3 Οκτωβρίου 2019

Αρθρα του Ν. Λυγερού για την ΑΟΖ και την ενεργειακή Ελλάδα.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Ιστορική απόφαση της Βουλής για τις συμβάσεις εντός ελληνικής ΑΟΖ 

Με την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για τις συμβάσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, η Ελλάδα αποκτά ισχυρή ενεργειακή σκακιέρα. Αυτή η απόφαση έρχεται να ενισχύσει το αποτέλεσμα που είχαμε για το θαλάσσιο οικόπεδο 2. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις, η ψηφοφορία έγινε με ονομαστικό τρόπο, πράγμα που μας επιτρέπει να δούμε επί του πρακτέου ποια είναι η θέση των βουλευτών και όχι μόνο των κομμάτων. Έτσι φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι έδωσαν μάχη για την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ μας. Μάλιστα επειδή οι ψηφοφορίες έγιναν ξεχωριστά για κάθε θαλάσσια περιοχή μπορούμε να εξετάσουμε αναλυτικά το αποτέλεσμα επί του συνόλου. 

Ας αρχίσουμε από τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Υπερψήφισαν 172 βουλευτές, καταψήφισαν 36 βουλευτές και ήταν παρόντες 74.

Για το θαλάσσιο οικόπεδο 10, υπερψήφισαν 180 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ενισχυμένη πλειοψηφία, καταψήφισαν 27 βουλευτές και ήταν παρόντες 75.
Για τη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο, υπερψήφισαν 181 βουλευτές, καταψήφισαν 27 βουλευτές και ήταν παρόντες 74.


Όλες αυτές οι ψηφοφορίες έγιναν με 282 βουλευτές εντός της Βουλής των Ελλήνων. Αυτές οι ψηφοφορίες με τόση μεγάλη πλειοψηφία αποτελούν μια τεράστια επιτυχία για το εγχείρημα της ελληνικής ΑΟΖ, αφού οι 4 θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται εντός κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι κυριαρχίας. Επίσης το γεγονός ότι πολλά κόμματα είχαν θετική προσέγγιση είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον. Διότι ακόμα και η τεχνητή ουδετερότητα προσμετριέται θετικά. 

Επίσης αν βγάλουμε από την ψηφοφορία τις ψήφους κομμάτων που ψηφίζουν πάντα αρνητικά ή ψηφίζουν αρνητικά για λόγους καθαρά κομματικούς τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία. Το γενικό αποτέλεσμα αποτελεί μέρος της ιστορίας του Ελληνισμού πλέον και αυτό σημαίνει και μια πρακτική δικαίωση όλων όσων πίστευαν και πιστεύουν, πάλεψαν και παλεύουν για την ελληνική ΑΟΖ. Δείχνει επίσης ότι οι Έλληνες βουλευτές είναι πια πιο καλά ενημερωμένοι για ένα θέμα που ήταν επί της ουσίας άγνωστο πριν από μερικά χρόνια ακόμα. 

Αυτές οι ψηφοφορίες δείχνουν ονομαστικά ποιοι βουλευτές είναι πραγματικά υπέρ της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ πέρα από κομματικές εμπλοκές, αφού για άλλη μια φορά άλλη κυβέρνηση και άλλο κόμμα προώθησε τις υπογραφές των συμβάσεων και άλλη κυβέρνηση και άλλα κόμματα την κυρώνουν. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε με αντικειμενικά κριτήρια ποια είναι η γνώμη του καθενός για το καθένα από τα 4 θαλάσσια τεμάχια. 

Με άλλα λόγια στις διαφορές μεταξύ των ψηφοφοριών βλέπουμε και τις μικροκομματικές αντιλήψεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη εικόνα δηλαδή την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία θωρακίζει όχι μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και την ίδια την Ελλάδα. Διότι όλες αυτές οι συμβάσεις με τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την Repsol, με την Total και με την Exxon Mobil είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους την Ισπανία, την Ιταλία τη Γαλλία και την Αμερική, διότι τώρα έχουν όλοι μαζί μας ισχυρά ενεργειακά συμφέροντα και μάλιστα σε νατοϊκό αλλά και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό η απόφαση της Βουλής είναι στρατηγική.

