαφυλάττει ποτέ το απόρρητο όσο και όπως συμβαίνει αυτό με τα μετρητά.
 
 
Από την Didi Rankovic
 
Ο οικονομικός τομέας της ΕΕ και οι ασκούντες τη σχετική πολιτική συσπειρώνονται για να πιέσουν για την εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ – ενός είδος ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC – Central Bank Digital Currency).
 
Οι τράπεζες φαίνεται να συμφωνούν και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ECB – European Central Bank) σίγουρα είναι μέσα, αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις της προέδρου της, Christine Lagarde, η οποία πρόσφατα, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ένα ψηφιακό νόμισμα “ποτέ δεν θα είναι ανώνυμο στο βαθμό που συμβαίνει αυτό με τα μετρητά”.
 
Έχουμε ήδη χάσει το τρένο της αυτονομίας της Ευρώπης σε πολλές περιοχές – αλλά η επικεφαλής της ECB πιστεύει ότι αναφορικά τουλάχιστον με τα μέρη όπου γίνονται πληρωμές, αυτή η αυτονομία μπορεί ακόμη να διατηρηθεί και, σύμφωνα με αυτή, αυτό θα μπορούσε να συμβεί χάρη στο ψηφιακό ευρώ.
 
Η Lagarde ανέφερε σε ένα πάνελ της εκδήλωσης Τράπεζα για Διεθνείς Διακανονισμούς (Bank for International Settlements – BIS) ότι οι κάρτες και οι εφαρμογές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις μέρες στην Ευρώπη “δεν είναι απαραίτητα Ευρωπαϊκές” – και για να “πουλήσει” το ψηφιακό ευρώ, επαίνεσε το ενδεχόμενο κεντρικό ψηφιακό νόμισμα του μέλλοντος ως, όχι μόνο “ασφαλές και φθηνό”, αλλά επίσης “κυρίαρχο” (με την έννοια της ανεξαρτησίας από παράγοντες εκτός Ευρώπης).
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα CBDCs είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα, αναμένετε περισσότερες αναφορές του τελευταίου επιχειρήματος κι από άλλους αξιωματούχους για να τα “πουλήσουν”, καθώς η ΕΕ προετοιμάζει το έδαφος για την κυκλοφορία του ψηφιακού της χρήματος.
 
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF – European Banking Federation), ένας συνεταιρισμός συναλλαγών, έχει δημοσιεύσει μια μελέτη που παρουσιάζει το “όραμα” για το ψηφιακό ευρώ. H EBF βλέπει ένα μελλοντικό “οικοσύστημα” που θα αποικίζεται από ένα ψηφιακό ευρώ στην αγορά λιανικής, ένα CBDC στην αγορά χονδρικής και συμβατικά χρήματα που θα εκδίδονται από τράπεζες, και θεωρεί ότι αυτό θα είναι προς όφελος των πελατών και ότι θα τους δώσει κίνητρο για καινοτομία.
 
Κι εδώ, επίσης, υπάρχουν υπονοούμενα “χτισίματος και πάλι μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης Ευρώπης” – συγκεκριμένα, μια δήλωση που έγινε από τον οργανισμό αναφέρει πως αυτό το σενάριο θα εξασφάλιζε ότι η Ευρώπη “παραμένει στο προσκήνιο των ψηφιακών πληρωμών και της ψηφιακής οικονομίας”.
 
Αυτό που χαρακτηρίζεται ως ψηφιακό ευρώ λιανικής αγοράς είναι το επίκεντρο της μελέτης, και εδώ, η EBF συστήνει την ανάπτυξή του με “ισχυρή” ανάμιξη των αγορών και με “μια πλήρη και διάφανη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα”.
 
Ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα καθορίσει τόσο την επιτυχία του όσο και τον περιορισμό των ρίσκων, αναφέρει η ομάδα. Μπαίνοντας σε εγγυήσεις για οικονομική σταθερότητα και χρηματοδότηση τραπεζών, η μελέτη διακηρύσσει ότι “το επίπεδο ιδιοκτησίας του ψηφιακού ευρώ θα πρέπει να περιορίζεται προσεκτικά από σχεδιασμού του σε ένα τέτοιο σημείο που θα αποτρέπει τους κινδύνους οικονομικής αποσταθεροποίησης”.
 
Η EBF θα επιθυμούσε να δει να ασκείται έλεγχος πάνω σε αυτά που οι Ευρωπαίοι επιτρέπεται να κάνουν με τα ψηφιακά τους πορτοφόλια και ομιλεί υπέρ “ενός χαμηλού σταθερού πλαφόν στην ιδιοκτησία των ατόμων (…) σχεδιασμένου με τρόπο που θα αντανακλούσε τις μέσες καθημερινές ανάγκες δαπανών ενός Ευρωπαίου πολίτη”.
 
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει “ένα όριο στο κάθε ποσό συναλλαγής”, ανέφερε ο εν λόγω συνεταιρισμός συναλλαγών. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.