Σελίδες

12 Ιανουαρίου 2022

Ό,τι σπέρνεις θερίζεις! (Διδακτική ιστορία με σχόλιο του Αντώνη Αντωνά)

(Το διάβασα στο ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ Α. Αντωνάς.)
 
Μια μέρα, μια γυναίκα είδε έναν ζητιάνο να κάθεται σε ένα πεζοδρόμιο.
Τον πλησίασε και καθώς ο καημένος έχει ήδη συνηθίσει να ταπεινώνεται από όλους, την αγνόησε.
Ένας αστυνομικός, παρατηρώντας τη σκηνή, πλησίασε:
- Σας ενοχλεί;
Αυτή απάντησε:
- Όχι! Μόνο που χρειάζεται να τον πάω σε αυτό το εστιατόριο, γιατί βλέπω ότι πεινάει και είναι ακόμη χωρίς δύναμη να σηκωθεί. Εσείς, ως αστυνομία, θα με βοηθήσετε να τον πάω στο εστιατόριο;
 
Γρήγορα, ο αστυνομικός βοήθησε τον φτωχό που δεν πίστευε στα μάτια του. 
Φτάνοντας στο εστιατόριο, ο σερβιτόρος, που πήγε να τους βοηθήσει, είπε αμέσως: 
- Με συγχωρείτε κυρία, αλλά δεν μπορεί να μείνει εδώ. Θα τρομάξει τους πελάτες!!! 
 
Η γυναίκα ενοχλημένη σήκωσε τα μάτια της και είπε: 
- Νομίζω ξέρετε την τεράστια εταιρεία εκεί απέναντι... Τρεις φορές την εβδομάδα, οι διευθυντές τους έρχονται εδώ με πελάτες για να έχουν συναντήσεις σε αυτό το εστιατόριο! Και ξέρω πόσα χρήματα σας αφήνουν εδώ, και ότι ουσιαστικά αυτά τα χρήματα κρατάνε ανοιχτό το εστιατόριο... Και το ξέρω, γιατί, είμαι το αφεντικό αυτής της εταιρείας. Μπορώ λοιπόν να μείνω εδώ και να φάω με τον φίλο μου, ναι ή όχι; 
 
Ο σερβιτόρος έγνεψε θετικά και ο αστυνομικός που παρακολούθησε τη σκηνή έμεινε έκπληκτος ενώ ο φτωχός, πολύ συγκινημένος εκείνη τη στιγμή, άρχιζε να δακρύζει... 
 
Όταν ο σερβιτόρος υποχώρησε, ο ζητιάνος ρώτησε: 
- Ευχαριστώ κυρία, αλλά δεν καταλαβαίνω αυτήν την χειρονομία καλοσύνης. 
Πήρε τα χέρια του και είπε: 
- Δεν με θυμάσαι, Ζαν; 
- Το πρόσωπό σου κάτι μου λέει πράγματι - απάντησε - αλλά δεν θυμάμαι από πού. 
 
Εκείνη, με δάκρυα στα μάτια, του είπε: 
- Υπήρχε μια εποχή που δεν πήγαιναν τα πράγματα καλά για μένα... Κάποτε έφτασα σε αυτήν την πόλη ... χωρίς χρήματα στην τσέπη μου ... πείναγα πολύ... και ήμουν πολύ απογοητευμένη... Κάθισα σε αυτό το μέρος επειδή περίμενα μια συνέντευξη για πρόσληψη σε αυτήν την απέναντι εταιρεία, που σήμερα είναι δική μου... Ξαφνικά, με πλησίασε, ένας άντρας, με ένα γενναιόδωρο βλέμμα. Θυμάσαι τώρα Ζαν; 
Με κλάματα, είπε ναι. 
 
- Εκείνη την ημέρα, εσύ δούλευες εδώ και εγώ απόλαυσα το καλύτερο γεύμα της ζωής μου!... Ήμουν εδώ για το δωρεάν φαγητό του εστιατορίου... Και ενώ πεινούσα πολύ, κάθε λεπτό σε κοίταζα, και φοβόμουν μην ενοχλήσω... Όμως όταν έβγαλες τα χρήματα από την τσέπη σου και τα έβαλες στο κουτί των δωρεών, έμεινα άναυδη. Και ήξερα μέσα μου ότι κάποια μέρα θα σου έδινα πίσω την καλοσύνη σου. Έφαγα και πήγα με περισσότερη δύναμη στη συνέντευξή μου. Με προσέλαβαν άμεσα και ειδικεύτηκα πολύ σύντομα. Έβγαλα πολλά χρήματα και μετά κατέληξα να αγοράσω πίσω κάποιες μετοχές της εταιρείας και εν τέλει να γίνω το αφεντικό! Έκανα την εταιρεία αυτό που είναι σήμερα. 
 