πηγή 

Στρατηγική Ιστορία του Ελληνισμού 

Η στρατηγική ιστορία του Ελληνισμού γράφεται με εθνικές αποφάσεις και η κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων των τεσσάρων συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ ανήκει σε αυτές τις αποφάσεις. Έτσι όλοι οι βουλευτές που υπερψήφισαν αυτήν την κύρωση θα μπορούν να λένε στο μέλλον ότι ήταν εκεί την κατάλληλη στιγμή και ότι πήραν την κατάλληλη απόφαση για την στρατηγική ιστορία του Ελληνισμού. Διότι η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό θέμα αλλά ένα στρατηγικό. 

Η ΑΟΖ έχει μια στρατηγική εμβέλεια επειδή είναι ικανή να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες λόγω της ενέργειας. Είναι η στρατηγική και η ενέργεια που αποτελούν το σταθερό υπόβαθρο της πολιτικής και της οικονομίας. Δίχως στρατηγική και ενέργεια, οι δύο τελευταίες είναι εξαρτημένες και δεν μπορούν τίποτα για την εξέλιξη του κόσμου. Στην Ελλάδα είναι σπάνιο αυτά τα τελευταία χρόνια να έχουμε στρατηγικές αποφάσεις που έχουν ιστορική σημασία και γι' αυτό πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να αναδεικνύουμε τέτοια γεγονότα που θα αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον του Ελληνισμού. Είναι πολλοί ακόμα που έχουν την εντύπωση ότι μόνο η κρίση έχει κάποια σημασία αλλά όσοι είναι συνειδητοποιημένοι αντιλαμβάνονται ότι τώρα αρχίζει μια νέα σελίδα στην ιστορία μας και πρέπει να χαιρόμαστε για αυτήν την ανέλιξη μετά από τόσα χρόνια. 

Το εργαλείο της ελληνικής ΑΟΖ αλλάζει τους συσχετισμούς και ενισχύει τις συμμαχίες. Λειτουργεί ως ένα καταλυτικό πλαίσιο και η αξιοποίησή της μέσω των υδρογονανθράκων είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Με τα νέα δεδομένα που προκαλεί δεν θα έχουμε μόνο ανάπτυξη όπως λένε πολλοί που βλέπουν μερικά στοιχεία αλλά κυριολεκτικά ανάκαμψη, πράγμα το οποίο είναι θεμελιακά διαφορετικό. Έτσι αυτήν την περίοδο με αυτές τις αποφάσεις δημιουργούμε μνήμη μέλλοντος. Αυτό είναι που θα θυμούνται οι επόμενοι. Δεν θα βλέπουν πια τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε ούτε τις ιδεολογικές αντιφάσεις. Θα έχουν ως κτήμα τους την ίδια την ελληνική ΑΟΖ. Διότι μετά από αυτές τις συμβάσεις που κηρύξαμε τώρα, θα υπάρξει και ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για να συνεχιστεί αυτό το έργο του Ελληνισμού που θωρακίζει την Ελλάδα. Διότι είμαστε στην αρχή της αξιοποίησης της ενεργειακής σκακιέρας. Και αυτό δεν έχει μόνο σημασία για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα κοιτάσματα που αναζητούν οι κοινοπραξίες για το φυσικό αέριο έχουν μεγέθη από γιγαντιαία έως υπεργιγαντιαία. Δεν πρόκειται λοιπόν για λεπτομέρειες και για τυπικές υποθέσεις αλλά για την ουσία της ελληνικής πολιτικής ζωής. Με αυτήν την έννοια πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε κάθε βουλευτή που υπερψήφισε αυτήν την κύρωση, διότι αν υπάρχει αυτή η νέα σελίδα στην στρατηγική ιστορία της Ελλάδας είναι χάρη σε αυτούς. Πήραν μια πολιτική απόφαση που έχει στρατηγική εμβέλεια και είναι χάρη σε αυτούς που αναβαθμίζεται η γεωπολιτική της Ελλάδας. Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας αλλά αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες είναι γνήσιο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού και τίποτα λιγότερο. 

