Σελίδες

29 Ιανουαρίου 2022

Ο «κακός» δημόσιος τομέας και ο «καλός» ιδιωτικός, στην κακοκαιρία

Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 
 
Αναρίθμητες φορές στο παρελθόν υποστήριξα το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απαγορεύεται δια ροπάλου να ανατίθενται στον ιδιωτικό τομέα και να αντιμετωπίζονται με γνώμονα το μέγιστο δυνατό κέρδος.
 
Στην Ελλάδα, και σε αντίθεση με την υφήλιο όπου, μετά την υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης, αλλά και του ακραίας μορφής φιλελευθερισμού, ο δημόσιος τομέας αναγνωρίζεται ως απολύτως αναγκαίο συμπλήρωμα του ιδιωτικού, εδώ σε εμάς επικρατεί η ξέφρενη ιδεολογική αμάθεια η οποία, ολοένα και συχνότερα, όπως είναι αναπόφευκτο, καταλήγει σε καταστροφές. 
 
Να ελπίσουμε ότι ίσως, μετά τις εγκληματικές συνέπειεςενός ανοχύρωτου κράτους, που πρόβαλε γυμνό η κακοκαιρία, επιβάλλεται να εγκαταλείψουμετα αβάσιμα επιχειρήματα, περί “μεγάλου”, “κακού” ή και “αναποτελεσματικού” κράτους, και όσο είναι ακόμη καιρός να προσπαθήσουμε να εμπεδώσουμε έγκυρες γνώσεις, για το που, πως και πότε επιτρέπονται οι ιδιωτικοποιήσεις/αναθέσεις σε ιδιώτες κλπ; 
 
Αυτή η έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων, πολλών από τους αρμόδιους, που καταλήγει σε ελαφρά τη συνείδηση ιδιωτικοποιήσεις/αναθέσεις εθνικών οδών, ηλεκτρικής και άλληςενέργειας, αεροδρομίων, λιμανιών κλπ., κλπ., ήδη και τόσο σύντομα έχει καταλήξει σε τραγικά αποτελέσματα. Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μας, που τόσο παρανοϊκά εμφανίζεται ως δήθεν επένδυση, υπόκειται σε απαράβατους κανόνες, που όταν αυτοί δεν τηρούνται, αργά ή γρήγορα καταλήγει σε ανεξέλεγκτες τραγωδίες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.