Σελίδες

13 Αυγούστου 2021

Οι τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι 336...

12 Αυγούστου 2021
 
Γράφει ο Νίκος Ερρίκου Ιωάννου
 
Η Ιστορία δεν καταγράφει και δεν αποδίδει πάντα ακριβοδίκαια τον έπαινο ή το ανάθεμα.
 
Συχνά, παρατηρείται το παράδοξο να διαιωνίζεται η μνήμη ονομάτων σχετιζομένων με προδοσία, ντροπή ή απαξία και να παραμένουν άγνωστοι ήρωες, ιδεολόγοι, ανθρωπιστές και ευεργέτες. 
 
Κλασσικό παράδειγμα, ο πασίγνωστος Εφιάλτης, με το όνομα του οποίου βέβαια, κανείς δεν θα βαπτίσει το παιδί του. Αντίθετα «οι τριακόσιοι» παραμένουν ανώνυμοι, υπό την τιμητική σφραγίδα της αιωνιότητος «του Λεωνίδα». 
 
Η Αμμόχωστος προέκταση της Σαλαμίνος της Κύπρου, ιδρύθη από τον Ευαγόρα και στους αιώνες που πέρασαν εταυτίσθη με ηρωικές και τραγικές μορφές όπως του Ονήσιλου, του Βραγαδίνου, του Πετράκη Γιάλλουρου, του Γρηγόρη Αυξεντίου. 
 
Αυτές τις μέρες, που στοιχειώνει την ψυχή μας η ανάμνηση της απρόκλητης και άνανδρης κατάληψής της από τον εισβολέα, επέλεξαν να εκδηλωθούν! 
 
Τα ονόματά τους είναι περιττά, γιατί έτσι κι αλλιώς έχουμε φορτώσει τους πολύτιμους υποδοχείς των εγκεφαλικών μας κυττάρων με αρκετές άχρηστες και βλαπτικές πληροφορίες. 
 
Και όμως, οι 336 που νομιμοποιούν ενσυνείδητα την κατοχή με την αίτησή τους στα ανδρείκελα της κατοχικής Τουρκίας, εξασφάλισαν την δημοσιότητα σε πρώτη φάση με την περήφανη ανακοίνωση του τοποτηρητή του νεοσουλτάνου. Μετά βεβαιότητος δε, τους περιμένει περίοπτη θέση στο πάνθεον των ηρώων της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα είναι οι «336 των Βαρωσίων», αιχμή του δόρατος για ανακατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Η Αμμόχωστος αφορά εμάς τους άπιστους!! 
 
Στην πρώτη τους επίσκεψη, στις υπό επιτήρησιν περιουσίες που περιμένουν να ανακτήσουν, ανυπερθέτως, θα περάσουν και από το πάλαι ποτέ Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ώστε να σιγουρευτούν ότι η «βέβηλη» επιγραφή που θύμιζε την ταυτότητα της Πόλης έχει εξαφανιστεί δια παντός...  
 
Έτσι, για να μην δηλητηριάζεται το πνεύμα της επανένωσης υπό την υψηλή προστασία του ειρηνευτικού στρατού της Τουρκίας. 
 
Οψόμεθα την ημέρα της κρίσεως και ας όψονται! 
 
Με εκτίμηση 
Νίκος Ερρίκου Ιωάννου
 
(ευχαριστούμε τον αγαπητό φίλο συγγραφέα Αντώνη Αντωνά για την αποστολή του άρθρου)
 
Να προσθέσουμε και την επίσης σχετική ανάρτησή μας προ ημερών με το άρθρο της κ. Αρσινόης Κωνσταντίας με τίτλο ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ» ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.

3 σχόλια:

  1. Στη Κύπρο έχουμε μια λαϊκή θυμοσοφική παροιμία που λέει...Όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει ...
    Στο δια ταύτα, γιατί αναφέρω αυτή την παροιμία.... Ενδεχομένως να την αναφέρουν κάποιοι, που δεν γνωρίζουν τον πατριωτισμό του αγαπητού Dr Νίκου Ιωάννου καί όλης της οικογένειας του και να πούν ότι ... οι Ιωάννου δεν βίωσαν την εισβολή και τον όλεθρο, για αυτό μιλούν σήμερα. Επειδή λόγω πατριωτικής ταπεινότητας ο Νίκος δεν το αναφέρει, το δηλώνω, εγώ... Η οικογένεια Ιωάννου είναι πρόσφυγες, από την κατεχόμενη ηρωϊκή Κερύνεια, που δέχτηκε πρώτη μεγάλο πλήγμα λόγω της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και μέλη της οικογένειας του όπως και οι πλείστοι των Κερυνειωτών, τότε και αιχμαλωτισθήκαν και ταλαιπωρήθηκαν και εκδιώχθηκαν με τα ρούχα που φορούσαν.... Οι πατρογονικές τους εστίες και κτήματα είναι στα κατεχόμενα, αλλά προς τιμή τους, είναι ορκισμένοι να μην επιστρέψουν ποτέ υπό βάρβαρη τουρκική κατοχή και διοίκηση.....ΠΟΤΕ!
    ΕΥΓΕ ΝΙΚΟ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο σημείο αυτό να πω πέραν τον ευχαριστιών μας για το εξαιρετικο άρθρο του κ Ιωάννου, ότι υπάρχει μια ακόμα συσχετιση που θα μπορουσε καλιστα να γίνει πανω στους 336 προδότες που άμεσα αναγνωρίζουν την κατοχή του Αττίλα και δέχονται την κατοχικη ψευτοκυβέρνηση μόνο και μόνο για να επιστρέψουν στις περιουσίες τους... Είναι το ηρωικό 336 ΤΕ του Δημήτρη Αλευρομάγειρου που υπερασπίστηκε το 1974 την Λευκωσία απέναντι σε υπεράριθμους Τούρκους εισβολείς...
    Δυστυχως ειναι χαρακτηριστικό των Ελληνων απο αρχαιοτάτων χρόνων η ταυτόχρονη ύπαρξη προδοτών και ηρώων σε όλες τις ιστορικές μας περιόδους....
    Το τραγικο της σύγχρονης εποχής μας είναι ότι οι προδότες ενίοτε γίνονται βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, πρωθυπουργοί και ακόμα και πρόεδροι της Δημοκρατίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θάνο μου συμβολικό το μήνυμα σου, για πολλούς αποδέκτες.

    Προσθέτω.....με λύπη και θυμό, αλλά με δύναμη εύχομαι ολόψυχα και κουράγιο και ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
    ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ..... Η ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ.
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ....ΑΠΟ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΝΕ ΝΟΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΜΑΣ ΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ..... ΑΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ... Ο ΦΙΛΤΑΤΟΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΛΑΛΗΣΕ ... "ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΥΡΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ" ... ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΗΡΩΙΚΑ ΟΛΟΙ .....ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ, ΕΡΗΜΟΙ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ .... ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ....

    ΙΔΕΤΕ GOOGLE.
    ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.

    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΤΤΙΛΑΣ 2 ΟΤΑΝ Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ, 14η - 15η Αυγούστου.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ "ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ" ΓΙΑ ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Β. ΚΥΠΡΟ, ΤΟ ΤΚ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΥΟ ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΥ ΤΑΤΑΡΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.... ΓΙΑ ΔΕ ΤΟΥΣ 336 ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.....
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.