πηγή 

Νέα ενεργειακή Ελλάδα

Πολλοί είναι αυτοί που ξεχνούν πόσο εξαρτημένοι είμαστε στον ενεργειακό τομέα. Πολλοί δεν ξέρουν ότι η Ελλάδα ξοδεύει ακόμα και δισεκατομμύρια για την τροφοδοσία της σε υδρογονάνθρακες, δηλαδή σε ναυτιλιακό πετρέλαιο και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Όλες αυτές οι εισαγωγές έχουν τεράστιο κόστος οικονομικό για την πατρίδα μας. Έτσι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο τεράστια θα είναι η διαφορά όταν θα είμαστε εμείς παραγωγοί. Διότι δεν θα έχουμε ανάγκη να εισάγουμε. Δεν θα είμαστε δεσμευμένοι ενεργειακά. Το εργατικό δυναμικό θα είναι το δικό μας και θα έχει την ικανότητα να ενισχύσει πρακτικά την οικονομία μας. Θα φρενάρουμε θεαματικά το Brain Drain σε αυτόν τον τομέα. 

Θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι πανεπιστημιακές δομές που θα υποστηρίζουν τους τομείς που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ. Θα εξάγουμε εμείς τόσο πετρέλαιο όσο και φυσικό αέριο και ειδικά σε υγροποιημένη μορφή για να αποτελούμε την προστιθέμενη αξία του. Θα έχουμε νέες και ενισχυμένες συμμαχίες λόγω της σταθερότητας που παράγει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Θα έχουμε ένα ενισχυμένο δίκτυο φυσικού αερίου. Θα ενωθούμε ενεργειακά με την Κύπρο και η Κρήτη δεν θα είναι πια εξαρτημένη ενεργειακά. Θα αποκτήσουμε μεγαλύτερο γεωπολιτικό σεβασμό λόγω της ενίσχυσης της γεωοικονομίας μας. 

Με άλλα λόγια θα είμαστε μια νέα ενεργειακή Ελλάδα η οποία θα ανήκει στις ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια δεν θα νιώθουμε ούτε υποχρεωμένοι ούτε πιεσμένοι. Και κανείς δεν θα μπορεί να μας πείσει ότι πρέπει να υποστούμε πολιτικό κόστος για λόγους οικονομικούς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ακεραιότητά μας και μπορούμε να διεκδικήσουμε ενεργητικά τα δικαιώματά μας χωρίς να κρυβόμαστε πια. 

Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο για μια αλλαγή φάσης για την Ελλάδα, αλλά για μια πραγματική αλλαγή κύκλου, με την έννοια ότι μετά όλα αυτά που θα ζήσουμε θα μας φαίνονται τόσο φυσιολογικά που δεν θα βλέπουμε το παρελθόν με τον ίδιο τρόπο αφού θα έχουμε ξεπεράσει πολλές από τις δυσκολίες του. Όλα αυτά έχουν μια αρχή και αυτή η αρχή είναι η κύρωση των συμβάσεων για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Γ. Καρποδίνη, Albedo 14. 04/10/2019 ΕΔΩ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Α. Δημητρόπουλο, SigmaTV, 10/10/2019 ΕΔΩ  

Ν. Λυγερός: "Το Μέλλον του Ελληνισμού". Πνευματικό Κέντρο Καστοριέων. 150-28 14th Avenue, Whitestone, NY 11357. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 Part I ΕΔΩ
Part II ΕΔΩ

Δηλώσεις Ν. Λυγερού και Δ. Φιλιππίδη στο Hellas FM New York με τον Β. Μαλαματένιος, 13/10/2019 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού - Ομοσπονδίας Βορείου Ηπείρου Αμερικής με Χ. Αθανασάτο, Hellas Fm, 13/10/19 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός: Η δημιουργία της NEFA. New York, 13/10/2019 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.