Σε έψαξα παντού, όμως δεν κατάφερα ποτέ να σε βρω ... Μέχρι σήμερα τουλάχιστον..! Και τώρα σε βλέπω σε αυτή την κατάσταση... Λοιπόν, από σήμερα, δεν θα κοιμάσαι πια στους δρόμους! Απόψε έρχεσαι στο σπίτι μου και αύριο αγοράζουμε μερικά καινούργια ρούχα και θα δουλεύεις μαζί μου! Στη συνέχεια, θα βρούμε και σπίτι για να μένεις. 
 
Αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους, κλαίγοντας... 
Ο αστυνομικός, ο σερβιτόρος και άλλοι παρευρισκόμενοι έμειναν έκπληκτοι για αυτό που μόλις είχαν δει!!! 
 
Έτσι είναι η ζωή... 
Σήμερα, είμαι εγώ που έχω ανάγκη... 
Αύριο, μπορεί να είσαι εσύ! 
Κάνε πάντα το καλό... 
Και ίσως μια μέρα ο Θεός να το γυρίσει πίσω σε σένα! 
 
 
Πρόσθετο σχόλιο από Αντώνη Αντωνά. 
 
Aδελφοί Έλληνες, αυτή η καταχώρηση δεν είναι μόνο συγκινητική, αλλά και διδακτική ειδικά για εμάς τους Έλληνες, που ανάμεσα στον υλισμό και ευμάρεια μας (όσοι τυχόν λίγοι σήμερα τυχόν έχουν το προνόμιο να τα απολαμβάνουν), ξεχάσαμε τους αδελφούς ΕΛΛΗΝΕΣ άπορους, (Κανένα Ελληνικό "μεγάλο" ΜΜΕ, πλην κάποιων έγκυρων πατριωτικών ιστοσελίδων προς τιμή τους, δεν αποτολμά να προβάλει το δράμα αυτό, που βιώνουν οι φτωχοί μας αδελφοί) άστεγους, παιδιά που λιποθυμάνε από πείνα, γέροντες και όχι μόνο που κοιμούνται στα παγκάκια, οικογένειες, που τρώνε μια φορά την μέρα, όσπρια ή ότι τους προσφέρουν φιλάνθρωποι γείτονες τους...και αν...  
 
ΑΔΕΛΦΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ… 
ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΡΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΛΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ... 
 
ΣΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΩ: ΠΑΙΔΙΑ, ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΣΤΕΓΟΥΣ, ΦΤΩΧΟΎΣ…. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ MEA CULPA…ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ…. NAI ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ ΟΛΟΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ ΠΥΡΡΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ… ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΨΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ (ΑΤΑΞΙΑ) ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΜΑΣ...ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ ... 
 
ΤΙΜΑ ΤΟ ΓΗΡΑΣ, ΟΥ ΓΑΡ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ/ ΓΗΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΝΙΑ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΔΥΣΘΕΡΑΠΕΥΤΑ./ ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΝΙΑ ΟΡΜΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ…. 
 
ΕΝΑΠΟΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΡΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ… ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ…. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ…. ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ… ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ…. ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ….. 
 
Καταθέτω ένα παραφρασμένο γνωμικό του Μεγάλου Παπαδιαμάντη, που ήταν αρωγός και συμπαραστάτης των φτωχών ΕΛΛΗΝΩΝ…. Και ο καθένας ας πράξει κατά συνείδηση… ΟΛΟΙ ΜΑΣ! 
 
Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν, (την αδιαφορία των πάντων, πολιτικών, ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας). Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου, που λησμονεί, 500000 Ελληνόπουλα που πεινάνε, γέροντες που ψάχνουν τα σκουπίδια για να βρούν σάπιο φαγητό, οικογένειες που τρώνε μια φορά την μέρα .. και αν…., άπορους και άστεγους Έλληνες που κοιμούνται στα παγκάκια … 
 
Όσοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ από εμάς ακόμη έχουν κόκκο σινάπεως ανθρωπισμού αξίζει να μελετήσουν τα πιο κάτω ενδεικτικά.... 
 
ΙΔΕΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ. 
 

 
 
 
Φτωχά και απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό βρίσκεται αντιμέτωπο το 31,5% των ανήλικων Ελληνόπουλων (κάτω των 18 ετών), έναντι ποσοστού 24,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. 
 
Πάνω από την Ελλάδα σε φτώχεια βρίσκονται μόνο η Ρουμανία (41,5%) και η Βουλγαρία (36,2%)! Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ κατέγραψαν η Σλοβενία (12,1%), η Τσεχία (12,9%), η Δανία (13,5%) και η Φινλανδία (14,5%). 
 
Ουσιαστικά ένα στα τρία ανήλικα Ελληνόπουλα είναι χωρίς ευκαιρίες στη ζωή του, μια κατάσταση που διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία των Μνημονίων. 
 
Επίσης 76% του ελληνικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών ζει σε νοικοκυριά χωρίς σταθερή εργασία και με εξαρτώμενα παιδιά! 
 
Επίσης, το 50,5% των παιδιών με γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας, έναντι 7,7% των παιδιών με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. 
 
Σύμφωνα με την Eurostat, με τον κίνδυνο της φτώχειας απειλείται στην ΕΕ το 45% των μονογονεακών νοικοκυριών, το 35% των νοικοκυριών με τρία ή περισσότερα παιδιά! 
 
Συνολικά 500.000 Ελληνόπουλα να ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας που σημαίνει ότι δεν χορταίνουν το φαγητό που τρώνε, δεν θερμαίνονται τον χειμώνα όπως πρέπει, δεν ντύνονται όπως πρέπει, δεν έχουν φάρμακα όταν αρρωσταίνουν, ούτε παροχές υγείας, δεν έχουν την παιδική ηλικία που πρέπει. 
 
Στο σύνολο των παιδιών της χώρας το 25% είναι φτωχά παιδιά, μια γενιά που μοιάζει σε πολλά με την πρώτη μετακατοχική γενιά των Ελληνόπουλων. 
 
Η οικονομική κρίση εκτός από την ανεργία, τη φτώχεια και τη διεύρυνση των ανισοτήτων συνοδεύεται από μειωμένες παροχές υγείας, μειώμενη σίτιση, χαμηλή ποιότητα διατροφής και αυξημένη παιδική νοσηρότητα και θνητότητα, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν πριν λίγο στην δημοσιότητα. Και όλα αυτά σε πληθυσμό “καθαρών” Ελλήνων λιγότερο από 10 εκατ. ψυχές. 
 
Παράλληλα, 300.000 παιδιά στερούνται τα βασικά αγαθά στην καθημερινότητα τους, με το 9,2% των παιδιών, να μένουν σε σπίτια που όλοι είναι άνεργοι! 
 
«Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς Ελληνοπαίδων σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεκαετίες αργότερα, όταν πια αυτά τα παιδιά γίνουν ενήλικες» είχε επισημάνει ο παιδίατρος-σύμβουλος γαλουχίας Στέλιος Παπαβέντσης σε ανακοίνωσή του με θέμα «Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή». 
 
Kαι μέσα σε όλα, η πνευματική διαταραχή των παιδιών: Στην Ελλάδα το ποσοστό που καταγράφεται με στοιχεία του 2019, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι τεράστιο: 
Το 18% παιδιών και εφήβων 10-19 ετών αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 17,4% των αγοριών και το 18,7% των κοριτσιών. Φαντασθείτε τι κατάσταση επικρατεί σήμερα… 
 
Μια χώρα πτωχευμένη και χωρίς μέλλον, σε δημογραφική και οικονομική κρίση μόνιμα! 
Το ερώτημα είναι ποιος ευθύνεται για την εθνική τραγωδία; Και γι’αυτό το εθνικό έγκλημα ποιος θα πληρώσει; 
 
 
Με συγκίνηση, 
Αντώνης Αντωνάς – Συγγραφέας.

1 σχόλιο:

  1. Ο φίλος Θάνος με ευλαβική επιμέλεια, φροντίζει για την εξαιρετική εμφάνιση των επιλεγμένων άρθρων, που προς τιμή του καταχωρεί, για τους απόρους αδελφούς, για τον Ελληνισμό. την Ελληνική Κύπρο, την Ορθοδοξία. Εύγε. ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.