Δεν χρειάζεται να σας πει κανείς ότι τα βιβλία έχουν μεγάλη αξία. Αυτό είναι δεδομένο και ευρέως γνωστό. Όταν όμως πρόκειται για πρώτες εκδόσεις ή υπογεγραμμένα αντίγραφα τότε μιλάμε για κάτι η αξία του οποίου δύσκολα εκτιμάται. Σε μια δημοπρασία, λοιπόν, υπάρχουν έντυπα έργα που έχουν πουληθεί για εκατομμύρια απλά και μόνο της ιστορικής και πολιτιστικής τους σημασίας. Αλλά ποιο είναι το πιο σπάνιο και ακριβότερο βιβλίο όλων των εποχών που έχει πουληθεί ποτέ;
Αυτό είναι το πιο σπάνιο και ακριβό βιβλίο στον κόσμο
Από τότε που εφευρέθηκε το πρώτο τυπογραφείο, τα βιβλία έχουν μεγάλη σημασία από μόνα τους, αλλά καθώς ωριμάζουν με τον χρόνο, γίνονται ακόμη πιο πολύτιμα. Όσον αφορά τα βιβλία που είναι χειρόγραφα, λοιπόν θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι είναι σχεδόν ανεκτίμητα.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον καθορισμό της χρηματικής και προσωπικής αξίας όταν πρόκειται για ένα βιβλίο. Από την αρχή της ανθρωπότητας, ακόμα, τα ανθρώπινα όντα μετέδιδαν ιστορίες ο ένας στον άλλο με τη μορφή των προφορικών ιστοριών, στη συνέχεια μέσω ζωγραφιών σε σπήλαια και άλλων απεικονιστικών έργων τέχνης, όπως αυτά που φαίνονται στην κεραμική κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους και, τελικά, μέσω των γραπτών. Αυτές οι λέξεις άλλες φορέάλλαξαν ζωές, άλλες τις αντιλήψεις και τις διαδικασίες σκέψης του καθενός, ενώ σίγουρα άφησαν το δικό τους σημάδι στην ιστορία. Όπως συνέβη και με το πιο σπάνιο και ακριβό βιβλίο που έχει πουληθεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αυτό, λοιπόν, δεν είναι άλλο από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου, η οποία εκτυπώθηκε από τον Γουτεμβέρβιο το 1455, και είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που εκτυπώθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με περίπου 180 αντίτυπα τυπωμένα συνολικά, τα περισσότερα από αυτά ήταν σε χαρτί, ενώ μερικά ήταν ακόμη τυπωμένα σε επεξεργασμένο δέρμα μοσχαριού.
Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ έχουν συνολικά 10 αντίγραφα, ενώ η Γερμανία 14, σύμφωνα με την Door County Pulse. Έχοντας τεράστια αξία, τόσο ιστορική όσο και πολιτισμική, μια σελίδα από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου πωλήθηκε για 74.000 δολάρια, ενώ ένας τόμος πουλήθηκε το 1987 σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 5,4 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,5 εκατομμύρια δολάρια σήμερα), ένα παγκόσμιο ρεκόρ εκείνη την εποχή για το υψηλότερο ποσό που δόθηκε ποτέ για ένα και μόνο βιβλίο.
Η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες πούλησε τη Βίβλο σε έναν από τους μεγαλύτερους πωλητές βιβλίων της Ιαπωνίας για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την εκπαίδευση περισσότερων κληρικών. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ένα ολόκληρο αντίγραφο εκτιμάται ότι σήμερα ανέρχεται συνολικά σε 35 εκατομμύρια δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.